Opinii

Şi o taxă e aşa greu de pus?

Şi o taxă e aşa greu de pus?

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

27.04.2012, 00:04 236

Mai 2009. Ministrul sănătăţii de la acea vreme Ion Bazac vorbea despre introducerea coplăţii, adică a unei plăţi simbolice de 5 lei la medicul de familie şi de 10 lei la spitale. Sistemul urmărea să aducă mai mulţi bani în contul furnizorilor de servicii medicale, iar la acea vreme se propunea ca orice persoană care solicită servicii la stat să scoată bani din buzunar. Termenul avansat pentru introducerea acestui sistem era toamna anului 2009.

Martie 2010. Noul ministru al sănătăţii Cseke Attila a lansat în dezbatere publică un proiect de lege cu privire la coplată potrivit căruia vizita la un medic de familie de la stat urma să coste 5 lei. Unele grupuri sociale erau exceptate. Noul termen de introducere: nespecificat.

Noiembrie 2011. Este publicată în Monitorul Oficial o lege cu privire la coplată ce modifică orice propunere de până atunci a autorităţilor: pacienţii urma să plătească până la 80% din costul unui tratament sau al unei consultaţii în funcţie de vârstă şi de afecţiuni. Informaţiile redau numai în linii mari funcţionarea sistemului şi precizau ce este coplata şi faptul că se calculează "procentual din valoarea serviciilor medicale", însă nu se lămureau lucruri esenţiale precum serviciile ce urma să fie taxate şi cât se va plăti de fapt. Termenul de introducere: împreună cu contractul-cadru (contractul care stabileşte condiţiiile acordării serviciilor medicale şi care este încheiat de medici, spitale şi autorităţi) aferent anului 2012. Actualul ministru al sănătăţii este Ritli Ladislau.

Aprilie 2012. Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care vrea să modifice legislaţia din domeniul coplăţii. Nici acum nu este clar cine cât şi de când achită coplata pentru că proiectul arată că sumele care reprezintă coplata vor fi stabilite prin contractul-cadru, iar suma maximă plătită va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

La trei ani de la primele discuţii concrete cu privire la introducerea coplăţii, adică a unei taxe de 5 lei la medicul de familie şi de 10 la spital, sistemul nu este aplicabil. Între timp au apărut discuţii ample despre "marea reformă" a sănătăţii, discuţii care au adus oamenii în stradă.

Mai citiţi şi

Se modifică iar coplata, dar nici acum nu este clar cât şi de când se va plăti

S-a propus reformarea în totalitate a sistemului de sănătate, despre trecerea administrării banilor la privaţi, despre asigurări de sănătate private, despre concurenţă pentru administrarea banilor, a existat şi un proiect de lege în dezbatare publică, care a picat.

În curând va fi şi al doilea.

Se vorbeşte acum despre transformarea spitalelor în fundaţii, despre asigurători de sănătate şi multe altele.Dar în trei ani de zile o taxă simplă de 5 lei la medicul de familie nu a putut fi implementată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO