Opinii

Sorin Paslaru: A venit armata, acum sigur vin si banii americanilor

24.08.2007, 19:20 14

Pentru cei mai multi dintre noi, razboiul nu inseamna decat imagini din cartile copilariei sau din filme. De aceea, asigurarea securitatii unor investitii prin prezenta armatei poate parea o exagerare.
Insa faptele arata ca nu este deloc asa. Cele mai mari investitii americane care ar putea, insumate, sa ajunga la 1,5 miliarde de euro, au fost anuntate sau sunt pe cale sa fie anuntate abia dupa stabilirea trupelor americane, anul acesta, in Dobrogea.
Nu mai vorbim ca abia intrarea Romaniei in NATO, in martie 2004, a dat verde pentru cele mai mari investitii straine - 5 miliarde de euro in 2004 si 2005, 9 miliarde de euro in 2006, 7-8 miliarde de euro asteptate pentru anul acesta. Pentru a percepe corect impactul, este suficient sa ne gandim ca India, care are 1,17 miliarde de locuitori, deci de 53 de ori mai mult decat Romania, a avut investitii straine de sub 8 miliarde de euro in 2006. Pana sa intram sub umbrela NATO, adica intre 1990 si 2003, investitiile straine in Romania au fost in total de 10 miliarde de euro. Doar 10 miliarde de euro in 14 ani, adica o medie anuala de 700 de milioane de euro pe an si, dintr-o data, imediat dupa ce am intrat in NATO, de zece ori mai mult.
Exact asa s-a intamplat si cu americanii. Mult timp, investitiile americane au insemnat McDonald's, Coca-Cola (venita, de fapt, prin franciza unei firme elene) si Pepsi care, (intamplator sau nu?), abia anul trecut a devenit integral proprietatea firmei americane PepsiAmericas. Alti mari jucatori din State prezenti in Romania mai sunt Procter&Gamble, Unilever, Citibank, Phillip Morris sau ramura financiara a General Electric, care a cumparat, tot la sfarsitul anului trecut, trei companii de credite.
Anul acesta, dintr-o data, avem stiri despre mari companii cu mari investitii: sute de milioane de euro fiecare. Delphi, companie producatoare de motoare care are deja aproape 10.000 de angajati in Romania, a anuntat o investitie intr-o fabrica de cutii de viteze de peste 200 de milioane de euro la Iasi. Ford negociaza intrarea la uzinele Daewoo de la Craiova, unde ar putea investi 675 de milioane de euro, iar acum circula informatii despre General Motors ca va face o fabrica in Romania, in care ar putea investi 500 de milioane de euro.
Spre deosebire de ceea ce a fost pana acum, acestea sunt investitii cu un impact masiv nu numai in industria de profil (auto), ci in intreg mediul de business.
Dintr-o data, suntem pe harta marilor jucatori ai lumii, pentru ca oricat ar fi de dinamici investitorii austrieci, care domina acum economia, tot americanii sunt cei care fac jocurile in toata lumea. Odata venite companiile din industrie, vor veni si societati mari de asigurari, banci sau companii din petrol, unde deocamdata prezenta este slaba.
Luand in considerare si investitia Nokia, ajungem dintr-o data sa fim una dintre cele mai bune locatii de investitii din lume. Si chiar suntem. Pozitia "geo-strategica", care poate pentru multi a devenit o vorba goala, este chiar strategica. Marginile "imperiilor", zonele de granita, de confluenta sunt zone-cheie.
In afara de asta, setea de capitalism, de cheltuit bani, setea de o viata mai buna pana la urma - care se vede in preferinta pentru case mari, aratoase, pentru vacante exotice, pentru haine scumpe - arata ca, cel putin din punctul de vedere al atitudinii fata de consum, avem multe in comun cu americanii.
In conditiile in care americanii nu sunt (foarte) iubiti in vechea Europa, unde comportamentul lor direct si manifestarile cateodata copilaresti nu sunt prea prizate, se vor simti bine aici.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO