Opinii

Sorin Paslaru: O diferenta de CV-uri

03.11.2006, 19:00 355

Cota unica a creat posibilitatea construirii celui mai generos buget de dupa 1990, dar actuala putere este intr-o scadere drastica de imagine in mediul de business, din cauza greselilor de comunicare si a deciziilor neinspirate din aceasta toamna.
Astfel, scumpirea intempestiva a gazului si explicatiile confuze care au insotit-o, mesajele contradictorii privind scaderea contributiilor de asigurari sociale anul viitor, numirea "din burta" la AVAS a fostului ministru al apararii sau prelungirea provizoratului de la Agentia Romana de Investitii Straine creeaza o imagine negativa.
Cel mai recent, explicatiile oferite privind cresterea pretului la gaz au fost ridicole. Poate ca ideea cea mai buna, si pentru presedinte, si pentru primul-ministru era sa taca din gura. Chiar daca ar fi adevarat ca a fost folosita o fereastra de oportunitate care a tinut cont de relaxarea inflatiei peste asteptari, genul acesta de explicatii cinice - "inflatia ar fi fost prea redusa anul acesta" - este de evitat.
Apoi, inlocuirea brusca a presedintelui AVAS si tratarea acestui post ca pe o sinecura buna de acoperit nemultumirea unui ministru si functionarea pe sistem de avarie a Agentiei pentru Investitii Straine sunt semnale foarte proaste pentru investitori. De asemenea, rectificarea bugetului a patra oara arata lipsa cronica a instrumentelor de prognoza. Atata timp cat bugetul incaseaza mai mult decat estimarile nu pare o problema, dar rectificarile dese reflecta slabiciunea institutionala.
Noroc ca economia ignora toate aceste balbaieli administrative si isi vede de treaba. Adica investitiile straine se indreapta anul acesta spre 7-8 mld. euro si fara sa fie intampinate la cel mai inalt nivel de catre oficialii ARIS. Presedintele Traian Basescu ar fi vorbit mai bine despre ce-i doare cel mai tare pe investitori in acest moment - starea infrastructurii. Nici macar nivelul contributiilor pentru pensii nu mai este un subiect "de grad zero" pentru companii, de vreme ce o mare parte practica plata salariilor catre angajati prin diverse formule care evita plata unor sume mari la bugetul de asigurari sociale. Ca urmare, cu cat vor scadea contributiile sociale la anul - cu 2%, cum spune Guvernul, sau cu 3%, cum spune presedintele, este mai putin important in acest moment, cand companiile din Bucuresti, de exemplu, pierd o gramada de bani doar din faptul ca angajatii nu ajung la birou la timp din cauza ambuteiajelor.
Guvernul Tariceanu da senzatia ca a intrat de o luna, imediat dupa raportul de tara, care a fost neasteptat de favorabil, intr-o pasa proasta, cu "un varf" in numirea gresita a comisarului. Atunci s-a vazut foarte bine diferenta de performanta intre oamenii din mediul politic, crescuti intr-un mediu necompetitiv, al legaturilor de familie sau de partid, fara responsabilitati, si oamenii de business.
Zeci de manageri romani au ajuns deja la pozitii inalte in companiile occidentale chiar la ele acasa, in functii echivalente ca prestigiu si ca nivel salarial cu cea de comisar european, dar unul dintre cele mai mari partide din Romania a scotocit pana la fundul sacului sa gaseasca un om de anvergura pentru postul de la Bruxelles.
Normal, e o diferenta de CV-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24