Opinii

Sorin Paslaru: Referendum pentru euro

18.05.2007, 18:38 20

In loc de suspendarea presedintelui, ar fi fost mult mai bine daca maine am fi mers la un referendum privind adoptarea euro.
Pentru prima data, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ieri ca este posibil sa adoptam euro mai devreme decat in 2014, chiar daca astfel s-ar "strica" ciclicitatea de sapte ani intre inceputul procesului de aderare la UE - 2000, aderare - 2007 si intrarea in zona euro - prevazuta pentru 2014.
Astfel, nu este exclus ca adoptarea euro sa se faca in Romania prin referendum in anii 2011-2012, iar cu cat mai repede va veni acest moment, cu atat mai bine, pentru ca entuziasmul aderarii se va stinge pana in 2013-2014. Cand le e bine, oamenii uita de ce. Este exemplul francezilor care au respins Constitutia Uniunii Europene, o Uniune care a fost dupa razboi garantul pacii, al reconstructiei si in cele din urma al prosperitatii.
Asa incat referendumul pentru euro, cand se va face, va avea tot atata substanta politica cat are substanta economica referendumul de maine. De ce?
Pentru ca privind inapoi putem observa acum, in al optulea an de crestere economica neintrerupta, in mijlocul unei perioade faste pentru Romania, care au fost deciziile politice corecte, care au adus crestere economica, si care au fost deciziile politice incorecte, care ne-au franat dezvoltarea, si sa judecam.
Efervescenta economica de acum nu era posibila fara deschiderea catre investitorii straini, fara privatizarea colosilor din industrie, din banci si din energie, fara inchiderea intreprinderilor nerentabile, fara intarirea statului de drept ca urmare a procesului de aderare la Uniunea Europeana, fara pozitionarea decisa ca parteneri si apoi ca membri ai NATO si fara scaderea impozitelor.
Toate acestea au fost decizii politice ale unor oameni care de cele mai multe ori si-au asumat un risc, luand o decizie corecta in pofida tendintei generale din acea perioada.
De cealalta parte, adoptarea euro va fi o decizie politica pentru ca va avea darul de a curata economia si de a mari competitia.
Ani de zile, mari companii romanesti de stat au trait de pe urma inflatiei si din deprecierea leului. Chiar daca acum nu mai e cazul, riscurile raman. Deocamdata economia romaneasca are de castigat de pe urma cresterii valorii leului: companiile se pot retehnologiza mai ieftin, oamenii pot consuma bunuri si servicii mai ieftine din import, ratele la banca scad in lei. Insa o miscare brusca in sensul deprecierii leului, chiar daca putin probabila, va crea un tavalug al reactiilor negative pentru economie. Prin urmare, cu cat mai repede ne punem la adapost de riscul unei deprecieri, cu atat mai bine.
Este previzibil ca pana in 2010-2011 Bulgaria si Ungaria sa adopte euro, astfel incat moneda unica europeana va ajunge la granita.
Trecerea la euro a unei tari in plina dezvoltare care are nevoie de finantare ieftina ar fi o "binecuvantare". In Portugalia si in Spania, adoptarea euro a impulsionat investitiile atat ale companiilor, cat si ale persoanelor fizice, pentru ca dobanzile au scazut.
Comisia Nationala de Prognoza a estimat recent ca Romania va recupera in urmatorii sapte ani din decalajul fata de media vechilor state membre ale UE tot atat cat a recuperat Portugalia in 20 de ani, datorita unei rate de crestere mai avansate.In aceste conditii, de ce nu am adopta si euro mai devreme?

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO