Opinii

SUA raspunde provocarilor climatice

11.12.2009, 10:21 40

SUA este angajata in eforturile de a obtine cele mai bunerezultate la conferinta de la Copenhaga pe tema schimbarilorclimatice. Presedintele Obama participa la conferinta pentru ademonstra atat angajamentul, cat si interesul nostru de a vedeacomunitatea internationala indeplinind acest obiectiv. Data fiindprezenta a peste 90 de sefi de state, aceasta este o ocazieimportanta de a lucra la gasirea unei solutii globale laschimbarile climatice.

Acestea reprezinta una dintre cele mai mari provocari cu care seconfrunta planeta noastra, iar impactul lor este deja vizibil.Nivelul marilor creste, ca si nivelul de aciditate al apeioceanelor, furtunile sunt din ce in ce mai frecvente si maiputernice, ghetarii si calota arctica dispar iar pericolul de aramane fara rezerve de apa este din ce in ce mai mare. Acesteschimbari nu sunt doar o amenintare la adresa mediului, ci si oamenintare la adresa securitatii si a stabilitatii.
Avem de-a face cu o provocare globala care cere o solutie globala.In acest scop, SUA s-a alaturat altor state in eforturile de aelabora un acord international prin procesul de negociere al ONU.SUA sustine adoptarea unui acord cu statut juridic, insa lideriimondiali au recunoscut ca este putin probabil ca acest lucru sa serealizeze in perioada scurta a summitului de la Copenhaga.

Tinand cont de acest lucru, este crucial ca toate tarile, in fruntecu marile economii, sa faca eforturile necesare pentru elaborareaunui acord solid, operational, care va permite demararea imediata aactivitatilor si va sprijini crearea institutiilor necesare pentrucombaterea schimbarilor climatice.
Presedintele Obama va conduce SUA in eforturile de a-si indepliniobligatiile. In concordanta cu propria legislatie, SUA estepregatita sa stabileasca pentru anul 2020 o tinta de reducere aemisiilor de CO2 de pana la 17% comparativ cu nivelul de emisii din2005. Aceste limite tintesc spre o reducere a emisiilor cu 30% panain 2025 si cu 42% pana in 2030, pentru a indeplini obiectivulpresedintelui de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 83% panain 2050. Luand drept punct de referinta nivelul de emisii din 1990,aceste obiective se traduc printr-o reducere cu 18% a emisiilorpana in 2025 si cu 32% pana in 2030.

Dar SUA nu poate rezolva singura aceasta problema. Pentru a obtinesuccesul e nevoie de eforturile tuturor tarilor.
Transparenta este un alt element fundamental in elaborarea oricaruiacord. Le ofera tarilor incredere ca ceilalti parteneri isiindeplinesc angajamentele si permite intregii lumi sa evaluezeeficienta eforturilor de reducere a emisiilor de carbon. LaCopenhaga, toate marile economii trebuie sa se puna de acord asupraasigurarii unei transparente sporite.
In ultimul rand, un acord international va reusi numai daca vapromova o dezvoltare sustenabila in paralel cu adoptarea globala aeconomiei bazate pe emisii scazute de dioxid de carbon. Acestatrebuie sa ofere sprijin financiar si tehnologic, in special celormai sarace si vulnerabile tari, pentru a le ajuta sa-si reducaemisiile de carbon si sa se adapteze schimbarilor climatice.Gasirea unei solutii la schimbarile climatice este benefica tuturortarilor, intrucat va duce la cresterea investitiilor, la aparitiade noi locuri de munca si va aduce energie electrica in casele asute de milioane de oameni saraci.

Nu numai ca Romania poate sa contribuie la eforturile globale, darare si mult de castigat. Fiind o tara bogata in resurse naturale siin potential uman, Romania poate deveni un lider in domeniulpoliticilor de mediu din regiune. Prin folosirea pe scara din ce ince mai larga a tehnologiilor verzi si prin politici viguroase demediu, Romania poate face pasi importanti catre eficientizareaenergetica si dezvoltarea surselor alternative de energie. Metodeagricole mai moderne, ecologice, inclusiv folosirea biotehnologiei,vor duce la cresterea productiei si a securitatii alimentare inRomania. Adoptarea tehnologiilor moderne pentru administrareadeseurilor, mai buna implementare a politicilor menite sa previnadegradarea mediului, despaduririle si distrugerea habitatelornaturale, vor imbunatati calitatea vietii pentru toti romanii.Pentru ca aceste eforturi sa reuseasca, Romania va trebui sa atragaincontinuu investitii straine in proiecte de energie verde, sapromoveze parteneriate public-private astfel incat guvernul sisectorul privat sa poata lucra mai eficient impreuna si sa oferestimulente pentru inovatii tehnologice si antreprenoriat local inacest domeniu. Toate acestea vor solicita resurse si determinaredin partea Romaniei, dar beneficiile pe termen lung vor fiimense.
Copenhaga nu este punctul final. Este parte a angajamentuluicolectiv de a indeplini una din cele mai mari provocari globale.Copenhaga reprezinta oportunitatea de a ajunge la un acord care sapermita rapid incheierea unui acord cu statut juridic si va grabitranzitia catre o economie bazata pe emisii scazute de dioxid decarbon. Este important sa controlam acest proces. SUA estepregatita sa isi faca datoria si ne dorim ca si Romania sa si-oindeplineasca pe a sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO