Opinii

Valeriu Stoica: Liberalii si unificarea fortelor de dreapta

13.11.2006, 18:41 20

Liberalii trebuie sa raspunda la trei intrebari. La prima intrebare: daca este necesara unificarea fortelor de dreapta. Trei argumente pun in lumina aceasta necesitate. Mai intai, logica sistemului politic democratic este binara. Alternanta la guvernare, principiul de baza al democratiei, este posibila numai pe baza formarii unei majoritati. Aceasta majoritate poate sa fie castigata de un partid sau de o coalitie de partide.
Logica binara a democratiei implica impartirea traditionala in stanga si dreapta. In al doilea rand exista un argument de eficienta. Majoritatile formate pe baza unui partid care castiga alegerile sunt mai eficiente decat cele formate pe baza unei coalitii de partide. Al treilea argument tine de integrarea europeana si de configuratia sistemului politic european. Familia politica populara care este cea mai puternica in Europa nu are inca in Romania corespondent intr-un puternic partid de centru-dreapta.
A doua intrebare: de ce nu a fost posibila configurarea fortelor de centru-dreapta pana in prezent. Dezbinarea este principala cauza care, fiind speculata in mod abil de fortele de stanga, a incurajat infruntarea intre fortele de centru-dreapta in loc ca acestea sa se uneasca si sa infrunte impreuna adevaratul adversar, adica stanga. Partidele istorice au avut sansa sa realizeze obiectivul unificarii fortelor de centru-dreapta, dar l-au ratat rand pe rand. Mai intai PNTCD a ratat sansa de a transforma la vreme Conventia Democrata intr-un puternic partid de centru-dreapta. Apoi PNL a ratat sansa de a transforma Alianta D.A. in polul de centru-dreapta de care avea nevoie Romania in pragul integrarii europene. Aceasta dubla ratare a permis Partidului Democrat sa ocupe nestingherit o buna parte a zonei de centru-dreapta a scenei politice. Recent, Partidul Popular European a legitimat Partidul Democrat ca partid de centru-dreapta, acordandu-i statutul de membru asociat. Ca urmare, Partidul Democrat nu mai poate fi ignorat in niciun caz ca vector in procesul de unificare a fortelor de centru-dreapta. Liberalii sunt obligati, in aceasta conjunctura politica, sa vada in Partidul Democrat un partener firesc pentru aceasta unificare. Nici democratii nici liberalii nu pot forma de unii singuri polul de centru dreapta. Ei sunt "condamnati" sa fie impreuna.
A treia intrebare: cum se raporteaza astazi liberalii la procesul de unificare a fortelor de centru-dreapta. In raport cu acest proces politic exista trei curente in PNL. Mai intai, sunt liberalii de avangarda care au inteles necesitatea unificarii fortelor de centru-dreapta. Este vorba de initiatorii si sustinatorii platformei politice liberale. Este apoi curentul penelist care ii inglobeaza pe liberalii fideli siglei PNL. Pentru acesti penelisti sigla PNL este chiar mai importanta decat ideile si valorile liberale. Din aceasta cauza, ei inca nu inteleg ca sunt manipulati prin folosirea sentimentului identitar de catre reprezentantii celui de-al treilea curent in PNL, petroliberalii. Curentul petroliberal speculeaza atasamentul fata de sigla PNL, desi a eliminat din partid tocmai libertatea. Petroliberalii vor un partid mic, un partid pivot cu care sa incerce sa-si negocieze interesele economice. Lipsa de clarviziune a petroliberalilor este evidenta, intrucat nu inteleg ca Partidul Conservator le ia deja locul in Partidul Liberal European. Iata de ce liberalii atrasi de sigla istorica trebuie sa se delimiteze rapid de curentul petroliberal. Daca nu o vor face la vreme, sigla va fi atat de impregnata de petroliberali, incat conotatia ei negativa va fi ireversibila.
Procesele de clarificare interna din PNL au inceput, iar declaratia grupului de parlamentari si intalnirea liberalilor din Moldova cu Tariceanu la sfarsitul saptamanii trecute arata in mod clar ca in miscarea liberala s-a format o masa critica pentru a participa la coagularea fortelor de centru-dreapta.
Singura problema care nu are inca raspuns este urmatoarea: se mai poate salva sigla PNL? In urmatoarele trei-patru luni se va vedea daca aceasta sigla va putea fi recuperata in procesul de unificare a fortelor de centru-dreapta sau daca va fi definitiv confiscata de curentul petroliberal. Solutia va depinde de rapiditatea cu care liberalii fideli siglei vor intelege sa se delimiteze de acest curent care s-a indepartat total de valorile si principiile liberalismului de dreapta.

Valeriu Stoica a fost presedinte al PNL (2001-2003)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO