Pensii private

820.000 de romani au ales pensia privata fara sa fie obligati

26.11.2007, 19:56 8

Aproximativ 37,2% dintre cei 2,2 milioane de salariati care au semnat in primele doua luni pentru pensia privata (pilonul II) au intre 35 si 45 de ani, adica nu sunt obligati de lege sa adere la un astfel de fond de pensii, a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS). Procentul de 37% este practic identic cu cel raportat dupa prima luna de vanzare.
Altfel spus, 820.000 de salariati cu varsta intre 35 si 45 de ani au avut incredere in sistemul de pensii private si au ales de buna voie unul dintre cele 18 de pe piata, fara ca legea sa ii oblige, asa cum este cazul angajatilor cu varsta sub 35 de ani.
Daca 820.000 dintre participantii la fonduri au ales un fond fara sa fie obligati, atunci diferenta de 1,38 milioane de aderenti este reprezentata de cei obligati de lege. Conform estimarilor anterioare ale CNPAS, numarul celor obligati sa aleaga o pensie privata este de circa 2,2-2,3 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca pe piata mai exista inca aproximativ 800.000 - 900.000 de persoane care trebuie sa adere.
Fie ca aceste persoane vor semna pentru pensia privata obligatorie pana la 17 ianuarie, fie ca nu vor semna (si vor intra astfel la procedura de redistribuire automata cunoscuta sub numele de "loterie"), ele vor intra oricum intr-un fond de pensii private.
Daca statisticile anterioare ale CNPAS sunt corecte, inseamna ca piata pensiilor private obligatorii va depasi cu siguranta pragul de trei milioane de participanti, chiar si in situatia putin probabila in care niciun salariat cu varsta intre 35 si 45 de ani nu va mai adera pana la 17 ianuarie.
In schimb, daca si acestia vor continua sa semneze pentru pensiile private in aceeasi pondere ca si pana acum, piata totala (vanzarea din cele patru luni plus redistribuirile de la loterie) s-ar putea situa la 3,5 milioane de participanti sau chiar peste acest nivel. O asemenea participare la fondurile de pensii private ar reprezenta "un real succes", dupa cum au declarat oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Presedintele CNPAS a mai precizat ca 51% dintre cei 2,2 milioane de romani care au aderat la aceste fonduri in primele doua luni de vanzare (din totalul de patru luni, care se incheie la 17 ianuarie) sunt femei, iar restul de 49% sunt barbati. Aceasta pondere este de altfel caracteristica intregii populatii a tarii, conform Institutului National de Statistica.
Numarul total al salariatilor din Romania depasea usor 5,15 milioane de persoane la sfarsitul lunii septembrie 2007. O participare de circa 3,5 milioane de angajati la fondurile de pensii private ar insemna ca 68% din populatia de pe piata muncii intra in acest sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO