Pensii private

Concurenta a redus comisioanele pensiilor facultative

20.08.2007, 18:47 14

Principalii administratori de pensii private facultative (pilonul III) de pe piata, Allianz-Tiriac Pensii Private si ING Asigurari de Viata, au intrat intr-un razboi al reducerii comisioanelor pentru cele patru fonduri pe care le gestioneaza.
Dupa ce ING a anuntat in urma cu cateva saptamani o oferta promotionala, prin care suporta o mare parte dintre comisioanele percepute fondurilor pana cand acestea ating o anumita dimensiune, Allianz-Tiriac a adoptat aceeasi strategie, apoi a redus direct si comisioanele de administrare.
Astfel, cele doua fonduri administrate de Allianz-Tiriac Pensii Private, AZT Moderato (profil mediu de risc) si AZT Vivace (profil ridicat de risc) nu vor suporta comisioanele de depozitare si de audit din activele proprii pana cand acestea nu vor atinge 2 milioane de euro. Reducerea semnificativa survine insa la comisionul permanent de administrare, care se deduce lunar din activul net al fondurilor.
In cazul AZT Moderato, comisionul de administrare a scazut de la 0,2% pe luna (adica de la aproximativ 2,4% pe an) la 1,09% pe an. In cazul AZT Vivace, acelasi comision a scazut tot de la 0,2% pe luna (2,4% pe an) la 1,5% pe an. In plus, comisionul initial, perceput din contributiile virate inainte ca acestea sa se transforme in unitati de fond, a scazut usor pentru ambele fonduri, de la 5% la 4,95%.
Allianz-Tiriac Pensii Private a redus comisioanele prin modificarea prospectelor de emisiune ale celor doua fonduri, ca raspuns la oferta promotionala operata de ING Asigurari de Viata in acelasi mod.
Anterior, ING s-a angajat sa suporte in locul clientilor comisionul de administrare permanenta pentru cele doua fonduri de pensii facultative pe care le gestioneaza, respectiv 1,24% pentru ING Clasic si 1,36% pentru ING Optim, pana cand activele acestor fonduri vor atinge 7 mil. lei (circa 2,2 mil. euro).
Tot la aceeasi amanare intrau si alte trei comisioane, pentru ambele fonduri: cel de depozitare, de custodie si de audit. Ambele fonduri au un profil mediu de risc, Optim avand in plus un sistem de garantare a contributiilor nete virate.
Reducerile de comisioane practicate de ING si Allianz fac produsele acestora cu atat mai atractive, dand in acelasi timp semnalul ca batalia marilor nume de pe piata financiara a inceput si la pensiile facultative. Vanzarile acestor pensii (pilonul III) au inceput in luna mai a acestui an, adica in urma cu doar trei luni, iar produsele au inceput deja sa fie imbunatatite de administratori, sub presiunea concurentei.
In afara de cele patru fonduri gestionate de ING Viata si Allianz-Tiriac Pensii Private, pe piata pensiilor facultative mai activeaza inca doua fonduri: Pensia mea, administrat de Aviva si BCR Prudent, gestionat de BCR Asigurari de Viata. In plus, inca doua fonduri sunt in pregatire de lansare, prospectele lor de emisiune fiind deja autorizate: OTP Strateg, administrat de OTP Garancia si Raiffeisen Acumulare, gestionat de Raiffeisen Asset Management.
Piata pensiilor facultative este inca abia in formare, Allianz si ING conducand deocamdata ostilitatile, conform celor mai recente date (valabile pentru 10 august) publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Statisticile arata ca cele doua fonduri AZT au adunat deja 2.954 de clienti care au si virat prima contributie lunara, iar fondul ING Clasic - 897 de clienti cu prima contributie virata. Pentru ING Optim, compania nu a inceput inca vanzarile. Per total, cele cinci fonduri active au adunat 4.465 de participanti si active de circa 130.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO