Pensii private

Concurenta scade comisioanele pensiilor obligatorii

Concurenta scade comisioanele pensiilor obligatorii

Click pentru imaginea marita

06.08.2007, 12:53 14

Inca patru scheme de pensii private obligatorii (pilonul II) au primit saptamana trecuta unda verde de la Comisia de specialitate (CSSPP), ducand numarul total la sapte. Cum arata cele mai noi patru produse de pe piata si ce surprize aduc ele?
Cele patru prospecte autorizate apartin companiilor Prima Pensie (infiintata de slovenii de la Prva), Interamerican Pensii, Omniasig Pensii si AIG Pensii. Pentru ca acestea sa fie disponibile efectiv spre vanzare, CSSPP trebuie sa autorizeze si fondurile, dupa ce a dat unda verde prospectelor lor.
Fondul ce va fi administrat de Interamerican Pensii aduce cea mai mare surpriza: prima reducere de comisioane de administrare, dupa ce marea majoritate a administratorilor au declarat ca vor folosi limitele maxime legale. Astfel, dupa ce va deduce 2,5% din contributiile clientilor (comisionul initial de administrare), Interamerican nu va percepe comisionul permanent de administrare (0,05% pe luna sau 0,6% pe an, dedus din activul fondului) pe durata primilor doi ani (2008 si 2009).
Dintre cele sapte prospecte autorizate pana acum, doar Interamerican a operat aceasta promotie la comisioane, sub rezerva ca Aviva nu a comunicat ZF nivelul acestor comisioane, pentru a fi publicate.
Lipsa comisionului de administrare pe durata primilor doi ani ar putea reprezenta un argument serios de vanzare pentru fondul Interamerican si un element de atractivitate in plus pentru viitorii clienti ai fondului.
Toate cele patru noi scheme de pensii obligatorii au un profil de risc mediu, la fel ca si cele trei prospecte autorizate in primul val. Ele au structuri asemanatoare de alocare a activelor in portofoliul-tinta, adica aproximativ 70% in instrumente considerate sigure (titluri de stat si obligatiuni private straine) si 30% in instrumente mai riscante (actiuni listate, obligatiuni, instrumente de piata monetara, fonduri mutuale).
La limita maxima, adica in conditii favorabile de piata, cele patru fonduri vor putea investi pana la 30% (Prima Pensie si Omniforte, cum se numeste produsul Omniasig Pensii) sau chiar 35% (Interamerican si AIG) in actiuni listate pe diverse burse.
Din perspectiva politicii de investitii a fondurilor, toate cele sapte prospecte autorizate pana acum sunt foarte asemanatoare, diferentele reiesind doar la o privire mai atenta.
Prospectul schemei de pensii este principalul instrument de comparatie pentru a alege fondul de pensii obligatorii, alaturi de increderea in numele administratorului.
Comparativ cu cei sapte administratori deja autorizati, inca noua companii asteapta inca licenta de administrator si unda verde pentru prospectul schemei de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO