Pensii private

Pensiile private, bune tot pentru angajatii statului

19.09.2007, 18:59 12

Angajatii de la stat, care au salarii brute raportate mai mari decat cei din mediul privat, vor fi cei mai mari beneficiari ai sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II), arata o analiza a ZF, pe baza datelor statistice oficiale.
Astfel, angajatii in firme cu capital majoritar de stat ar putea avea in 2008, primul an de colectare a contributiilor la pensiile private, un salariu mediu brut de 628 de euro, iar cei din firme cu capital majoritar privat ar putea avea un salariu mediu brut de 429 de euro. Daca cei doi angajati tipici, unul la stat si unul din mediul privat, economisesc fiecare in sistemul de pensii obligatorii timp de 30 de ani, in conditii de randament de 8% pe an si primesc pensie timp de 20 de ani, atunci angajatul de la stat va avea o pensie lunara pe provenit din contributia la sistemul privat de penii obligatoriu de 371 de euro, iar cel din mediul privat, o pensie de 293 de euro.
O alta comparatie, de data aceasta intre functionarii din administratia publica si angajatul mediu din intreaga economie, duce la o situatie asemanatoare, din cauza diferentelor de salarizare si, in consecinta, a diferentelor de contributii.
In timp ce statul raporteaza si plateste impozite si contributii sociale integrale pentru toti angajatii sai, angajatorii din mediul privat folosesc mai multe metode pentru a evita plata contributiilor sociale din cauza nivelului extrem de mare al acestora. Insa cu cat sunt mai mari sumele contribuite la sistemul de pensii private, cu atat mai mari vor fi pensiile platite ulterior de fondurile private.
Astfel, salariatii statului vor avea cel mai mult de castigat din reforma pensiilor private.
"Solutia pentru angajatii care obtin venituri peste salariul raportat este o pensie privata facultativa", daca acestia vor sa-si suplimenteze veniturile la varsta de pensionare, spune Cristina Nitescu, director general al Omniasig Pensii, unul dintre cei 17 administratori de fonduri de pensii obligatorii de pe piata.
Cei care aleg sa contribuie pentru o pensie facultativa pot pune deoparte in fiecare luna cel mult 15% din veniturile brute realizate. La calculul acestui procent sunt luate in considerare toate tipurile de venituri realizate, adica inclusiv cele ignorate de calculul contributiei la pensia obligatorie.
"Pensia privata obligatorie este doar o caramida intr-o constructie. Pentru o pensie decenta, solutia este un plan de pensii, adica o pensie facultativa, dar, de ce nu, si alte instrumente de economisire pe termen lung", spune Crinu Andanut, director general la Allianz-Tiriac Pensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO