Politică

Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă este făcut public. Cât a plătit România pentru statutul de aliat al Americii

 Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă este făcut public

Autor: Miruna Badea

23.09.2011, 09:46 1930

Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu este făcut public, vineri, la ora transmiterii acestei ştiri fiind organizată o conferinţă de presă la MAE român pe acest subiect.

Preţul plătit pentru a fi aliat. România a cheltuit peste 800 mil. dolari pe războaiele Americii

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că astăzi acordul este public.

El a precizat că documentul este dat publicităţii în urma unei înţelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

Principalele prevederi ale acordului privind amplasarea scutului la Deveselu:

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton, în timpul vizitei de lucru a preşedintelui Traian Băsescu la Washington.

La revenirea din SUA, preşedintele Traian Băsescu declara că, odată transpus în practică, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România va face ca nivelul de securitate "să fie cel mai înalt din istoria ţării".

"Acordul nu are nimic secret. Vreau să îndepărtez orice speculaţie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca în următoarele zece zile să putem conveni cu Departamentul de stat să facem public acest acord, atât în România, cât şi în SUA", spunea Traian Băsescu în 14 septembrie.

El preciza că Acordul va trebui ratificat în Parlamentul României.

Şeful statului mai spunea că imediat ce va fi convenit cu partenerii americani că Acordul poate fi făcut public secretarul de stat Bogdan Aurescu "va da public toate explicaţiile pe fiecare clauză a Acordului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO