Politică

Adrian Nastase: PSD a cazut sub povara propriului sau succes

Adrian Nastase: PSD a cazut sub povara propriului sau succes
08.01.2008, 18:26 17

In urma cu cativa ani toata lumea se ridica in picioare in momentul in care intra in sala de sedinte de la Palatul Victoria. Acum Adrian Nastase, simplu deputat, lucreaza intr-un birou de la etajul patru al Palatului Parlamentului. Este un birou destul de spatios cu sala de asteptare, cu secretara si consilieri, mobilat elegant si populat de carti si tablouri. Dar poate fi identificat printr-un singur numar: 4708. Unde sunt vremurile in care pe usa lui Adrian Nastase scria cu litere aurite: "Adrian Nastase Presedintele Camerei Deputatilor?". Cand era presedinte al PSD - cel mai puternic partid din Romania? Cand, ca premier, ar fi contribuit, dupa cum s-a spus la vremea respectiva la destructurarea sectiei romane a BBC, critica la adresa lui? ("Este o exagereare. Nu am vorbit cu Tony Blair despre asta. Este adevarat ca i-am trimis cateva scrisori deschise sefului BBC cand am considerat ca unele comentarii nu erau corecte", spune Nastase). Este Adrian Nastase un invins?
"Eu scriu cu creionul si sterg cu guma, cum se spune. S-a spus despre mine ca sunt mort politic, ca sunt cadavru politic. Ei bine nu. Din punctul meu de vedere, am intrat in politica la 40 de ani. Am identitatea mea intelectuala, culturala, sunt profesor universitar la Universitatea Bucuresti, predau la drept, scriu foarte mult, am cabinet de avocatura, imi place arta,
mi-ar placea sa ma ocup cu comertul de arta. Stau in politica pentru ca eu cred ca sunt inca lucruri de facut, nu pentru ca am ambitii personale. Eu fac si altceva. Nu procedez precum unii dintre colegi (din PSD - n.n.) care aveau valiza facuta sa intre la guvernare (anul trecut - n.n.)", afirma Adrian Nastase intr-un interviu pentru ZF.
Chiar daca izolat politic, intr-un anume fel chiar de propriul sau partid, chiar daca are probleme cu justitia, Nastase a devenit in ultimul timp activ, cel putin in spatiul virtual. Pe blogul sau el posteaza frecvent comentarii si analize pe diferite teme si chiar si critici la adresa partidului pe care l-a condus.
Cum caracterizeaza Nastase situatia din PSD? "PSD este in impas!", afirma el si adauga: "Intr-un anume fel, PSD a cazut sub povara propriului sau succes in guvernare". Adica, intre altele, a succesului eliminarii vizelor in 2001 petrecut sub guvernarea sa. Potrivit fostului premier, eliminarea vizelor a facut ca sute de mii de romani din zonele rurale (votanti ai PSD) sa poata pleca sa munceasca in strainatate ceea ce i-a ajutat si pe ei si tara care a inceput sa primeasca afluxuri de capital nesperate, trimise acasa de imigranti. Dar, ca in toate lucrurile, exista un "dar...". "Unii au plecat si au asteptari mai mari " acestia fie nu voteaza fie sunt impotriva noastra. Unii sunt multumiti ca au reusit sa plece, altii ne invinovatesc pe noi ca nu am avut locuri bune de munca aici. Supapa a fost buna, dar..."
De la eliminarea vizelor in Romania au intrat de la an la an mai multi bani. Si totusi procesul eliminarii vizelor a fost extrem de frustrant isi aminteste Nastase. La sfarsitul anului 2000 bulgarii obtinusera eliminarea vizelor, dar nu si romanii. "A fost un lucru extrem de neplacut. Nemtii nu au vrut sa ne ridice vizele. Am trimis in toate capitalele echipe care sa discute cu guvernele, in fiecare sedinta de guvern discutat cu cei din Ministerul de Interne acest lucru. Ne-am angajat sa luam masuri. Am facut eforturi mari. Chiar si Ion Tiriac ne-a ajutat in relatia sa personala cu Schroder (Gerhard Schroder, fostul cancelar german - n.n.) afirma fostul premier. Vizele au fost eliminate in 2001, iar procesul a condus la un sentiment de incredere in randul investitorilor, era un prim semn ca Romania se va integra fara discutie in UE, adauga el.
Dar, isi aminteste Nastase, nu aceasta a fost prima frustrare. Faptul ca in 1997 Romania nu a fost primita in NATO a creat pentru administratia de atunci un sentiment ca "zidul Berlinului s-a mutat la frontiera cu Ucraina". Ramanerea in afara NATO a creat sentimentul investitorilor ca Romania se afla intr-o zona gri. "Integrarea in NATO a adus clarificari in legatura cu securitatea tarii si cu sentimentul de liniste pentru cei care credeau ca Romania se afla intr-o zona fluida, nesigura pentru investitii", se mandreste Adrian Nastase.
De asemenea, mai sustine el, eforturile pentru integrarea in UE ale guvernului sau au fost foarte mari. "Unii spuneau ca sunt nebun ca ma ocup de negocierile de aderare in loc sa ma ocup de campania electorala (pentru alegerile prezidentiale la care a fost invins de Traian Basescu " n.n.), afirma fostul premier. Dar a dorit el cu adevarat sa candideze la alegerile prezidentiale?
"Nu doream sa candidez. Pentru ca un prim-ministru provoaca nemultumiri si din start intram in cursa cu acest handicap. Insa altii au spus ca, daca nu candidez, nu aveam o locomotiva pentru parlamentare. Am castigat alegerile parlamentare. Insa colegii mei au ramas acasa in al doilea tur pentru prezidentiale", afirma Nastase care a pierdut alegerile la cateva procente de Traian Basescu.
Nastase crede ca, daca in relatiile externe ale Romaniei guvernarea sa a fost un succes, aceasta s-a datorat si relatiilor sale personale si afirma ca, daca administratia de la Bucuresti ar fi avut relatii mai stranse cu administratia de la Roma, criza imigrantilor romani din Italia nu ar fi avut loc. Asadar, spune el, relatia buna cu fostul premier ungar Peter Megyessy a facut ca Romania sa nu mai aiba discutii cu vecinii despre frontiera de vest si nationalism. Cu Bulgaria s-a stabilit tandemul pentru UE, iar cu capitalele occidentale au existat permanente contacte. Nastase spune ca a prevenit in 2001, in relatia cu Franta, o criza similara cu cea a migrantilor romani din Italia dupa o intalnire cu presedintele de acum Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne. "S-a spus despre mine ca ling inghetata cu Berlusconi. Am mancat inghetata, dar nu am devenit actionar la firmele lui!"
Nastase admite ca rezultatele din timpul guvernarii sale s-au datorat si faptului ca predecesorul sau Mugur Isarescu a reusit sa aduca o usoara crestere dupa trei ani de scadere, dar si presiunilor FMI.
"Am considerat ca un element cheie a unei bune guvernari este o economie performanta care sa ofere bani pentru proiecte sociale. Pentru acest lucru am avut un parteneriat puternic cu FMI. Chiar daca nu intotdeauna am fost de acord cu ei trebuie sa recunosc ca acest parteneriat ne-a adus credibilitatea care a adus investitori si o ambianta mai buna pentru mediul de afaceri", afirma fostul premier. Ultimul an al guvernarii sale, 2004, a adus o inflatie de sub 10% si tot atunci a fost consemnata cea mai importanta crestere economica (ajutata si de agricultura) de 8,4%.
Din acest punct de vedere el priveste critic ceea ce se intampla acum in administratie.
"Sunt impotriva ca, in mod demagogic si populist, sa dai bani pentru pensii fara sa-i ai. Cand ai o suma trebuie sa decizi daca o investesti si apoi iti vin alti bani. Daca ii dai deodata pe toti o data nu mai ai altii. Guvernarea actuala este una pe datorie", afirma Nastase.
La peste trei ani dupa ce a pierdut alegerile, dupa ce si-a pierdut influenta in partid si a pierdut presedintia Camerei Deputatilor, Adrian Nastase da semne ca doreste sa revina la varful politicii. Nu spune acest lucru de-a dreptul, dar vorbeste despre problemele PSD ("un partid in impas" pentru redresarea caruia este nevoie de "masuri radicale"), teoretizeaza despre stanga si dreapta, despre UE si despre Romania, exact ca in vremurile sale bune.


Nu am dorit sa candidez la prezidentiale!
Rep: Se poate vorbi despre marire si cadere in cazul lui Adrian Nastase?
Adrian Nastase: S-a spus despre mine ca sunt mort politic, ca sunt cadavru politic. Ei bine nu. Din punctul meu de vedere am intrat in politica la 40 de ani. Am identitatea mea intelectuala, culturala, sunt profesor universitar la Universitatea Bucuresti, predau la Drept, scriu foarte mult, am cabinet de avocatura, imi place arta, mi-ar placea sa ma ocup cu comertul de arta. Stau in politica pentru ca eu cred ca sunt inca lucruri de facut, nu pentru ca am ambitii personale. Nu procedez precum unii dintre colegi (din PSD - n.n.) care aveau valiza facuta sa intre la guvernare (anul trecut - n.n.) si nu le-a iesit.
Rep: Cum vedeti situatia din PSD?
A.N.: PSD este in impas! Intr-un anume fel PSD a cazut sub povara propriului sau succes in guvernare. Unii (votanti ai PSD - n.n.) au plecat in strainatate si au asteptari mai mari - acestia fie nu voteaza, fie sunt impotriva noastra. Unii sunt multumiti ca au reusit sa plece, altii ne invinovatesc pe noi ca nu am avut locuri bune de munca aici. Supapa a fost buna, dar...
Rep: Nu ati dorit sa candidati la alegerile prezidentiale...
A.N.:Nu doream sa candidez. Pentru ca un prim-ministru provoaca nemultumiri si, din start, intram in cursa cu acest handicap. Insa altii au spus ca, daca nu candidez, nu avem o locomotiva pentru parlamentare. Am castigat alegerile parlamentare. Insa colegii mei au ramas acasa in al doilea tur pentru prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO