Politică

Alianta PNL-PD are de acum un acord scris cu UDMR si PUR

17.02.2005, 00:00 12



Liderii arcului guvernamental au semnat ieri protocolul de functionare al coalitiei, document ce detaliaza modul in care se iau decizii la nivelul Guvernului, Parlamentului si in administratia locala, stabileste relatiile intre partidele membre ale coalitiei precum si conditiile in care poate fi schimbat primul ministru. Protocolul semnat de presedintii celor patru formatiuni - Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela, Dan Voiculescu - va functiona pe durata intregii legislaturi. PUR s-a dovedit cel mai reticent partid din coalitie in privinta incheierii acestui document. Presedintele Dan Voiculescu afirma ca nu crede in acorduri politice scrise.



Negociat mai bine de o luna de catre liderii puterii, protocolul nu face trimiteri directe la schimbarea majoritatii in consiliile judetene, acolo unde PUR si UDMR sustin PSD in structurile locale. Acesta a fost unul dintre punctele la care liderii Aliantei PNL-PD au tinut in timpul negocierilor, insa nu a fost acceptat de catre partenerii de coalitie. Insa, documentul precizeaza ca reprezentantii in plan local ai celor patru formatiuni adopta decizii privind functiile de presedinte si vicepresedinti ai consiliilor judetene.



De asemenea, protocolul nu face precizari particulare cu privire la schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, o alta tema asupra careia Alianta PNL-PD a insistat in ultima vreme. Primul ministru si totodata presedinte al PNL, Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca situatiile particulare - schimbarea majoritatii in structurile locale si a presedintilor Parlamentului - vor fi decise in plan local, respectiv, parlamentar.



Tariceanu a explicat necesitatea parafarii acestui document si consecintele lui: "Reprezentantii celor patru partide vor sprijini, in parlament, toate actiunile Guvernului, care si-a asumat un program politic. De asemenea, se va asigura stabilitatea politica necesara continuarii programului de integrare a Romaniei in UE". Potrivit lui Tariceanu, protocolul "pecetluieste intelegerea politica dintre cele patru partide, pe baza careia s-a realizat majoritatea parlamentara".



Marko Bela, presedintele UDMR considera ca protocolul este un instrument ce va sigura stabilitatea politca a coalitiei si va corela actiunile celor patru formatiuni.





PUR si UDMR, egale PNL si PD



Coalitia va avea structuri de conducere la nivel central, parlamentar, guvernamental si la nivel local. Important este ca la nivelul coalitiei, toate cele patru partide din arcul guvernamental sunt egale in ceea ce priveste decizia politica. Mai exact, protocolul precizeaza ca structura de decizie la nivel national este Consiliul National al Coalitiei, din care fac parte cate doi reprezentanti ai fiecarei formatiuni politice. Este vorba despre presedintele formatiunii si un alt reprezentant al acesteia. Consiliul National al Coalitiei(CNC) decide in toate chestiunile politice majore care privesc coalitia: de la numirea primului ministru, a ministrilor si secretarilor de stat la solutionarea eventualelor litigii politice din teritoriu. Toate deciziile la acest nivel, mai precizeaza protocolul, se iau prin consens. Exceptie fac deciziile privind desemnarea premierului si acordurile cu organismele internationale, precum UE, FMI sau Banca Mondiala. In aceste situatii, protocolul nu mentioneaza exact cum vor fi luate deciziile.



Dupa modelul CNC, vor exista structuri de conducere similare la Guvern, Parlament si in teritoriu. La Guvern, structura de conducere ii va include pe primul ministru si ministrii de stat. La Parlament, structura de conducere va fi formata de liderii de grup si reprezentantii celor patru partide in conducerile camerei Deputatilor si Senatului. Aici se va face o diferentiere in privinta ponderii fiecarui partid in actul de decizie intrucat, in conducerea Parlamentului fiecare formatiune politice este reprezentata functie de rezultatul in alegeri.





Atacurile publice, interzise in coalitie



Protocolul stabileste destul de clar relatiile dintre partidele din arcul guvernamental, dupa modelul documentului de functionare al Aliantei PNL-PD. Astfel, formatiunile membre ale coalitiei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. De asemenea, in cazul unor puncte de vedere divergente intre partidele coalitiei, nu sunt permise atacurile publice intre membrii coalitiei.



Protocolul interzice ministrilor si celorlalti membrii in functiile de demnitate publica sa adopte pozitii publice polemice fata de deciziile adoptate in alte domenii de competenta decat ale lor.



Sunt instituite reguli clare de functionare si in Parlament. Prin documentul asumat ieri public de catre cei patru presedinti ai partidelor din coalitiei, parlamentarilor coalitiei li se interzice sa initieze si sa sustina o motiune simpla sau de cenzura impotriva guvernului. Li se cere, in schimb sa sprijine programul de guvernare, sa fie prezenti si sa voteze investirea guvernului propus de coalitie.





Despre schimbarea premierului



Protocolul coalitiei precizeaza si conditiile in care ar putea fi schimbat seful executivului. Astfel, primul ministru poate fi inlocuit din functie, cu respectarea procedurilor constitutionale in vigoare, numai prin decizia Consiliului National al Coalitiei care trebuie sa vina, in acelasi timp, cu o propunere alternativa pentru aceasta functie. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO