Politică

Alianta PNL-PD intra in campania electorala cu "cabinetul din umbra"

07.07.2004, 00:00 13

Alianta D.A. PNL-PD isi va face public programul de guvernare si echipa guvernamentala ce se va instala la Palatul Victoria - in ipoteza ca PNL si PD ar castiga alegerile - inainte de startul campaniei electorale a alegerilor generale. Presedintele PD, Traian Basescu, a spus ieri ca in luna septembrie Alianta D.A. va prezenta candidatul pentru functia de prim-ministru precum "shadow-cabinet", "cabinetul din umbra", pentru a-si face cunoscuta si auzita oferta. Care vor fi acestia, Traian Basescu nu a dat ieri nici un indiciu, spunand amuzant, in limba engleza, ca "deocamdata" nu se cunoaste nici un nume.
Precipitarea Aliantei D.A. de a-si anunta echipa guvernamentala ar putea avea ca ratiune incercarea celor doua formatiuni de a arata diferenta dintre actuala coalitie si fosta CDR, a carei imagine s-a identificat cu dispute prelungite mai ales in momentul desemnarii Guvernului. Insa, un punct vulnerabil al acestei idei ar fi expunerea pe care o risca Alianta D.A. prin anuntarea prematura a potentialei echipe guvernamentale, inclusiv din punctul de vedere al imaginii.
Totodata, presedintele PD, Traian Basescu, a dat ieri inca o data asigurari ca nimic nu va fi schimbat in ceea ce priveste regulile de functionare interna a Aliantei. "Este exclusa orice renegociere a protocolului. Aceasta ar insemna neseriozitate politica", a argumentat liderul PD. In PNL au existat cateva voci care au cerut, saptamana trecuta, renegocierea protocolului Aliantei D.A., in sensul de a se renunta la comandarea unui nou sodaj de opinie, in septembrie, care sa determine impartirea locurilor eligibile pentru alegerile parlamentare intre PNL si PD. Basescu a negat, de asemenea, eventualitatea unei fuziuni intre liberali si democrati, discutie deschisa de cativa ultraliberali. "PD si PNL nu vor fuziona. Avem electorat diferit. Numai niste naivi politic nu ar mentine un partid social-democrat modern care poate atrage la vot electoratul nemultumit al PSD", afirma Basescu.
Alianta nu ia in calcul nici primirea in randul sau a PNTCD, partid care nu a ascuns niciodata intentia unei afilieri la PNL si PD. "Alianta este in doi", a raspuns transant Basescu.
In perspectiva alegerilor parlamentare, PD a anuntat ieri cateva criterii in functie de care vor fi desemnati candidatii partidului pe listele electorale pentru Parlament.
Ar fi vorba, in primul rand, de oameni noi intrucat, potrivit lui Basescu, alegerile locale au dovedit ca acolo unde PD nu a schimbat oamenii "si-a garantat esecul". Un alt criteriu ar fi modul in care au trecut "proba" alegerilor locale. De pilda, candidatii partidului care au inregistrat esecuri majore la scrutinul locale nu se vor regasi pe listele electorale pentru Parlament. "Cei care au inregistrat 2-10% nu au cum sa-si gaseasca refugiul pe listele pentru Parlament. Nimeni sa nu-si imagineze ca va mai salva un mandat parlamentar la umbra listelor parlamentare", a spus Basescu. Desi nu a dat nume, ar fi vorba de cel putin doua persoane cu functii in conducerea partidului: deputatul Paula Ivanescu, care a candidat fara succes la Ploiesti, si secretarul executiv Lavinia Sandru, care a obtinut la Primaria Targu Mures doar cateva sute de voturi. De asemenea, organizatiile cu rezultate slabe la alegeri - Arges, Constanta, Vaslui, Neamt, Prahova - nu vor avea un cuvant important de spus in desemnarea candidatilor pentru Parlament.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO