Politică

Aliante contra naturii intre filialele locale

24.06.2004, 00:00 17

Aliante politice contra naturii, negocieri dure pentru obtinerea unei functii in administratia locala si preluarea controlului politic de catre ce-l clasat pe locul doi, sunt cateva aspecte ce au iesit la iveala in momentul constituirii consiliilor judetene si locale.
Una dintre cele mai surprinzatoare situatii s-a intamplat ieri la Cluj unde, UDMR si-a schimbat brusc optiunile in privinta partenerilor politici. Miza pare sa fie cele doua functii de vicepresedinte ale Consiliului Judetean Cluj obtinute de Uniune in schimbul sustinerii in consiliu a Aliantei PNL-PD. La Cluj ieri a fost ales noul presedinte al consiliului judetean, in persoana lui Marius Nicoara, lider local al aliantei de opozitie, cu sprijinul consilierilor UDMR.
Schimbarea brusca a formatiunii maghiare vine dupa ce inaintea celui de-al doilea tur de scrutin, Alianta PNL-PD si candidatul Emil Boc, noul primar al Clujului, ii erau practic adversari politici. Dupa patru ani de colaborare cu PSD, UDMR, sa ne amintim, si-a retras propriul candidat la Primaria de la poalele Feleacului in favoarea fostului ministru de interne Ioan Rus. In plus, in perioada dintre cele doua tururi de scrutin, presedintele UDMR Marko Bela si vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc au facut o intelegere potrivit careia cele doua formatiuni se vor sprijini reciproc la nivelul administratiei locale. Intelegerea facea trimitere si la situatia de la Cluj unde, in cazul in care Ioan Rus ar fi castigat primaria, UDMR ar fi obtinut cele doua functii de vicepresedinte ale consiliului judetean.
Acum, schimbarea, fara nici o explicatie, la care a recurs Uniunea maghiara, fie si numai punctual la Cluj, tensioneaza relatia cu PSD. Liderul filialei PSD Cluj, Ioan Rus, totodata vicepresedinte al partidului de guvernamant, a acuzat ieri UDMR de tradare si lasitate. Rus a acuzat "usurinta cu care UDMR tradeaza obiectivul marii impacari (n.r. oferta lui electorala sustinuta initial de UDMR) pentru care au votat 80% dintre maghiarii clujeni" si a spus ca formatiunea maghiara a dat dovada de "un cinism exemplar si lasitate" facand aliante impotriva votului etnicilor maghiari. Nemultumiri sunt si de partea filialei UDMR de la Cluj, unde lider de opinie este senatorul Peter Eckstein Kovacs, unul dintre cei care nu agreeaza alianta cu PSD. Acolo se pune problema inlocuirii presedintelui de filiala, Konya Hamar Sandor, intrucat a pledat pentru sustinerea electorala a lui Ioan Rus.
Alta locatie, scenariu asemanator. La Bihor Alianta PNL-PD nu a mai functionat, PD preferand sa se asocieze cu PSD si UDMR la impartirea functiilor in consiliul judetean. Presedintia Consiliului Judetean Bihor a fost obtinuta ieri, la constituire, de UDMR, iar posturile de vicepresedinti au fost impartite intre PD si PSD. PNL a fost exclus de la aceasta negociere, ceea ce a provocat o disputa la nivelul filialei locale a aliantei. Liberalii si-au acuzat partenerii de la PD de incalcarea protocolului aliantei. Optiunea PD pentru o intelegere cu PSD, considerat principalul adversar politic al Aliantei PNL-PD, este nefireasca avant in vedere ca PSD si PNL aveau un numar egal de consilieri judeteni, 7, si, o colaborarea fireasca ar fi fost cu partenerul politic. La Satu Mare, situatia a fost similara cu singura diferenta ca, de aceasta data PNL a fost cel care a colaborat cu PSD, excluzand PD din jocul negocierilor. Din acest motiv, organizatia locala a anuntat ieri ca ii va exclude din partid pe cei sase consilieri ce au sprijinit partidul de guvernamant. Atat PNL cat si PD au interzis membrilor sai sa colaboreze in plan local cu PSD, sub sanctiunea excluderii din partid.
PNL si PD prefera, in schimb, sprijin din partea PRM. Este cazul Consiliului Local Piatra Neamt, unde au mers impreuna la numirea viceprimarilor. Sunt cazuri insa in care negocierile politice deturneaza practic rezultatul votului. Un asemenea exemplu este la Ilfov unde, desi Alianta PNL-PD a castigat cei mai multi consilieri judeteni, presedintia consiliului judetean a fost adjudecata de al doilea clasat, PSD, intrucat a fost sprijinit de PRM.
Aliantele incheiate in graba in filialele locale ridica semne de intrebare in privinta a ceea ce se va intampla in toamna cand este posibil ca rezultatul dintre PSD si Alianta PNL-PD sa fie la fel de strans ca la locale. Pana acum nici una dintre cele doua formatiuni nu a vorbit despre politica de aliante in perspectiva parlamentarelor, desi acest lucru ar putea determina anumite optiuni de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO