Politică

Basescu se razboieste cu mogulii de presa

20.02.2007, 19:25 25

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat ieri la Radio Romania Actualitati pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu - pe care i-a numit "moguli de presa" - ca utilizeaza trusturile media pe care le detin in batalia politica.
Basescu a declarat in emisiunea citata ca a gasit o analiza intr-un ziar referitoare la trusturile celor trei, in care acestia erau numiti chiar "moguli", dar in care insa, conform presedintelui, "nu se mentiona legatura acestora cu politicul". "Le-a recunoscut (analiza - n.r.) capacitatea de a distruge imaginea cuiva, de a crea imagini virtuale despre cineva, dar nu au facut pasul urmator, sa vada, prin investigatie jurnalistica, ce influenta politica au acesti oameni", a spus seful statului.
Replicile celor vizati nu au intarziat. Dinu Patriciu a sustinut ca Basescu are atitudinea unui "disperat si incoltit", un "anticapitalist" inconjurat de oameni de aceeasi capacitate intelectuala ca si el, care nu face decat sa creeze scandal.
Voiculescu a spus ca ii recomanda sefului statului sa interzica presa din Romania: "Presedintele, pe langa ipocrit, a devenit si ridicol. Ii recomand domnului presedinte sa semneze maine un decret sa inchida televiziunile, ziarele care nu-i sunt prietene si, eventual, sa aresteze mogulii de presa imediat".
Basescu le-a reprosat celor trei "moguli" ca doresc sa controleze conducerea politica a tarii si ca impreuna cu anumiti politicieni "din intreg spectrul politic" isi doresc un presedinte "ca o statuie care nu aude, nu vede" si care nu se implica.
"Nu o sa fiu un presedinte care, cand se ratoieste Felix motanul, astalalt de la PSD, care cand tipa nu stiu ce liberal suparat, se retrage", a spus Basescu.
Seful statului s-a referit, dupa ce i-a nominalizat pe cei trei, la un editorial scris de Mircea Dinescu, in care acesta sustinea ca nu este important ca oamenii de afaceri "au furat" la inceput, pentru ca, intre timp,
si-au dezvoltat "afaceri respectabile". "Acest lucru il sustin si eu. De ce sa ne razboim cu ei? Cu un singur amendament: eLuati mana de pe controlul politic al tarii!e", a spus Basescu.
"Romania arata asa: cu foarte multi oameni politici in fata, institutiile sistemului democratic sunt in fata, ele isi fac, in mare parte a responsabilitatilor lor, treaba, cu o singura exceptie - cand se ajunge in zona economica. Acolo exista influenta din zona economica si a trusturilor media, apartinand mogulilor media, si aici o spun fara retinere: Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu si domnul Voiculescu utilizeaza trusturile media in batalia politica", a spus Basescu. El a precizat ca cei trei fac acest lucru pentru "a subrezi acea parte care ii impiedica sa-si obtina favorurile economice de care au nevoie de la oamenii politici pe care ii controleaza".
"Sunt organisme private de presa carora nu le-am facut nicio favoare, care nu renunta la a fi obiective in relatia cu mine, ceea ce apreciez cel mai mult. Cand a fost sa ma critice, m-au criticat, cand a fost sa-mi sustina un punct de vedere, au facut-o", a spus Basescu.
Fata de aceste acuzatii omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca "e greu de comentat declaratia facuta de Basescu. Este hilar. Ceea ce remarc eu la Basescu este ca are o atitudine perfect anticapitalista si o gandire marxista", a afirmat Patriciu. El a afirmat ca presedintele nu face decat sa fie conflictual si sa creeze in randul opiniei publice neincredere in oamenii de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO