Politică

Basescu si opozitia negociaza de ochii televiziunilor un guvern fara sanse

Basescu si opozitia negociaza de ochii televiziunilor un guvern fara sanse
05.11.2009, 23:30 18

Presedintele Traian Basescu a inceput aseara seria consultarilorobligatorii, dar si inutile, cu partidele pentru desemnarea nouluipremier, dupa ce Parlamentul a respins miercuri cabinetul propus deLucian Croitoru. Constitutia prevede ca presedintele poate desemnaun premier dupa consultarile cu partidele, iar acesta isi vanegocia o majoritate in Parlament.
Discutiile au insa un grad mare de inutilitate, de vreme cepresedintele si partidele de opozitie au in continuare opinii fermesi contrarii: Basescu nu-l vrea premier pe Klaus Iohannis, pentrucare insista PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale.
Ce sanse sunt, in aceste conditii, sa avem un guvern instalatoficial la Palatul Victoria pana in alegeri, in locul interimarilorlui Emil Boc, care au fost demisi in Parlament in urma cu aproape oluna? "Sansele depind in acest moment de disponibilitateapartidelor politice de a respecta regulile democratiei siconstitutia si de asemenea de gradul de responsabilitate alliderilor partidelor implicati in campanie", afirma,Ê intr-o notafoarte oficiala, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu,sfatuitorul presedintelui pe probleme politice.

Nici Blaga nu mai crede in minuni
In tabara lui Basescu e limpede ca sansele ca un nou Guvern sa fieinvestit sunt aproape egale cu zero in ciuda apelului "prietenesc"de ieri al sefului statului ca liberalii sa fie de acord sa facaGuvernul cu PD-L, renuntand la Iohannis pentru un premierdemocrat-liberal.
Secretarul general al PD-L Vasile Blaga a declarat ca e putinprobabil ca pana dupa 7 decembrie sa se schimbe ceva. "Am spus incadin campania electorala de la alegerile parlamentare, eu mi-as fidorit o guvernare cu PNL.(...) Pentru ca nu aveam nicioincompatibilitate in a construi un program de guvernare. Cu ei nuam discutat niciodata despre cota unica, TVA. Eu mi-as fi dorit oguvernare cu PNL si nu vad de ce nu am guverna alaturi de ei", aspus Blaga, afirmand ca lucrurile sunt mai complicate pana pe 7decembrie, deoarece PNL are un candidat la presedintie.

Basescu face din nou curte liberalilor
Seful statului a incalzit atmosfera ieri de la prima ora afirmandintr-un interviu la Realitatea FM ca optiunea sa va fi un GuvernPD-L-PNL, cu premier democrat-liberal, daca liberalii renunta laexigenta de a desemna premierul.
"In mod categoric, optiunea mea va fi un guvern de dreapta,PDL-PNL, daca PNL va renunta la exigenta de dupa alegeri de a daprimul-ministru, cu un premier care sa reprezinte partidul cu celemai multe mandate in Parlament", a declarat Traian Basescu.
El a afirmat ca dizolvarea Parlamentului - pas la care s-ar ajungedaca un al doilea Guvern, dupa cel al lui Croitoru, ar fi respinsde Legislativ - reprezinta un mecanism de deblocare a crizelorpolitice si a mai spus ca nu ar fi de dorit sa se ajunga la alegerianticipate, pentru ca Romania nu mai poate suporta inca unscrutin.
Sansele pentru ca un astfel de Guvern sa poata intra in paine panain alegeri sunt aproape nule, pentru ca partidele sunt angajate cutoate fortele in cursa electorala si teoretic oricare dintre ceitrei candidati ai principalelor formatiuni politice - TraianBasescu - PD-L, Mircea Geoana - PSD si Crin Antonescu - PNL - aresanse sa castige prezidentialele. Apropiatii lui Basescu vorbeausaptamanile trecute de un fel de "armistitiu" de o luna intrepartide pentru ca premierul sa fie desemnat de cine va fi investitpresedinte dupa 6 decembrie, pentru a se evita o situatiescandaloasa, daca unele calcule electorale de acum nu se vorpotrivi cu rezultatele prezidentialelor.
Ramane de vazut masura in care propunerea care urma sa fieformulata aseara la Cotroceni de presedinte va fi primita departide.

Geoana - Antonescu fac zid la avansurilepresedintelui
Inaintea consultarilor oficiale, Antonescu si Geoana au respins peun ton categoric propunerea lui Basescu privind formarea unuiguvern PD-L - PNL, luarile lor de pozitie inclinand catredeznodamantul cel mai putin dorit in afara ringului electoral:mentinerea guvernului interimar Boc pentru inca o luna, timp incare bugetul de stat si masuri importante necesare in contextuldezastrului din economie raman in suspensie.
"Sunt tot mai convins ca Basescu are un singur plan. Boc, Blaga,Videanu, Udrea sa ramana la butoane pana la alegerileprezidentiale. De aceea fac apel inca o data sa mai rezistam patrusaptamani, cinci ani au trecut greu, nu mai e mult si apoi vomputea da Romaniei Guvernul pe care il merita", a spus Geoana la oreuniune electorala la Buzau. El l-a acuzat pe Basescu ca doarmimeaza consultarile cu partidele.
La randul sau, presedintele liberalilor, Crin Antonescu, amentionat ca exclude orice fel de alianta sau intelegere cu PD-Latat timp cat e condus de Traian Basescu. "Cu PD-L, atata vreme cate condus de Traian Basescu, de la Cotroceni sau din Modrogan, siacum si dupa alegeri. (...) Le spun inca o data sa-si ia gandul sispun foarte limpede ca eu, in calitatea mea de om politic sipresedinte al PNL, mi-am mentinut intotdeauna cu consecventa sifermitate afirmatiile si pozitiile", a afirmat Antonescu.
"Intre mine, Crin Antonescu, presedinte al PNL, si PNL condus demine si PD-L condus de Traian Basescu de la Cotroceni si dinModrogan, orice intelegere politica este exclusa. Pentru ca am fostaliati, pentru ca Traian Basescu a distrus aceasta alianta, pentruca s-a comportat necinstit in raporturile cu noi si pentru ca inacest moment preocuparea noastra este legata de viitorul Romaniei,iar Basescu nu este un personaj de viitor in Romania", a mai spusliberalul.

Meandrele constitutionale

  • Constitutional, presedintele propune un al doilea candidat depremier, dupa ce prima propunere a cazut in Parlament. Este ceea cepresedintele spune ca incearca acum, cu o luna inainte dealegeri.
  • Daca a doua propunere de premier este respinsa de deputati sisenatori, atunci seful statului poate, potrivit Constitutiei, sadizolve Parlamentul.
  • Tot Constitutia spune ca nu pot fi organizate alegeri cu maiputin de sase luni inaintea alegerilor prezidentiale. Drept urmare,alegerile pentru un nou Parlament, in situatia in care actualullegislativ ar fi dizolvat ar trebui organizate dupaprezidentiale.
  • Exista dileme intre constitutionalisti cu privire la dreptulpresedintelui de a dizolva parlamentul cu mai putin de sase luniinainte de expirarea mandatului, unii afirmand ca, daca mandatulsefului statului expira, atunci intreg procesul de desemnare alpremierului va fi reluat dupa alegerea unui nou presedinte sauinceperea unui mandat nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO