Politică

Basescu: Voi negocia cu "322" dupa revenirea la Cotroceni

Basescu: Voi negocia cu "322" dupa revenirea la Cotroceni
17.05.2007, 19:13 17

Presedintele suspendat Traian Basescu (desen) sustine ca va incerca o negociere cu partidele si fostii sefi de stat ai Romaniei dupa reintoarcerea sa la Cotroceni, despre care este sigur ca va avea loc in urma referendumului din 19 mai.
"Am convingerea ca voi reusi o negociere cu o majoritate parlamentara. Majoritatea pentru prioritatile Romaniei, trebuie sa gasim o formula", a spus Basescu, marti seara, intr-o emisiune televizata. Basescu nu a spus care va fi aceasta majoritate, dar cum PD si PLD sunt izolate in plan parlamentar, o alta majoritate in afara partidelor care l-au suspendat nu poate fi constituita, ceea ce inseamna oficializarea coabitarii intre presedinte si opozitie. Este exact aceeasi opozitie (presedintele a fost suspendat cu 322 de voturi) despre care Basescu spunea intr-un interviu la EuroNews, doar cu o zi inainte, ca nu e construita potrivit ideologiilor, ci s-a format in functie de interesele de afaceri si de frica de Justitie.
Miza acestor discutii pe care Basescu vrea sa le initieze odata cu intoarcerea sa la Cotroceni este - spune presedintele - limpezirea relatiilor intre institutii si continuarea procesului de reforma politica prin introducerea votului uninominal si prin adoptarea legii lustratiei, fara de care, in opinia sa, condamnarea comunismului si predarea dosarelor Securitatii catre CNSAS raman fara finalitate.
El a spus ca ii va invita la discutii si pe fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu si pe regele Mihai I.
Desi Basescu nu a vorbit explicit despre modificarea Constitutiei (cu ceva vreme in urma ceruse partidelor sa aleaga: ori republica parlamentara, ori republica prezidentiala), politicienii au avansat in ultimele zile diverse propuneri.
Liderul PSD Mircea Geoana, initiatorul actiunii de suspendare a presedintelui, a propus un sistem semiprezidential "atenuat" adica, unul in care seful statului sa aiba si mai putine atributii decat in prezent. Liderul PD Emil Boc a admis ca si-ar dori puteri sporite pentru seful statului, in vreme ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a avansat doua variante: republica parlamentara sau monarhie parlamentara. Primul care a raspuns pozitiv invitatiei la dialog a lui Basescu este fostul presedinte Ion Iliescu, care a spus ca nu va refuza niciodata o astfel de invitatie, amintindu-i insa acestuia ca va fi "un fost presedinte".
Intre fostul presedinte si presedintele suspendat a avut loc un violent schimb de replici, dupa ce Basescu l-a acuzat pe Iliescu ca este initiatorul din umbra al actiunii de suspendare, din cauza dosarului privind mineriadele, in care, sustine el, pentru senatorul PSD "s-ar prefigura acuzatia de genocid".
"Iata, lipseste de o luna de zile, s-a mai limpezit atmosfera! Si activitatea in Parlament, si dialogul Parlament - Guvern s-a ameliorat. Deci iata unde era cuiul lui Pepelea, unde era factorul de discordie!", a replicat ieri Iliescu, intr-o conferinta de presa, in care a negat implicarea sa in initierea suspendarii, dupa ce marti seara participase la o emisiune-maraton la o televiziune comerciala si beneficiase de un drept la replica de peste 5 minute la televiziunea publica, in care l-a atacat pe presedintele Basescu.
De altfel, majoritatea politicienilor care au participat la actiunea de suspendare a lui Traian Basescu au incercat sa dea lovitura finala in aceasta saptamana, desi multi dintre ei admit ca sansele ca Basescu sa fie demis in urma referendumului din 19 mai sunt minore. Presedintele PSD Mircea Geoana a vorbit despre o "mediere" intre institutii, patronata de seful statului, dupa reintoarcerea acestuia la Cotroceni, in urma referendumului din 19 mai. Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu l-a acuzat pe Basescu, in explicarea optiunii liberale pentru o republica parlamentara, de faptul ca a profitat in perioada comunista si ca nu are cultura politica necesara functiei de presedinte al Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO