Politică

BEC anunţă repetarea alegerilor la Mangalia şi Curcani, atât pentru primar, cât şi pentru CL

BEC anunţă repetarea alegerilor la Mangalia şi Curcani, atât pentru primar, cât şi pentru CL

Foto: Andrei Spirache

Autor: Eliana Radulescu

13.06.2012, 18:07 715

Alegerile din oraşul Mangalia şi comuna Curcani pentru funcţiile de primar şi pentru consiliile locale vor fi repetate, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.

Astfel, pentru Primărie şi Consiliul Local se vor reorganiza alegeri în Mangalia şi Curcani.

De asemenea, la Moeciu, Răzmireşti şi Târnova (Arad) se va repeta scrutinul pentru funcţia de primar.

"Dovezile depuse la dosar au fost dintre cele mai variate, toate duceau către ideea afectării rezultatului final, a alocării mandatului de primar sau de consilier local în respectivele localităţi: de la prelungirea votării peste ora 21.00, până la întocmirea greşită a unor procese verbale, diferenţe foarte mici între candidaţi pentru funcţia de primar, de două sau patru voturi", a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

În comuna Curcani, Alianţa Popular Creştină a sesizat BEC despre existenţa fraudei electorale şi a solicitat anularea alegerilor din această circumscripţie.

De asemenea, Eugen Marian Enciu, candidat la funcţia de primar al comunei Curcani din Partea PP-DD a aduces, de asemene, la cunoştinţa BEC, că au existat nereguli în desfăşurarea procesului de votare.

În comuna Moeciu, preşedintele PNL - Organizaţia judeţeană Braşov, Aristotel Adrian, a solicitat BEC anularea alegerilor din această cirsumscripţie.

În Mangalia, judeţul Constanţa, PSD - Organizaţia Judeţeană Constanţa a solicitat anularea scrutinului din 10 iunie şi repetarea alegerilor.

Potrivit legii, BEC soluţionează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă.

În astfel de cazuri, BEC dispune repetarea scrutinului, care are loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale şi aceleaşi liste de candidaţi şi candidaturi independente, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidaţi sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.

Existenţa fraudei electorale se stabileşte de Biroul Electoral Central de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o.

În cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripţie electorală se poate face numai de către partidele politice, alianţele sau candidaţii independenţi care au participat la alegeri şi numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancţiunea decăderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluţionată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO