Politică

Blocarea Curtii Supreme, realitate sau "fanfaronada"?

05.09.2003, 00:00 13



Aplicarea noului Cod de procedura civila, care a inceput de cateva zile, a atras atentia nu atat prin noua procedura judiciara cat prin conflictul public dintre ministrul justitiei Rodica Stanoiu si presedintele Curtii Supreme de Justitie Paul Florea. In timp de Stanoiu justifica introducerea noului Cod prin cerintele UE, Florea sustine ca legislatia va bloca practic activitatea instantei supreme, prin numarul foarte mare de dosare, si va duce la prelungirea termenelor de solutionare a cauzelor.



Cei doi protagonisti au si suporteri: opozitia ii da dreptate lui Paul Florea, in timp ce senatorii PSD sustin ca scopul "declaratiilor sale de impresionare", al "fanfaronadei", este subminarea reformei in Justitie. Desi este in vigoare de cateva zile, ordonanta de urgenta privind modificarea Codului de procedura civila este in dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, si, cel putin teoretic, ar putea suferi modificari.





Magistratii CSJ, ingropati in dosare



Ordonanta guvernamentala stabileste, in esenta, unificarea practicii judiciare si elimina recursul in anulare. Concret, toate recursurile care se fac impotriva hotararilor judecatoresti in materie civila, comerciala sau de contencios administrativ, vor fi solutionate de instanta suprema. Anterior acestei decizii, recursurile se judecau la Curtile de apel. Schimbarea a provocat protestul presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, care a sustinut ca activitatea acestei instante va fi blocata din cauza numarului mare de dosare. In opinia lui Florea, Guvernul s-a grabit cu adoptarea acestei ordonante. El a spus ca ar fi trebuit mai intai pusa la punct "infrastructura de logistica si personal" si ulterior sa adopte textul legislativ prin care judecarea recursurilor in toate cauzele din tara sa revina numai instantei supreme. "E nevoie de judecatori, magistrati asistenti, grefieri. Nu am buget sa pot angaja personal. Ne grabim sa inchidem niste capitole impuse de UE, insa ar fi trebuit ca inainte de a se adopta Ordonanta 58 sa fie dotata Curtea Suprema de Justitie cu o cladire functionala", a afirmat Florea, miercuri, dupa ce a participat la discutia cu senatorii juristi, pe marginea ordonantei.



Ministrul Justitiei Rodica Stanoiu a raspuns, potrivit unor senatori prezenti la dezbatere, ca Guvernul va sprijini logistic Curtea Suprema de Justitie si ii va acorda un sediu intermediar pana cand va deveni functional Palatul de Justitie.



De altfel, Paul Florea a tras atentia chiar inainte de intrarea in vigoare a ordonantei ca CSJ este ingropat in dosare. El a aratat ca daca in 1989 erau inregistrate 600.000 de dosare, anul tecut numarul acestora a ajuns la doua milioane. Declaratia lui a fost pusa sub semnul intrebarii de parlamentari, care au spus ca este un numar exagerat.





Guvernul a pus carul inainte



Opozitia atrage atentia asupra vulnerabilitatilor ordonantei. Senatorul liberal Nicolae Vlad-Popa, membru al Comisiei juridice, ne-a declarat ieri ca introducerea noilor prevederi va provoca "fara nici un dubiu" un blocaj la nivelul Curtii Supreme de Justitie: "Justitiabilii vor sesiza acest lucru, se vor confrunta cu un val de dosare. Cetatenii vor simti pe pielea lor consecintele pentru ca solutionarea dosarelor se va prelungi. Vor fi date termene de un an, un an si jumatate". Un alt efect, ar fi, potrivit senatorului PNL, limitarea accesului in Justitie: "O deplasare de la Zalau la Bucuresti, pentru un proces de pensie este pagubitor. In plus, cheltuielile pentru asigurarea spatiului si angajarea a sute de judecatori vor fi platite tot de contribuabil. Si toate acestea pentru a sustine o idee absurda, anume ca singura instanta din Romania care face dreptate sa fie CSJ". Nicolae Vlad-Popa respinge argumentul ministrului justitiei, anume ca prevederile au fost adoptate la cerintele UE: "Responsabilii europeni au ridicat alta problema: faptul ca recursurile in anulare se faceau de catre procurorul general, deci un amestec al politicului in justitie (n.r. procurorul general este numit politic). Dar de aici pana la aceasta solutie aberanta a abrogarii recursului in anulare este cale lunga. Astfel, zeci de sentinte care nu sunt legale sunt de necontrolat".



Senatorul PNL mai spune: "S-a pus carul inaintea boilor. Este o masura pompieristica prin care aratam cat suntem noi de dispusi sa raspundem cerintelor europene. Dar solutia este gresita, directia este gresita si va bloca intreg sistemul. Va dati seama, orice recurs se judeca la Bucuresti. Dosare de pensii, de privatizare. Daca ai pretentii sa te despagubeasca cu 100.000 de lei, trebuie sa te judeci la Bucuresti". Si PD a contestat ordonanta Guvernului, cerand recent amanarea aplicarii actului normativ.





"Vorbe goale, declaratii de impresionare"



"Nu are cum sa blocheze activitatea Curtii, poate cel mult sa le mareasca volumul de activitate. Si asa sunt acolo peste 100 de judecatori. Nu existe blocari. Sunt declaratii de impresionare, vorbe goale. Nu se produce nici o catastrofa. Se tot staruie pe aspecte de impresie dar se feresc de fondul problemei", ne-a declarat ieri senatorul PSD Ion Predescu, secretarul comisiei juridice. Iar, in ceea ce priveste prelungirea termenelor de judecata, Predescu spune ca acest lucru depinde de judecatorii CSJ. "Daca ar fi pe mana mea nu s-ar fi intamplat asa ceva. As fi dat o solutie mai buna, mai eficienta, dar as fi mers tot pe ideea de reforma. Stiu mai bine dedesupturile practicii judiciare, am lucrat peste 40 de ani in sistem", ne-a declarat ieri Predescu.



Dupa discutia de miercuri din Comisia Juridica, senatorul PSD crede ca "s-au lamurit toate fanfaronadele". Toate declaratii care acrediteaza ideea blocarii CSJ din cauza numarului mare de dosare, senatorul PSD le pune pe seama intentiei "unora" de a submina reforma in justitie. "Acesta reforma trebuie facuta. Lucrurile nu pot ramane asa. Lumea nu e multumita de functionarea acestui mecanism. Nici lumea de aici, nici autoritatile europene".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO