Politică

Boc către Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: Ocupaţi-vă de rezervele BNR şi lăsaţi deficitul pe seama Guvernului

Boc către Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: Ocupaţi-vă de rezervele BNR şi lăsaţi deficitul pe seama Guvernului

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Autor: Iulian Anghel

21.12.2011, 00:04 441

Premierul Emil Boc insistă că Guvernul nu va avea în 2012 nevoie de banii de la FMI, deşi înrăutăţirea condiţiilor economice pe plan extern a determinat o serie de economişti să ia în calcul această variantă, în vreme ce alţii cred că şi în situaţia în care ar lua banii de la Fond, România tot nu ar avea destui în cazul unei grave probleme de finanţare.

O analiză a grupului financiar american Morgan Stanley publicată luni, arăta că cele 5,4 mld. euro, cât reprezintă linia de împrumut preventiv pe care România o are cu FMI, Banca Mondială şi UE, s-ar putea să nu fie suficientă, într-un scenariu extrem de retragere masivă a băncilor străine ca urmare a adâncirii crizei. Însă Morgan Stanley le-a indicat investitorilor că un astfel de scenariu este puţin probabil.

Luni seară premierul a susţinut că România nu va avea în 2012 probleme de finanţare şi i-a transmis lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR - care afirmase că nu exclude posibilitatea ca, teoretic, fondurile de la FMI să fie accesate - să se ocupe de rezervele BNR şi să lase problemele de deficit pe seama Guvernului.

Croitoru mai afirmase că, fără să se împrumute de pe pieţele private, România mai are finanţare doar pentru patru luni, drept urmare, arăta el, nu este exclus ca România să apeleze la împrumutul de la FMI.

Ministerul de Finanţe trebuie să ia din piaţă, în 2012, aproximativ 16 mld. euro (57 mld. lei şi 2,5 mld. euro). Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului bugetar fixat prin legea bugetului la 1,9% din PIB şi pentru ros­to­­golirea unei părţi a datoriei publice ajunsă la scadenţă.

Premierul susţine însă că România nu va avea dificultăţi de finanţare, după cum indică datele actuale, şi nu va fi obligată să acceseze fondurile de la FMI.

"Nu avem în intenţie să accesăm bani de la Comisia Europeană sau Fondul Monetar. Eu îi sfătuiesc pe cei de la Banca Naţională, mă refer la consilierii guvernato­rului, să se ocupe de rezervele Băncii Naţionale şi de deficitul bugetar să se ocupe Guvernul."

Poziţia premierului este cvasiidentică cu cea a pre­şedintelui Traian Băsescu, care a susţinut şi el în urmă cu câteva zile că pentru perioada următoare România nu are nevoie de banii de la FMI, arătând însă că totul depinde de ceea ce se întâmplă pe pieţe.

Or, pieţele private nu exclud ipoteza pe care premierul o respinge, iar analiza Morgan Stanley o arată şi întăreşte că banii de la FMI s-ar putea să nu fie de ajuns dacă ar exista o retragere de tip "bing-bang" a băncilor occidentale din Europa de Est. Analiza grupului american indică faptul că băncile din Vest au îm­prumutat regiunii 139 de miliarde de euro, iar Estul

s-ar putea confrunta cu o importantă problemă de finanţare în cazul unor replieri masive spre ţările de origine.

Pe de altă parte, surse citate de Mediafax au declarat că Ministerul Finanţelor are la dispoziţie un fond tam­pon de rezervă de 3 mld. euro, bani care ar putea fi folo­siţi dacă România nu se va mai putea finanţa de pe pieţe.

Rezerva de fonduri este reprezentată inclusiv de sume primite de la Uniunea Europeană sau bani din emisiunea de euroobligaţiuni de 1,5 miliarde euro din vară, iar, în aceste condiţii, probabilitatea ca România să atragă bani din acordul cu FMI anul viitor este nesemnificativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO