Politică

Boc l-a bătut pe Blaga şi trebuie să conducă PDL în alegeri. Acum trebuie să decidă dacă rămâne şi la Palatul Victoria

Boc l-a bătut pe Blaga şi trebuie să conducă PDL în alegeri. Acum trebuie să decidă dacă rămâne şi la Palatul Victoria

Autor: Iulian Anghel

15.05.2011, 23:48 637

Emil Boc, omul luat în derâderetot timpul de adversarii politic, a câştiga cu un scor zdrobitorşefia PDL în faţa unuia dintre cei mai puternici oameni din partid,Vasile Blaga, care de peste un deceniu ţine frâiele organizaţiilorjudeţene.

Multă lume se aştepta ca scorul săfie mai strâns, dar Emil Boc, care până acum nu a pierdut niciobătălie politică, s-a dovedit extrem de rezistent, câştigând lascor - 868 de voturi pentru Boc şi 499 de voturi pentru Blagaarătând, de fapt, cine este şeful.

Emil Boc (45 de ani), premier depeste doi ani şi preşedinte al PDL din 2005, trebuie să conducăpartidul în alegerile locale şi prezidenţiale de anul viitor şisă-l menţină la guvernare. Dacă nu va reuşi, este posibil săplătească scump pentru asta. Acum cele mai multe organizaţii alepartidului au mers pe mâna lui, mai ales că el a mizat şi pesusţinerea preşedintelui Traian Băsescu.

Elena Udrea, ministruldezvoltării, despre care se spune că ar fi la originea disputeidintre Traian Băsescu şi Vasile Blaga, s-a aflat în spatele luiEmil Boc, fiind una dintre susţinătoarele sale.

Lucrurile s-au schimbat totuşiuşor faţă de iarna care a trecut, când preşedintele Traian Băsescuîşi pusese în gând să-l schimbe. Prezenţa lui Traian Băsescu lacongresul PDL de sâmbătă a avut rezultatul scontat, Boc câştigânddetaşat. "Probabil este ultima lui victorie electorală", comenteazăprofesorul de ştiinţe politice la Universitatea din BucureştiStelian Tănase.

Vasile Blaga nu va pleca din PDLchiar dacă acum nu mai are nicio funcţie, fiind simplu membru departid. Va aştepta alegerile locale din vara viitoare.

"Dacă se întâmplă un dezastru laalegerile localele din vară, actuala echipă va fi schimbată cu ceaa lui Blaga, care va fi mandatat să obţină la legislative un scorrezonabil", crede Stelian Tănase.

De obicei partidele fac congresedupă alegeri (sunt aşa-numitele congrese de concluzii, când echipaperdantă este înlocuită sau echipa câştigătoare este reconfirmată).Congresul PDL trebuia organizat anul trecut, dar a fost amânat pânăîn această săptămână, când miza lui s-a diminuat. Pentru că nu esteîn logica politicii să înlocuieşti un om din fruntea Guvernuluidupă ce el a câştigat şefia partidului.

Aşadar, deşi s-a vorbit despreschimbarea lui Emil Boc de la Palatul Victoria, schimbare cerută îniarnă chiar de preşedintele Băsescu, rezultatul votului în partidar trebui să-l întărească.

Stelian Tănase este însă rezervat:"S-ar putea să fie un premiu de consolare pentru o debarcare de laPalatul Victoria care s-ar putea produce prin toamnă. Boc a câştigacu o largă majoritate. Dar aceasta nu este victoria lui, estevictoria lui Traian Băsescu. A fost un vot circumstanţial, valabilo singură zi. Este, probabil, ultima victorie politică a lui TraianBăsescu".

Observând sondajele de opinie,dacă alegerile ar avea loc peste o lună, PDL ar pierde jumătate dinpoziţiile pe care le deţine în prezent în urma scrutinurilortrecute. Dar într-un an se pot schimba multe lucruri.

Stelian Tănase: "Ei nu au avutniciun plan. Au două-trei scenarii, dar atât. Cine le va maiorganiza alegerile dacă nu Blaga? Doar că Băsescu a avut un singurţel: să nu iasă Blaga".

O vorbă aruncată la nervi deVasile Blaga rămâne celebră: "Am luat oameni de pe stradă şi i-amfăcut şefi".

De la 7% cât avea prin anul 2000ca scor electoral, PDL (fost PD) a ajuns să obţină în alegeriletrecute aproape o treime din voturi. Partidul a crescut foarte multîn încrederea electoratului, dar nu a avut o pepinieră care săcrească oameni de valoare care să şi ocupe funcţiile pe caretrebuie să le acopere un partid atât de mare.

"S-au lăcomit la mai multă puteredecât puteau duce. Blaga are dreptate. Pentru a suplini lipsa decadre au luat oameni de pe stradă şi i-au făcut şefi."

Că lucrurile nu vor fi deloc calmeîn PDL o arată disputa de ieri din cea de-a doua zi de congrespentru funcţiile mai mici. Potrivit agenţiei de presă Mediafax, maimulţi democrat-liberali care l-au susţinut pe Emil Boc pentru aobţine un nou mandat au fost nemulţumiţi de faptul că nu vor primifuncţii de conducere în partid, deşi au primit promisiuni în acestsens.

Potrivit surselor citate, au fostcerturi în PDL deoarece oameni ca Daniel Funeriu, Ion Ariton,Mircea Toader sau Teodor Paleologu nu se regăsesc pe listele devicepreşedinţi distribuite delegaţilor.

"Sunt certuri teribile, deoarecesunt mulţi ca Daniel Funeriu, Ion Ariton, Mircea Toader, TeodorPaleologu, cărora li s-a promis şi nu li se dă", a precizat unlider al partidului.

La închiderea ediţiei, votulpentru alegerea vicepreşedinţilor PDL era în plinădesfăşurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO