• Leu / EUR4.7788
  • Leu / GBP5.5968
  • Leu / USD4.3105
Politică

BREAKING. Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului. Update: Meleşcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru şefia Senatului. Urmează turul al doilea

BREAKING. Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului. Update: Meleşcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru şefia Senatului. Urmează turul al doilea

Autor: Diana Grigore, Mediafax

10.09.2019, 17:27 338

Update: Teodor Meleşcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales preşedintele al Senatului. Astfel, este organizat turul al doilea în care candidaţii principali sunt Teodor Meleşcanu şi Alina Gorghiu.


Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propus de PSD la şefia Senatului, a fost ales preşedinte al forului legislativ în plenul de marţi, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Potrivit informaţiilor MEDIAFAX, Teodor Meleşcanu a obţinut 67 de voturi din totalul voturilor senatorilor prezenţi.

Alina Gorghiu, propunerea PNL a obţinut 49 de voturi, în timp ce Iani Popa, propunerea ALDE a obţinut doar 13 voturi.

Votul a fost secret.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Seatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi”.

Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi. Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Pe 2 septembrie Călin Popescu Tăriceanu a demsionat din funcţia de preşedinte al Senatului, interimatul fiind preluat de senatorul PSD Şerban Valeca.

În ce fel v-a influențat ZF viața profesională?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7788
Diferență: -0,0084
Ieri: 4.7792
Azi: 4.3105
Diferență: 0,3002
Ieri: 4.2976
Azi: 5.5968
Diferență: -0,189
Ieri: 5.6074
Azi: 4.4485
Diferență: 0
Ieri: 4.4485