Politică

Bucuresti, din nou intre ciocanl american si nicovala Uniunii Europene

07.05.2004, 00:00 7



Bucuresti a fost ieri din nou scena pe care s-au manifestat diferentele de opinie dintre Statele Unite si Uniunea Europeana in privinta adoptiilor internationale. Michael Guest, ambadsadorul SUA in Romania, a fost gazda unei intalniri intre 20 de familii americane care au infiat copii din Romania si autoritatile de aici. Motivul a fost ca parintii adoptivi ai copiilor romani sa-i convinga pe parlamenarii de la Bucuresti sa schimbe legea adoptiilor, cea care, la solicitarea UE, interzice plecarea copiilor romani la familii din strainatate. Reactia Uniunii Europene a venit imediat, prin intermediul delegatiei de la Bucuresti a Comisiei Europene, care a transmis o scrisoare publica, prin intermediul careia si-a explicat solicitarea adresata Romaniei de a nu mai permite adoptiile internationale. Bucuresti, din nou intre ciocan si nicovala. Mai ales in conditiile in care de la incalcarea moratoriului adoptiilor a pornit nemultumirea Parlamentului European, care s-a soldat cu cererea de reorientare a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.





Presiuni americane in valuri



Ieri, aproape 20 de familii americane au venit la Bucuresti impreuna cu copiii pe care i-au infiat din Romania, pentru a demonstra ca soarta micutilor plecati din orfelinatele de aici s-a imbunatatit. O familie a adoptat trei fetite din Romania. La vremea aceea erau internate intr-o institutie cu regim psihiatric. Acm, fetele merg la o scoala speciala, vorbesc in limba engleza si fac terapie de cateva ori pe saptamana. O alta familie povesteste cum a cunoscut copiii de la un orfelinat din Botosani, care acum nici nu mai exista, a infiat doi dintre ei si apoi i-au adus de mai multe ori in Romania, pentru a nu pierde contactul cu tara lor de oriine.



A fost un prilej, ieri, pentru ambasadorul Statelor Unite sa faca eforturi de persuasiune. Logica americanilor este inversa cu aceea a europenilor occidentali --binele copilului primeaza in conditiile in care acesta o duce mai bine, chiar daca asta inseamna sa plece din tara. "Cred ca un copil trebuie crescut in familie, ca nu trebuie sa-si petreaca cea mai mare parte a celei mai frumoase perioade a vietii, copilaria, in institutii", a spus Michael Guest. Si parintii sai venisera ieri la Bucuresti. Nu institutiile, ci familiile le pot oferi copiilor valorile etice si morale, a mai spus ambasadorul american. El a mai precizat ca mai trebuie sa treaca timp pana cand Romania va ajunge la nivelul la care oamenii sa-si poata permite (financiar vorbind) sa intretina si copii care sunt abandonati in institutii. Tot ambasadorul american a mai vorbit si despre coruptia din Romania, cea care a viciat procedura de adoptie internationala. "UE, ca si Guvernul SUA, doreste sa stopeze coruptia in sistemul adoptiilor de aici. Unii spun ca Romania nu este capabila sa faca sta, dar eu cred ca poate adopta o lege corecta pentru copii, altfel locul sau nu este in structurile occidentale", a spus, pe un ton aproape avertisment, Michael Guest, aflat la final de mandat in tara noastra.



SUA au cerut in mai multe randuri in ultima vreme, si de la niveluri importante, ca Romania sa nu interzica trimiterea spre adoptie a copiilor in strainatate. Secretarul adjunct de stat al SUA, Richard Armitage, a pledat pentru adoptiile internationale dinspre Romania in cotidianul International Herald Tribune. El spunea atunci ca este o tragedie daca acest lucru se petrece. Cateva zile mai tarziu, 23 de membri ai congresului american au trimis o scrisoare catre Parlamentul de la Bucuresti in care cereau acelasi lucru - retragerea legii care interzice adoptiile. Inainte, avusesera loc intalniri oficiale cu aceeasi tema ale congresmenilor americani cu autoritati romane, chiar a existat o discutie Bush-Iliescu pe aceasta tema la finele anului trecut.





Comisia Europeana reactioneaza



La doar cateva ore de la intalnirea de la ambasada americana, Delegatia Comisiei Europene a explicat de ce adoptiile internationale nu sunt vazute cu ochi buni la Bruxelles. Miezul acestei explicatii il contrazice pe Michael Guest. Este vorba, de fapt, de o declaratie a comisarul pentru extindere al UE, Guenther Verheugn, care a spus si in Parlamentul European de ce Uninea nu accepta politica adoptiilor internationale. "Politica noastra este contrara unei politici care urmareste interesul familiilor ce doresc sa adopte copii din orice tara. Este o diferenta cruciala. Daca nu pui in centru interesul copilului, ci al familiei care vrea sa adopte si al ONG-urilor care reprezinta interesele familiei, atunci creezi o piata. Cand creezi o piata, poti fi sigur ca in Romania acest lucru va crea probleme. Comisia Europeana insista ca moratoriumul pe adoptii internationale este necesar atata vreme cat nu exista legislatie care sa corespunda pe deplin normelor si standardelor internationale din domeniul protectiei copilului, si atata vreme cat nu exista structuri administrative care sa garanteze aplicarea unei astfel de legislatii"



Standardele interntionale in domeniu isi temelia intr-o conventie a ONU, semnata de Romania, care spune ca adoptia internationala poate fi luata in considerare doar daca un copil nu poate fi plasat in tara sa in asistenta materna, familie adoptiva sau sa fie protejat.



In opinia celor de la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, cel mai important este ca unui copil sa i se asigure continuitate in mediul in care s-a nascut - sub aspectul culturii, limbii, etniei si religiei.



Aceleasi fundamente stau si in discutiile pe tema aderarii Romaniei la UE, discutii care au capatat in ultima vreme standarde in plus, cele politice, tocmai pentru ca Parlamentul European si-a pierdut increderea ca Romania respecta criteriile politice. Sau, altfel spus, cuvantul dat - cel putin in privinta adoptiilor internationale. Cererile americane apar mai insistente cu cat se apropie termenul limita pe care guvernul de la Bucuresti l-a promis la Comisia Europeana - luna iunie ca data la care va fi adoptata legislatia care, printre altele, interzice adoptiile internationale, cu exceptia celor in care unul dintre parintii adoptivi provine din familia originara a copilului.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO