Politică

Bucurestiul si-a deschis portile pentru cel mai mare summit din istoria NATO

Bucurestiul si-a deschis portile pentru cel mai mare summit din istoria NATO

Premierul Canadei Stephen Harper este unul dintre primii lideri occidentali care a sosit la Bucuresti

02.04.2008, 18:55 27

Oficialii romani au avut ieri un program incarcat. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a primit la Cotroceni pe secretarul general al NATO, la 17.30, iar o ora mai tarziu a tinut un discurs la Conferinta organizata de German Marshall Fund, unde au mai fost invitati sa vorbeasca Mihail Saakasvili si fosti demnitari din Serbia, Kosovo si Grecia. La 8 seara, la Palatul Cotroceni a fost organizat un dineu la care au participat sefii de stat si de guverne ai tarilor candidate la aderare si partenere ale NATO. La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a tinut aseara un discurs la Forumul tinerilor atlantisti, dupa ce cu cateva ore inainte inspectase salile rezervate summitului de la Palatul Parlamentului.
Presedintele american Geoge W. Bush a aterizat aseara la 18.00 pe Otopeni si s-a indreptat catre hotelul Marriott din vecinatatea Palatului Parlamenului, unde va fi cazat impreuna cu cei aproape 1.500 de membri ai delegatiei americane. In aceasta dimineata, la 9, era asteptat sa sustina un discurs la Conferinta German Marshall Fund, ca apoi sa se indrepte catre Neptun, unde va fi primit de presedintele Traian Basescu.
Seara, cei doi sefi de stat se vor intoarce la Bucuresti, la Palatul Cotroceni fiind organizata o cina in format restrans, la care participa sefii delegatiilor statelor membre ale NATO. De altfel, cea mai mare parte a delegatilor sunt asteptati sa soseasca astazi la Bucuresti. 26 de sefi de stat si premieri din statele membre sunt asteptati in Capitala in perioada summit-ului NATO.
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, urmeaza sa soseasca la randul sau la summit impreuna cu ministrul afacerilor externe, Andrei Stratan, si ministrul apararii, Vitalie Vrabie. El va sosi maine la Bucuresti si va pleca in aceeasi zi, potrivit unor surse din administratia prezidentiala moldoveneasca.
Lucrarile propriu-zise ale summit-ului NATO vor incepe in dimineata zilei de 3 aprilie, cand sunt programate sa se desfasoare Consiliul Nord-Atlantic si Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic. In dupa-amiaza zilei de 3 aprilie se va desfasura Reuniunea in format ISAF. Ultima zi, 4 aprilie, va fi dedicata consiliilor NATO - Ucraina si NATO - Rusia.
Restrictiile de circulatie au intrat in vigoare ieri dimineata, incepand cu ora 7 dimineata, desi pe culoarul unic s-a mai putut circula timp de cateva ore dupa expirarea acestui termen, din directia Otopeni spre Bucuresti. Astfel, a fost interzisa circulatia autoturismelor pe culoarul delimitat de la Aeroportul International "Henri Coanda" la Palatul Parlamentului, pe traseul DN 1, Aeroportul "Aurel Vlaicu" Baneasa, Piata Presei Libere, Soseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Piata Natiunilor Unite si Bulevardul Natiunilor Unite.
Nu s-au inregistrat insa blocaje in traficul din Bucuresti si datorita faptului ca multi dintre functionarii publici au avut liber, dar si pentru ca multi bucuresteni si-au lasat masinile acasa.
Pietonii au acces limitat in zonele invecinate culoarului unic, in vreme ce in jurul Palatului Parlamentului a fost interzis accesul fara un permis special eliberat de NATO. Locuitorii din apropierea "zonei 0" au fost sfatuiti sa nu deschida ferestrele pe durata summit-ului, iar autoturismele parcate pe carosabil au fost indepartate.
De la intrarea in aeroportul Otopeni masinile care transporta delegatiile oficiale trec prin filtrele ofiterilor antitero. La capetele de pista stau in permanenta elicoptere de supraveghere ale Ministerului Apararii, potrivit Consiliului National pentru Securitatea Summit-ului (CNSS). Avioanele cu care sosesc delegatiile sunt garate pe aeroport si puse sub paza fortelor antitero ale Serviciului Roman de Informatii, mentioneaza CNSS.
Autoritatile de la Bucuresti au testat de sambata modul de functionare al culoarului unic care traverseaza Bucurestiul de la nord pana in centru. Potrivit presedintelui Traian Basescu, fortele angrenate in organizarea summit-ului au simulat evacuarea tuturor delegatiilor participante la summit-ul NATO, ca urmare a unui atac terorist si s-a constatat ca intreaga operatiune ar dura doua ore si 15 minute. Basescu a precizat ca, din punct de vedere al securitatii summit-ului, serviciile romanesti "nu sunt singure pe lume", ci primesc informatii de la toate celelalte servicii din statele membre ale NATO sau state partenere, in special de la vecinele Bulgaria si Ungaria.
"Suntem in masura sa garantam securitatea summit-ului", a subliniat Basescu.Masuri speciale au fost luate si impotriva oamenilor fara adapost, care au fost evacuati din reteaua de canale a Bucurestiului, dar si a cainilor vagabonzi, spun autoritatile de la Bucuresti. Totusi, grupuri de caini vagabonzi puteau fi observate in jurul obiectivelor de securitate maxima din centrul Capitalei.
In plus, angajatii firmelor de salubritate au plantat flori si au pictat fatadele cladirilor importante din centrul orasului si ale tabliilor ce inconjoara santierele, pentru a infrumuseta aspectul Capitalei inaintea summit-ului NATO. Portiunile decopertate de pe trotuare au fost acoperite cu rumegus colorat dispus in motive geometrice.
Masuri similare de cosmetizare au avut loc si in Constanta, care va fi traversata de presedintele american in drumul catre Neptun. Ieri a fost organizata o simulare intre aeroportul Mihail Kogalniceanu, unde stationeaza trupe americane, si statiunea Neptun. Circulatia a fost inchisa de la ora 12.00 pentru simularea masurilor de securitate, in jurul orei 13.30 restrictiile fiind ridicate. Potrivit CNSS, ofiteri ai Secret Service au participat la Constanta la simularea masurilor de securitate pentru vizita presedintelui american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO