Politică

Bulgaria si Romania spera sa adre impreuna in 2007

26.01.2004, 00:00 13



Respinse din primul val de largire al UE, Bulgaria si Romania spera sa poata adera in 2007, incheind negocierile cu actuala Comisie, comenteaza AFP, intr-o ampla analiza despre efectele extinderii UE in mai acest an.



France Press noteaza declaratia mnistrului roman de Externe, Mircea Geoana, care recunoaste ca termenul de incheiere a negocierilor este strans, de vreme ce 2004 este si an electoral in Romania. In acelasi comentariu mai este citat si Vesselin Valkanov, responsabilul pentru extindere al MAE bulgar, care este de parere ca "interesul Bulgariei este reprezentat de aderarea celor doua tari impreuna". El mai afirma: "speram ca Romania sa recupereze intarzierile".



Cu o suta de zile inainte de extinderea istorica a UE, la 1 mai 2004, agentia citata a redactat un material amplu in care sunt prezentate efectele acestei decizii a UE. Astfel, se arata ca UE va deveni al treilea conglomerat, dupa numarul de locuitori (odata cu aderarea celor 10 state), ajungand la 450 milioane de membri. Largirea UE, care va aduce Uniunea la granita directa cu Rusia (2.000 de km linie de frontiera comuna), va insemna, potrivit materialului citat, o diferenta considerabila la capitolul nivel de trai - astfel, ceea ce este considerat un nivel al saraciei la Paris (pentru un francez care abia castiga 600 de euro), este unul decent in majoritatea tarilor care adera la UE in mai - 450 de euro are un profesor universitar la Praga, 300 este salariul mediu in Lituania, 100, pensia medie la Vilnius si 130, la Budapesta. Exceptie fac Slovenia, Malta si Cipru (peste 900 euro venitul mediu).



Analiza mai arata ca extinderea inseamna si inchiderea a mii de ferme de animale, de fabrici de lapte si carne in cele 10 state noi membre, in conditiile in care acestea nu au indeplinesc conditiile UE. Asta in timp ce fiecare cetatean din tarile deja membre va plati 25 de euro pentru a contribui la fondul de 27,5 miliarde de euro, cat vor primi noile tari membre in primii trei ani. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO