Politică

Calendarul alegerilor 2004, varianta Stolojan - Basescu

20.11.2003, 00:00 17

Alianta PNL-PD respinge ideea organizarii simultane a alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale asa cum au propus marti presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. Theodor Stolojan si Traian Basescu, co-presedintii Aliantei, au propus ieri un alt calendar al alegerilor: organizarea primului tur al alegerilor locale pe 6 iunie 2004 (data propusa initial de Guvern), iar al celui de-al doilea tur pe doua saptamani mai tarziu. Alegerile parlamentare si primul tur al prezidentialelor ar fi organizat, potrivit PNL si PD, pe 28 noiembrie 2004 (n.r. cu doua saptamani mai devreme decat a propus initial PSD) , iar al doilea tur al prezidentialelor pe 12 decembrie.
Liberalii si democratii resping categoric eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale, idee sustinuta cu insistenta de PSD si presedintele Ion Iliescu. Opozitia nu este de acord nici cu reducerea campaniei electorale de la 45 la 30 de zile, argumentul pe care il aduc PNL si PD fiind accesul limitat la postul public de televiziune. O alta decizie semnificativa luata ieri de conducerea aliantei este sustinerea introducerii votului nominal atat la Senat cat si la Camera Deputatilor, odata cu modificarea legilor electorale.
Anterior acestor decizii, presedintele executiv al PD Emil Boc a aratat ca propunerea presedintelui Ion Iliescu de organizare simultana a alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale este nerealista si ar afecta grav functionarea institutiilor politice din Romania si ar compromite sansele de integrare. Boc, unul dintre cei mai apreciati juristi din Parlament, a prezentat mai multe argumente de natura juridica.
Potrivit lui Emil Boc, niciunde in lume nu exista un decalaj de sase luni intre mandatul alegerii unui presedinte al republicii si momentul intrarii efective in exercitiul mandatului a noului presedinte.  El sustine ca existenta unui decalaj de sase luni intre momentul alegerii si momentul inceperii mandatului presedintelui Romaniei ar produce grave disfunctionalitati institutionale si ar conduce la o criza de legitimitate a institutiei prezidentiale. Pe de o parte, ar exista un presedinte in exercitiu, al carui mandat nu a expirat, si un nou presedinte ales, legitim, dar fara mandat, explica Boc. El considera ca aceasta dedublare a institutiei prezidentiale (paralelism prezidential) va afecta negativ functionarea sistemului constitutional romanesc. Pentru a evita acest "paralelism prezidential" de sase luni liderul PD crede ca ar trebui sa intervina demisia presedintelui in exercitiu si organizarea in termen de trei luni de la demisie, de noi alegeri prezidentiale (art. 97 alin. 2 Constitutie). Daca intervine demisia presedintelui, se instituie interimatul functiei prezidentiale in persoana presedintelui Senatului. Dar presedintele interimar potrivit art 98(2), nu poate dizolva Parlamentul si, in consecinta, nu pot avea loc alegeri anticipate, alegeri legislative generale. Atunci nu se justifica organizarea simultana a alegerilor locale si prezidentiale din moment ce trebuie organizate in toamna alegeri parlamentare, apreciaza Boc. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO