Politică

Campanie a la Caragiale pentru Constitutia europeana

20.10.2003, 00:00 81



Ingrijorate de masivul absenteism inregistrat in prima zi de referendum, autoritatile centrale si locale au incercat ieri, pe ultima suta de metri, mobilizarea generala la urne, printr-o serie de metode, intre care unele de-a dreptul hilare. Dupa prima zi de referendum, in care participarea la urne a fost de numai 14, 29%, - prezenta pusa de presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca pe seama recoltarii sfeclei de zahar - ieri la prima ora liderii PSD au convocat toti liderii locali la o videoconferinta.



Liderilor organizatiilor judetene ale PSD li s-a cerut, ieri dimineata, la videoconferinta cu presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, sa mearga din poarta in poarta sa-i cheme pe oameni la referendum si sa ii mobilizeze pe preoti pentru a-i convinge pe enoriasi sa voteze.



Totodata, liderii locali ai PSD ar fi primit sarcina de a merge din poarta-n poarta si de a asigura mijloace de transport pentru locuitorii din satele izolate si din zonele aflate la distanta de sectiile de votare. Succesul in aducerea oamenilor la urne va atarna si in ceea ce priveste criteriile de performanta politica ale liderilor locali. Altfel spus, ierarhia lor in partid sau administratie va depinde si de prezenta la urne a celor pe care ii reprezinta.



Senatorul PSD Antonie Iorgovan a venit cu o alta propunere: utilizarea urnelor mobile in localitatile unde este vreme rea. El a mers ieri la la Biroul Electoral Central pentru a-i convinge pe membrii Biroului sa fie de acord cu propunerea lui. Legea privind organizarea referendumului prevede o singura situatie in care poate fi utilizata urna mobila, respectiv cazul persoanelor "netransportabile din cauza de boala sau invaliditate".



Cateva ore de la propunerea senatorului - parintele actualei Constitutii - mai multe urne mobile au fost trimise pe strazi, in sectorul 1 al Capitalei, pentru a-i indemna pe trecatori sa voteze, daca nu au facut acest lucru sau daca le este greu sa ajunga la sectia la care au fost arondati. In cartierul Bucurestii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, in jurul pranzului, insotitorii urnei mobile - trei persoane, intre care un jandarm - se opreau la vanzatorii de ziare, intrau in agentiile loto si in magazinele deschise, dar si in piete. Multi dintre negustori au acceptat sa voteze, daca tot au fost scutiti de efortul de a se duce la sectia de votare.



''Ati votat? Nu vreti sa votati acum?", ii intreba jandarmul pe cei care se apropiau de lumea adunata in fata centrului loto din statia Damaroaia. Trecatorii au crezut ca oamenii adunati acolo completeaza biletele la tragerea extraordinara loto de duminica, insa nu era asa. Chiar si vanzatoarea a iesit din agentie in strada, sa vada ce se intampla.



Pe caruciorul plin cu mere al unui vanzator ambulant, oamenii pun stampila in casuta de sus - in care scrie "DA" - fara sa se fereasca. ''Nu avem nimic de ascuns. De ce sa stam cu spatele sau sa ne ferim? La sectie este una, dar aici?!...", spune o femeie.





Lautari si purcel, in Alba



Primarul unei localitati din judetul Alba i-a atras pe oameni la vot printr-o petrecere cu lautari, la care a fost servit un purcel de lapte pregatit la cuptor, persoanele din comuna Horea, nascute in zilele de 18 si 19 octombrie, fiind sarbatorite la iesirea din sectiile de votare. Primarul din Horea, Cornel Olar, a declarat ca Primaria nu a dorit numai sa impulsioneze votarea, ci si sa faca o surpriza sarbatoritilor din Horea, majoritatea cu varste inaintate. Primarul a tocmit o orchestra de muzica populara si a pregatit la cuptor un purcel de lapte. Nu au lipsit nici tortul cu 11 lumanari, simbolizand cei 11 sarbatoriti din zilele referendumului, si nici vinarsul. La sectia de votare din centrul comunei s-au prezentat persoane din cele mai indepartate sate, aflate la aproape 15 kilometri, pentru a insoti unul sau doi dintre sarbatoritii referendumului.





La Cluj, medicii de familie au iesit in strada



Medicii de familie din Cluj, in frunte cu seful Directiei judetene de Sanatate Publica, au iesit pe strazi, ieri, pentru a promova referendumul, ei putand fi intalniti chiar si in piata de vechituri a orasului, conform Mediafax. Medicii ii informeaza pe oameni ca noua Constitutie le garanteaza drepturile cu privire la asistenta medicala. Cadrele medicale i-au asigurat pe trecatori ca, daca voteaza, ei si copiii lor vor avea parte de servicii in spitale ca in tarile din vestul Europei. Seful DSP Cluj, doctorul Stefan Florian, le-a vorbit oamenilor despre cresterea bugetului alocat sanatatii si despre legislatia care prevede ca toti banii stransi din impozitele pentru asistenta medicala sa fie folositi exclusiv in acest domeniu.





Membrii PSD, din poarta-n poarta



Aproape 100 de membrii PSD Arad si angajati ai Prefecturii au plecat, in judet, pentru a vedea care sunt cauzele prezentei scazute la vot si pentru a-i convinge pe oameni sa mearga la referendum. Potrivit secretarului executiv al PSD Arad, Rodica Borza, in urma unei intalniri care a avut loc ieri dimineata la sediul partidului, conducerea organizatiei a decis sa mearga prin sate ca sa-i trimita pe oameni la votare. "Practic, tot activul PSD Arad este pe teren, respectiv peste 70 de persoane. Mergem sa discutam cu reprezentantii nostri in filialele din judet si cu oamenii, pentru a-i incuraja sa participe la vot", a declarat Borza.





Parchetul, pe urmele lui Sechelariu



La Bacau, primarul Dumitru Sechelariu a incercat sa aduca oamenii la urne organizand o tombola cu premii. PD a contestat insa propunerea primarului.



Contestatia PD referitoare la organizarea unei tombole in sectiile de vot din municipiul Bacau a fost trimisa spre solutionare Parchetului Bacau, potrivit unei decizii unanime luate de membrii Biroului Electoral Central (BEC). Intruniti duminica dimineata, pentru a discuta contestatiile trimise, membrii Biroului au decis in unanimitate ca problemele semnalate in unele sectii de votare din Bacau - privind amestecul buletinelor de vot cu cele de tombola, dar si prezenta urnelor de vot alaturi de cele pentru tombola - sunt de competenta Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau. Democratii au decis sa sesizeze Parchetul National Anticoruptie pentru inceperea urmaririi penale in cazul primarul Bacaului Dumitru Sechelariu pentru incalcarea Legii privind organizarea referendumului, prin ogranizarea unei tombole in interiorul sectiilor de votare. "La Bacau au fost afise pentru anuntarea tombolei ce pot constitui un exemplu de manual legat de modul in care se incalca Legea referendumului, neregula ce se sanctioneaza cu inchisoare de la sase luni la cinci ani", a declarat, vicepresedintele PD Emil Boc. Primarul Bacaului a semnat o Hotarare de Consiliu Local prin care se aproba organizarea in municipiu, cu ocazia desfasurarii referendumului de revizuire a Constitutiei, a unei tombole la care sa participe toate persoanele cu drept de vot care si-au exprimat votul la una dintre sectiile amenajate in oras. Premiul este un televizor color. Tot la Bacau, edilii au gasit potrivit sa impulsioneze prezenta la vot prin intermediul unor masini cu megafoane care au umblat ieri prin oras, chemandu-i la vot pe bacauani.





Excursie in China pentru "fruntasi"



Prefectul de Satu Mare, Gheorghe Ciocan, i-a convocat la o sedinta, in noaptea de sambata spre duminica, pe toti primarii din judet, criticandu-i dur pe cei din localitatile cu prezenta mica la vot, si promitandu-le edililor care vor reusi sa adune oamenii la vot cate o excursie in China. "Daca primarul si neamurile lui impreuna cu toti consilierii locali ar fi mers la vot pentru a da un exemplu, ar fi fost mai multi. Faptul ca nici macar zece cetateni nu au venit la vot dovedeste cat a fost in stare sa faca acest primar", a declarat prefectul Gheorghe Ciocan, conform Mediafax. Prezent la sedinta, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo, le-a reamintit primarilor ca localitatile care se vor situa pe primele trei locuri in ceea ce priveste prezenta la vot vor primi de la buget cate un miliard de lei pe care sa-I cheltuiasca cum vor. Un alt premiu a fost promis primarilor "fruntasi" de catre prefectul Gheorghe Ciocan, care a spus ca le va oferi o excursie in China.





Nu-ti raspund la SMS



Primaria Sangeorz-Bai ii invita pe oameni prin telefon sa participe la vot, in timp ce preotii din Bistrita-Nasaud au avut misiunea ca la sfarsitul slujbei de ieri sa-i trimita la urne pe enoriasi. Roland Venig a declarat, conform Mediafax, ca procentul de participare la vot in Sangeorz-Bai a fost de sub 9%, la acest procent ajungandu-se datorita turistilor din statiune care s-au prezentat la vot. "La sectia de votare din statiune au votat sambata 300 de persoane, in conditiile in care la odihna si tratament se afla tot atatea", a declarat Roland Venig. La Hunedoara, liderii locali ai PSD au incercat varianta SMS-urilor. Liderii PSD din judetul Hunedoara au trimis, de sambata pana duminica, peste o mie de SMS-uri hunedorenilor, indemnandu-i sa se prezinte la referendum. De asemenea, membrii organizatiei judetene a PSD au fost insarcinati sa mearga din bloc in bloc pentru a-i chema pe oameni la referendum si au pus anunturi la biserici cu indemnul de a merge la vot.





Cum se poate vota de cinci ori



Reporteri de la "Ziarul Clujeanului" au demonstrat, printr-un experiment jurnalistic facut in cursul zilei de sambata, ca referendumul pentru adoptarea noii Constitutii poate fi fraudat foarte usor, reusind, in decurs de cateva ore, sa voteze chiar si de cinci ori. Jurnalistii au reusit sa voteze de mai multe ori folosindu-se de urmatoarele variante de identificare: pasaport si carte de alegator, carte de identitate, carte de alegator. Astfel, trei reporteri au fost lasati sa isi exercite dreptul de vot in mai multe sectii de votare din trei municipii din judet: Cluj-Napoca, Turda si Campia Turzii, in majoritatea cazurilor fiind trecuti pe liste electorale suplimentare. In acest fel, unul dintre ei a putut vota de cinci ori, altul de trei ori si al treilea de doua ori. Pentru a nu comite o infractiune, dupa primirea stampilei si a buletinului de vot, ziaristii s-au "autodenuntat" si le-au explicat membrilor comisiilor artificiul prin care oricine ar putea vota de mai multe ori.





Solutia PD, demisia Guvernului



PD a cerut Guvernului sa isi prezinte demisia, ieri, in urma slabei participari a cetatenilor la referendumul privind revizuirea Constitutiei. "Partidul Democrat apreciaza ca absenteismul inregistrat in prima zi a referendumului este o reactie a cetatenilor fata de aroganta Guvernului condus de Adrian Nastase si a dispretului regimului Ion Iliescu fata de oameni", se arata in comunicat. In opinia democratilor, electoratul va renunta la "atitudinea de fronda" fata de votarea Constitutiei, in momentul in care cei care "au confiscat politic" acest eveniment vor pleca de la putere. "Partidul Democrat considera ca demisia imediata a Guvernului Adrian Nastase va deschide calea electoratului catre urnele de vot", preciza comunicatul.





 



Presedintele Ion Iliescu si sotia sa Nina au votat, sambata, la sectia 120 deschisa in incinta Liceului Jean Monnet din Capitala, seful statului declarand ca a vota in favoarea revizuirii Constitutiei inseamna a vota pentru interesele fundamentale ale tarii. Iliescu i-a indemnat pe toti cetatenii tarii sa voteze in favoarea modificarilor aduse Constitutiei. El a afirmat, de asemenea, ca a vota impotriva revizuirii legii fundamentale a tarii inseamna a vota pentru izolarea tarii, impotriva progresului ei si iesirii din saracie. Iliescu a catalogat campania impotriva modificarii Constitutiei drept o campanie "hazardata, periculoasa si antinationala". La randul sau, sotia presedintelui, Nina Iliescu, a precizat ca a votat in favoarea revizuirii Constitutiei, deoarece legea fundamentala in forma modificata va apropia Romania de Europa si va aduce importante schimbari in interiorul tarii. Nina Iliescu a declarat ca nu-i pare rau ca sotul sau nu mai are dreptul sa candideze la Presedintie si si-a exprimat speranta ca din acest motiv va avea mai mult timp pentru familie si mai multa liniste.





Premierul Adrian Nastase si sotia sa s-au prezentat, sambata, la sectia de votare 112 din incinta Scolii nr. 17 din Bucuresti, pentru a-si exprima optiunea privind noua Constitutie. "Am venit de dimineata sa votez, pentru ca eu consider ca e de datoria fiecarui cetatean al Romaniei sa se prezinte azi la o intalnire cu viitorul societatii romanesti. Am votat pentru viitorul european al Romaniei si sper ca fiecare cetatean sa vina la vot, oriunde s-ar afla, pentru a face acelasi lucru", a spus Nastase. Referendumul privind Constitutia este un moment important pentru ca Romania sa reconfirme traseul integrarii europene, in care s-a inscris dupa o perioada marcata de rezultate pozitive, precum eliminarea obligativitatii vizelor, finalizarea acordului stand-by cu FMI si contributia la stabilitatea politica in Balcani, a declarat seful Executivului.





Presedintele PNL Theodor Stolojan a declarat, sambata, ca si-a dat votul pentru Constitutie, a facut apel la toti cetatenii sa isi exercite dreptul de a vota si a criticat Guvernul pentru modul in care a explicat oamenilor schimbarile aduse Constitutiei. El a spus ca a votat pentru modificarea Constitutiei, intrucat "aceste schimbari sunt necesare cetatenilor romani, inainte de discuta de Europa sau de altii Liderul liberal a remarcat ca, in decembrie 1991, cand era prim-ministru, a organizat primul referendum pentru prima Constitutie de dupa epoca socialista si si-a amintit "cu placere" ca la vot au participat 11 milioane de cetateni, iar votul a fost majoritar in favoarea noi Constitutii. El a mai spus ca atunci erau alte timpuri, iar lumea era mult mai increzatoare in perioada care incepea, in timp ce astazi, "din pacate, lumea este dezamagita de saracie si coruptie, iar Guvernul trebuie sa faca eforturi deosebite pentru a atrage lumea ca sa vina la vot". Theodor Stolojan a declarat ca nu este de acord cu "modul in care Guvernul a procedat pentru a lamuri populatia sa vina la vot", intrucat in loc sa explice schimbarile aduse Constitutiei, Executivul a recurs la "fel de fel de manechine", care le spun cetatenilor: "Mergeti la vot". mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO