Politică

Cazurile speciale de adoptie, evaluate de o comisie internationala

19.10.2004, 00:00 19

Premierii roman si francez, Adrian Nastase si Jean-Pierre Raffarin, au convenit constituirea unei comisii internationale care sa evalueze cazurile speciale de adoptie externa, pentru care procedurile au inceput inaintea deciziei de suspendare a acestora. Din comisie vor face parte si experti ai UE. Propunerea a fost facuta de premierul francez Jean-Pierre Raffarin in timpul intrevederii de ieri de la Palatul Victoria. Premierul francez a aratat ca suspendarea adoptiilor internationale de catre autoritatile romane a afectat numeroase familii franceze care se atasasera deja de copii si care asigurau ingrijirea acestora, in ideea ca vor avea posibilitatea sa ii adopte. Raffarin a mai spus ca a simtit "o sensibilitate speciala" a premierului roman fata de acest subiect.
Drept raspuns, Nastase a afirmat ca a acceptat propunerea omologului sau francez, apreciind ca o asemenea comisie, din care vor face parte experti europeni si reprezentanti ai unor organizatii credibile din domeniu, va garanta faptul ca astfel de cazuri sunt judecate corect si impartial.
El a precizat ca autoritatile romane nu doresc reeditarea unor situatii care au impus suspendarea adoptiilor internationale si care creau impresia ca Romania a devenit "o piata" a adoptiilor de copii.
"Am acceptat constituirea unui mecanism de evaluare a adoptiilor, fara a insemna, insa, ca incurajam crearea unei piete in domeniu. Mai sunt unele situatii speciale, in care familiile s-au atasat demult de copii, si este important sa le rezolvam intr-un mod omenesc. Exista intelegere pentru rezolvarea corecta a acestor cazuri speciale, tranzitorii", a spus Nastase.
In primavara acestui an, autoritatile romane au decis suspendarea adoptiilor internationale ca urmare a unui conflict pe aceasta tema cu oficiali ai Parlamentului European. A existat chiar o motiune privind monitorizarea negocierilor de aderare ale Romaniei la Uniunea Europeana, document ce exprima ingrijorarea oficialilor de la Bruxelles.
Decizia de suspendare a adoptiilor internationale a fost urmata de proteste ale unor parinti francezi si americani.
Premierul francez s-a mai intalnit, in cursul zilei de ieri, cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, cu Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, co-presedinti ai Aliantei PNL-PD.
De asemenea, premierul francez a fost primit, la palatul Cotroceni, de presedintele Ion Iliescu. Seful statului roman l-a decorat pe Jean Pierre Raffarin cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce.
Ordinul a fost conferit "in semn de apreciere deosebita pentru contributia avuta la consolidarea si amplificarea traditionalelor relatii de colaborare si prietenie dintre Franta si Romania si prentru sustinerea acordata tarii noastre in procesul de integrare euro-atlantica".
Presedintele Ion Iliescu a precizat cu acest prilej ca Franta reprezinta un simbol pentru Romania, relatiile dintre cele doua tari avind radacini istorice.
"Intotdeauna, pentru Romania Franta a fost o tara sora sau frate", a afirmat presedintele Iliescu precizand ca "tara" este un substantiv feminin in limba romana si masculin in franceza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO