Politică

Ce au spus “locul 1” si “locul 3” in primul duel public

15.11.2009, 23:15 17

Despre fiscalitate:

Crin Antonescu: Va si scadea cota unica si va scadea si TVA-ulsi se va elimina tot acest paienjenis fiscal si va scadea si CAS-ul..., imediat.

Traian Basescu: Va trebui sa vedem 2011, daca se reia crestereaeconomica la parametrii suficient de ridicati, putem analizaposibilitatea coborarii cotei unice, de la 16 la 14%, dar nu maimult.

Despre educatie:

Crin Antonescu: In privinta sistemului, sunt trei ideifundamentale: unu - ca sistemul trebuie sa dea oameni capabili safaca fata competitiei europene pe piata muncii si, in general, sadea cetateni europeni adevarati, pregatiti din punct de vederecivic; doi - sa dea o sansa fiecarui copil si tanar din tara astasi trei, foarte important - daca am admis cu totii ca elevul,tanarul, studentul sunt beneficiarii sistemului, sa admitem si,practic, ca profesorul, invatatorul, educatorul sunt actorii luiprincipali, si asta inseamna sa le rediscutam grila de salarizare,asta inseamna sa nu-i mai socotim cu ora (...) Profesorul numunceste cu ora. Daca, eventual, veti avea o majoritate pentrulegalizarea prostitutiei, putem sa discutam despre plata cuora.

Traian Basescu: Educatia trebuie sa se axeze pe cateva noicoordonate. Prima si cea mai importanta este sa se treaca de la oeducatie bazata pe memorie, pe memorarea datelor. Functie destadiul de pregatire, de avansarea in educatie, se fixeaza douaniveluri. Primul este nivelul de baza, dupa ce se termina studiileobligatorii; si al doilea este nivelul avansat, al educatiei caretrebuie sa se dobandeasca la sfarsitul liceului.

Crin Antonescu: Profesorii au fost victimele celei mai urateminciuni, care s-au spus in multele minciuni din campaniile noastreelectorale, respectiv aplicarea legii maririi cu 50% a salariilorlor.

Traian Basescu: Eu regret sustinerea aplicarii legii cu 50%;datorita necunoasterii situatiei bugetului, m-am bazat doar pe catse cheltuise din bugetul alocat educatiei si am considerat ca suntresurse. Regret acea sustinere.

Despre exodul tinerilor in strainatate:

Traian Basescu: Vedem ca pleaca foarte multi, dar cred ca foartemulti romani se intreaba de ce nu plecam noi, sa scape de noi.

Crin Antonescu: E o gluma. Ma tem insa ca mai multi se intreabade ce nu plecati dumneavoastra. Probabil ca ...

Traian Basescu: Cred ca abordam gresit lucrurile. Si aceastademagogie pe care o auzim la tot pasul: "Ne pleaca tinerii", "Nepleaca oamenii cei mai valorosi", trebuie s-o ducem in palierulrealitatii. Unul din eforturile majore pe care Romania le-a facutin ultimii 3 ani este legat de libera circulatie a fortei demunca.

Suntem intr-o Europa in care una din marile valori este liberacirculatie a fortei de munca. Orice om valoros poate sa priveascape toata piata fortei de munca din Uniunea Europeana, sa spuna"sunt competent si, daca sunt competent, lucrez la laboratoarelechimice din Londra sau lucrez in Germania, sau lucrez la Oracle, inRomania", acolo unde el considera ca ceea ce el stie si ce poate safaca este platit corect.

Crin Antonescu: Eu stiu la fel de bine ca dumneavoastra, cred,din ce cauza pleaca si, in momentul in care vorbiti despredezamagire, as vrea sa luam in calcul ca, dincolo de toatelucrurile pe care noi le putem face, evident, in limitele bugetuluipe care-l avem la dispozitie, ale turatiei economiei, dincolo deasta, ramane un element care nu tine de bani, care nu tine de sansaimediata, de a fi retribuiti pe masura valorii lor profesionale, citine de increderea in sistemul institutional, in climatul politic,public, intelectual din tara in care traiesc; si eu cred ca, aici,un nou presedinte, cu o noua atitudine, cu o noua actiune politicapoate sa le dea aceasta incredere.

Despre agricultura:

Traian Basescu: Avem 45% din populatie in mediul rural, din care30% din populatie este populatie care traieste din lucrariagricole. Obiectivul meu este sa valorificam acest potential decrestere de productivitate pe care il avem in mediul rural si nuvizez terminarea procesului in cinci ani - este o viziune pentru10-15 ani, dar ea trebuie aplicata incepand din anul urmator.

Crin Antonescu: In ceea ce priveste agricultura romaneasca ingeneral, eu cred ca trebuie s-o abordam discutand despre spatiulrural romanesc, despre problema, nu doar a agriculturii, ci deproblema agrara din Romania, si mai ales despre politica Romanieiin Uniunea Europeana, in acest domeniu. N-am avut ceva coerent.Trebuie sa avem ceva coerent, intr-adevar, pe durata si, daca sepoate, consensualizat.

Despre femei in politica:

Crin Antonescu: Modelele feminine, de pilda, si discursulraportat la femeie, in timpul mandatului dumneavoastra, suntnepotrivite. Ati promovat femeia-obiect, femeia cu succes facil,ati vorbit despre "pasarica", despre o femeie, nu despre un barbat,i-ati smuls telefonul, unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat"pe masa" o ziarista, nu un ziarist. Asta inseamna o atitudinenepotrivita fata de femei Ati promovat prea putin modelul asta, si,din pacate, femeile din Romania nu sunt doar "pasarici", "tiganciimputite", si nici femei cu succes usor.

Traian Basescu: Domnule Antonescu, cred ca gresiti in abordareadumneavoastra, cel putin in ceea ce ma priveste, si decenta artrebui sa va spuna ca un barbat, care are trei femei in casa, lerespecta. Un barbat caruia nu i s-a intamplat niciun incidentdramatic, in care sa-si lase sotia singura si sa ajunga in situatiidificile. Vreau sa va corectati imediat si sa cereti scuze pentruce ati spus. Pentru mine, femeia este mult mai importanta.

Despre "loteria" alegerilor

Crin Antonescu: Credeti ca voi fi presedinte?

Traian Basescu: Va las sa va iluzionati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO