Politică

Cei care vor puterea au fost primii la vot

29.11.2004, 00:00 6

Insotiti de familii si de colegi de partid, oamenii politici ai zilei au venit ieri la urne si, in pofida diferentei doctrinare, cu totii au aratat ca scrutinul electoral este unul crucial pentru Romania. Liderii puterii cred ca alegerile vor da un anumit sens pregatirilor de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Reprezentantii opozitiei afirma ca aceste alegeri pot insemna momentul reintoarcerii la democratie si pot aduce o schimbare a rolului sefului statului in raport cu societatea.



Iliescu: Pentru normalitate
Presedintele Ion Iliescu afirma ca a votat pentru consolidarea "procesului de normalitate" si a spus ca are incredere in simtul echilibrului dovedit pana acum de poporul roman. Seful statului si-a exprimat increderea in alegatorul roman, precizand ca Romania se afla intr-un moment crucial, respectiv integrarea in UE si speranta ca in perioada urmatoare va fi consolidat ceea ce s-a facut bine. Intrebat cum se simte, avand in vedere ca este prima data dupa '90 cand voteaza pe alcineva decat pe el insusi, Ion Iliescu a raspuns: "Eu intotdeauna ma simt confortabil, nu-i nici o problema. Pentru asta am votat de la inceput: sa intram intr-o societate normala, civilizata, o democratie functionala care presupune inclusiv alternanta la putere. Ne aflam si intr-un moment de schimb al generatiilor". Intrebat cum se simte sotia sa votand pe altcineva decat pe el, Ion Iliescu a afirmat: "Este o femeie realista si intelege realitatile vietii".



Nastase: Votez impotriva saraciei
Adrian Nastase, candidatul PSD+PUR,  a spus ca a votat cu gandul la eliminarea saraciei din Romania. "Am votat cu gandul la milioanele de romani care vor merge la urne, cu gandul la sperantele lor, la ceea ce am invatat de la romani si despre romani in acesti patru ani. In astfel de zile, se spun, de obicei, cuvinte mari. Eu am votat pentru o idee foarte simpla : o Romanie fara saracie. Restul sunt cuvinte", a declarat Nastase. Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR  a fost intampinat la sectia de votare de Mircea Geoana, nominalizat pentru functia de premier in cazul castigarii alegerilor, de presedintele organizatiei PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, de prefectul Capitalei si de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Nastase a votat impreuna cu sotia, Dana, si fiul sau cel mare, Andrei, dupa ce si-a facut loc cu greu prin grupul numeros al ziaristilor.



Geoana: Am votat pentru o Romanie mai optimista
Candidatul Uniunii PSD+PUR la functia de premier, Mircea Geoana a declarat ieri imediat dupa ce si-a exprimat votul, ca a votat "cu echipa cea mai competenta", pentru o viata decenta si o Romanie mai optimista. Mircea Geoana si-au exprimat dreptul la vot la o sectie din incita Liceului Jean Monet din Capitala. La liceul Jean Monet a votat si presedintele Ion Iliescu. Mircea Geoana a venit la vot impreuna cu sotia si copiii sai. El a votat la sectia 121. Dupa ce a votat, Geoana a declarat ca alegerile din acest an sunt cele mai importante dupa anul 1990, avand in vedere ca peste 760 de zile Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, alegerile urmand sa desemneze echipa care va conduce tara pe acest drum.



Basescu: Voi munci pentru romani
Candidatul Aliantei PNL-PD la Pesedintie, Traian Basescu a dat asigurari ca va fi un presedinte care "va munci zi de zi pentru cei 22 de milioane de romani cu, gandul ca trebuie sa le fie mai bine". El si-a asigurat alegatorii ca, odata devenit sef al statului, va fi un presedinte "bun, puternic, drept, care isi iubeste poporul".  Liderul democrat s-a referit si la actualul Executiv, care, in opina sa, a devenit "un Guvern indezirabil pe plan international" dupa publicarea stenogramelor sedintelor PSD. Pe de alta parte, el s-a aratat convins de faptul ca nu exista "motive de ingrijorare" in legatura cu prezenta unor membri PNL pe statele de plata ale altora , dupa cum a afirmat fostul lider liberal, Theodor Stolojan. El si-a mai exprimat convingerea ca PNL va fi "un bun partener, un bun aliat" si ca Theodor Stolojan va continua sa fie un sprijin pentru Alianta PNL-PD.



Tariceanu: Reintoarcerea la democratie
Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a votat pentru "reintoarcerea la democratie", asa cum a spus in momentul  in care s-a prezentat la Liceul Dimitrie Cantemir, impreuna cu sotia sa Ioana.
"Cred ca votul cetatenilor ne va permite sa ne regasim libertatile fundamentale si ca acest vot la fi decisiv pentru incheierea perioadei de tranzitie si regasirea bunastarii romanilor", a mentionat Tariceanu.
Referitor al declaratiilor fostului presedintele Theodor Stolojan, care a spus ca se teme ca PNL ar putea deveni un SRL, Tariceanu a declarat: "Cred ca pericolul de derapaj exista permanent la orice partid, dar atata vreme cat voi conduce eu PNL acest risc nu va exista".
Tariceanu a mai spus ca Alianta s-a dovedit o constructie solida, care a depasit cu bine momentul retragerii lui Stolojan. "In afara de ceea ce prevede protocolul Aliantei, PNL este convins ca aceasta constructie politica trebuie sa continue indiferent de rezultatul alegerilor. Suntem legati de un angajament politic pe langa prevederile protocolului", a completat Tariceanu.



Stolojan avertizeaza asupra riscurilor
Fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, i-a multumit ieri dupa ce a votat,  liderului democrat Traian Basescu pentru ca si-a asumat o "responsabilitate enorma", aceea de a candida intr-un moment foarte greu pentru el si dificil pentru Alianta. Stolojan, care s-a retras din cursa prezidentiala din motive medicale, a declarat ca acum se simte bine, dar nu a spus clar daca se va intoarce in politica. Despre PNL, Stolojan a spus ca spera ca partidul sa respecte protocolul Aliantei "si sa nu devina un SRL". "SRL inseamna ca partidul si cei care il conduc sa fie pe statul de plata al unui membru al partidului. Un SRL este un partid care nu mai lucreaza institutional cu organizatii de conducere care iau decizii potrivit statutului, ci un partid subordonat intereselor inguste ale unor indivizi sau altora". Stolojan a spus ca nu are semnale cu privire la astfel de situatii, dar ca exista acest pericol. Calin Popescu Tariceanu a declarat: "Cred ca pericolul de derapaj exista permanent la orice partid, dar atata vreme cat voi conduce eu PNL acest risc nu va exista".
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO