Politică

Celebritatile raman in afara Parlamentului

Celebritatile raman in afara Parlamentului

Cantareata Dida Dragan a obtinut doar 11% din voturi, fiind devansata de Cristian Diaconescu de la PSD

02.12.2008, 18:25 18

Temerile conform carora in urma votului uninominal Parlamentul se va umple de figuri mondene (cantareti, actori sau fotbalisti) au fost spulberate de rezultatelor scrutinului, care arata ca vedete precum Florin Calinescu sau Dida Dragan au obtinut rezultate insuficiente pentru a intra in Legislativ.

Partidele politice si-au imaginat ca, prin propunerea drept candidati in alegerile legislative a unor celebritati, vor da o adevarata lovitura. Rezultatele arata insa altceva.
Care este explicatia pentru acest lucru?
Explicatia data de analistul politic Stelian Tanase este faptul ca oamenii nu sunt atat de "tampiti" precum se crede.
"Nu avem un public atat de tampit, asa cum se crede. Vedetele trebuie sa stea pe scena sa fie aplaudate si nu in Parlament", a declarat analistul, adaugand ca lumea are nevoie de oameni care sa stie sa conduca si sa stea sa voteze legi.
PNL este unul dintre partidele politice care si-a ales candidatii din randul celebritatilor. Printre numele grele liberale s-au numarat actorul Florin Calinescu, candidat in judetul Arges pentru un mandat de senator, si cantareata Dida Dragan, care a concurat pentru Senat in colegiul 3 din Capitala.
Calinescu, care era vazut drept un candidat cu sanse reale de a intra in Parlament, este insa unul dintre cei mai mari perdanti, el reusind sa se claseze pe locul trei.
Intrebat de ce a obtinut acest rezultat, Calinescu a declarat: "Am obtinut un rezultat cinstit in urma unui vot uninominal intr-un judet preponderent de stanga si controlat de acesta".
Actorul a mai adaugat ca o alta cauza pentru esecul sau este lipsa sprijinului PNL de la nivelul local, dar si de la cel national, spunand ca atunci cand s-a decis sa candideze se astepta sa fie sprijinit de formatiunea politica. In acelasi judet, tot pentru un mandat de senator, a candidat si actorul Mircea Diaconu.
Dida Dragan a reusit sa obtina doar 11% din voturi, clasandu-se pe locul trei la Bucuresti, dupa Cristian Diaconescu de la PSD si Tudor Serban de la PD-L.
Liberalii l-au mai aruncat in arena pe interpretul de muzica populara, Nicolae Furdui Iancu, care a obtinut doar 18,8% din voturi, esuand astfel in a obtine un mandat de deputat in judetul Alba unde a candidat. O alta figura celebra care a candidat din partea PNL este comentatorul sportiv Cristian Topescu, care a fost votat de 23,19% in colegiul 7 din Capitala pentru un mandat de senator. El s-a clasat pe locul trei, fiind devansat de Ioan Talpes (PD-L) si de Mihai Adrian Campurean (PSD+PC).
Sportivii au preferat sa candideze din partea PNG-CD, condus de Gigi Becali, cele mai reprezentative nume fiind luptatorul de K1 Catalin Zmarandescu (in colegiul 25 din capitala pentru Camera Deputatilor) si fostul international roman, Helmuth Duckadam, care nu a reusit sa obtina un mandat de deputat, el obtinand in colegiul 2 din Arad, unde a candidat, doar 3,02% din voturi.
La randul sau, George Becali s-a lansat in competitie pentru Camera Deputatilor in colegiul 20 din Capitala (sectorul 5), dar a pierdut in fata social-democratei Oana Mizil. Aceasta din urma a obtinut din prima un mandat de deputat cu peste 50% din voturi.
Alte nume din show-biz, precum Luminita Anghel, au ales sa candideze din partea PSD, dar au pierdut.
La randul sau, fostul campion mondial la box profesionist Mihai Leu a candidat din partea Aliantei PSD+PC pentru un mandat de senator in colegiul Deva-Hunedoara-Calan-Hateg. Pana ieri la incheierea editiei, nu erau cunoscute rezultatele finale in acest colegiu.
In aceeasi situatie au fost si candidatii vedeta ai PD-L, anume atleta Doina Melinte si fostul arbitru international de fotbal Ion Craciunescu.
Un alt candidat celebru este Mitica Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania. Acesta si-a pierdut insa orice sansa de a intra in Parlament, de vreme ce a candidat din partea PRM, partid care nu a reusit sa treaca de pragul electoral de 5%.
 
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO