Politică

Cine se va bucura de voturile lui Antonescu, Kelemen Hunor, Vadim Tudor si Oprescu

Cine se va bucura de voturile lui Antonescu, Kelemen Hunor, Vadim Tudor si Oprescu
25.11.2009, 00:00 60

Rezultatele atat de stranse ale scrutinului prezidential deduminica nasc speculatii in privinta turului al doilea din sasedecembrie. Care din candidati smulg voturile perdantilor si in ceproportie?

Sociologii care se ocupa de sondaje sustin ca a face estimari cupretentii este dificil, dar ca, din "obisnuinta" politica aelectoratului, se pot face unele ipoteze. Un lucru este sigur, spunei: jumatate dintre votantii candidatilor care au pierdut in turul1 nu se mai prezinta la vot.

Acest lucru inseamna, de pilda, ca cel mai important candidatscos din cursa, Crin Antonescu, nu poate "imparti" decat 10% dinvoturile celor care au venit la urne in primul tur si l-au votat.Insa lupta pentru voturi este importanta pentru ca este declaratcastigator candidatul care a intrunit 50% din voturile celor carevin la urne. Este important, asadar, cine isi mobilizeazaelectoratul, ce procent obtine el de la un candidat care a iesitdin cursa in turul 1. Si, mai important, este insa votul celor careau stat acasa in primul tur, spun sociologii.

Alin Teodorescu, fost director al IMAS si sustinator al luiSorin Oprescu in turul I, spune: "Jumatate dintre cei care au votatin turul intai cu unul dintre candidatii care nu mai intra infinala nu vor mai veni la vot. Din votantii lui Antonescu,aproximativ 75% se vor orienta catre Geoana, iar 25% catre TraianBasescu, in vreme ce votantii UDMR se impart aproximativ50/50".

Dumitru Sandu, profesor de sociologie: "Am auzit teorii latelevizor ca o cincime dintre alegatorii perdantilor nu vor maiparticipa la vot, 50% vor vota cu Geoana, iar 30% cu Basescu. Suntcalcule speculative, pentru ca 47% din populatie nu a participat lavot, iar sa-i ignoram pe acestia nu este in ordine. In turul doi seactiveaza in general cei cu optiuni ideologice clare, iar unii,chiar daca nu au participat la primul tur, merg la vot in turul aldoilea".

Vasile Dancu, fost director al MetroMedia Transilvania, afirmaca ce se stie din analizele sociologice este ca jumatate dintrevotantii liberalilor nu merg la vot in turul al doilea, de unde,daca e sa se bata pe acestia, nici lui Basescu, nici lui Geoana nule ajung cei 10% care mai vin si in turul doi pentru a obtinevictoria, ci in jur de 40 si ceva.

Deci mai trebuie sa gaseasca voturi si de la votantii altorpartide si de la cei care au stat in primul tur acasa si care vinin turul doi. Pe de alta parte, in ciuda a ceea ce anunta liberaliieste dificil sa le spui celor care ii voteaza in mod traditional pecine sa puna stampila: publicul lor este mai inteligent si mai greude directionat.

Se poate spune ca este rastignit intre doua dorinte: sa votezecu Mircea Geoana pentru a se impotrivi puterii si sa voteze cuTraian Basescu pentru a da un vot de dreapta. Cat despre votantiiPNG si ai lui Vadim Tudor ei vor vota cu Traian Basescu care are unmesaj autoritar, afirma Dancu: "Cursa pentru turul doi a inceput dela 0-0".

Sebastian Lazaroiu, sociolog, consilierul lui Traian Basescu,crede ca, cel mai probabil, 40% dintre liberali, dezamagiti deindemnurile lui Antonescu nu vor mai veni la vot, iar cei care vorveni nu isi vor forma imediat optiunea, ci vor astepta sa vada cese mai intampla. Electoratul lui Vadim Tudor se va imparti egalintre Geoana si Basescu, in vreme ce majoritatea celor care auvotat cu Oprescu vor vota pentru Basescu, spune Lazaroiu.

Alfred Bulai, sociolog: "Nu conteaza pentru alegatori ce spunepresedintele de partid, ci ce spun primarul si liderii locali.Aceasta este singura cale care poate sa duca voturile unui partidintr-o singura directie".