Politică

Clasa politica in deriva: toti pretind clarificari, nimeni nu misca un deget

Clasa politica in deriva: toti pretind clarificari, nimeni nu misca un deget

Basescu mentine tacerea in privinta discursului de maine, insa nu sunt asteptate surprize

30.05.2007, 18:55 23

Discursul presedintelui Traian Basescu de astazi in parlament vine pe fondul unei perioade in care pe scena politica se cauta solutii pentru asigurarea unei majoritati stabile pentru Guvern, insa asteptarile in privinta a ceea ce ar putea spune seful statului sunt reduse.
Si asta pentru ca presedintele nu poate impune, constitutional, si nici macar sugera partidelor solutia sa. De altfel, incurcatura in care se afla aproape toate partidele s-a vazut in reactia politicienilor, cu exceptia democratilor, la tema anticipatelor pe care Basescu o aduce periodic in discutia publica.
In aceasta vreme, partidul care a subliniat necesitatea unei majoritati stabile si il exclude totodata pe Basescu din schema negocierilor - PSD - nu si-a asumat clar un calendar sau un termen pentru finalizarea discutiilor despre stabilirea formulei de guvernare. Potrivit unor informatii pe surse venite ieri de la PSD, o prima discutie intre liderul PSD Mircea Geoana si premierul Calin Popescu-Tariceanu ar putea avea loc astazi sau maine. In aceeasi vreme, Tariceanu a anuntat ca va organiza o consultare comuna cu toate partidele saptamana viitoare.
In aceasta stare de asteptare care si-a lasat amprenta asupra activitatii de pe scena politica dupa referendumul prin care Basescu a fost reconfirmat in functie, partidele dau mesaje confuze. Dupa finalizarea consultarilor de luni de la Cotroceni, liderii au cazut de acord ca ceva trebuie facut, insa rezultatele intarzie. Nici in privinta discursului lui Traian Basescu nu sunt mari asteptari. "Nu va fi nicio supriza, nicio minune, atata vreme cat raporturile constitutionale intre presedinte si parlament nu s-au schimbat, Basescu nu poate veni cu solutii", a declarat pentru ZF analistul Stelian Tanase. "In parlament, Basescu nu va avea un discurs pentru politicieni, ci va veni cu un discurs de imagine pentru alegatori, pentru ca solutiile sunt negociate de regula in intalniri restranse", sustine si Bogdan Teodorescu, directorul Institutului Pro.
Variantele de discutie forteaza la aliante impredictibile, atata vreme cat varianta anticipatelor, care ar putea aduce o limpezire pe scena politica, este respinsa in cor de toate formatiunile adverse presedintelui Basescu. Este vorba despre mentinerea status-quo-lui actual, cu guvernul minoritar PNL-UDMR care conduce Romania amenintat in orice moment de votul Parlamentului, de alianta nefireasca PNL-PSD, de "noul FSN" cum a fost numit un potential guvern PD-PSD sau de improbabila Alianta D.A. reconciliata - adica un guvern PNL - PD - PLD, care si-ar negocia sprijinul in Legislativ.
Partidele ar mai putea ajunge la concluzia ca un guvern de uniune nationala, sprijinit de toate partidele, ar putea fi o solutie oportuna. Bogdan Teodorescu mai vorbeste si de un guvern minoritar PD-PLD, la care s-ar putea ajunge in situatia in care lui Basescu
i-ar fi date in mana haturile jocului, prin demiterea lui Calin Popescu-Tariceanu, sustinuta de PSD, PD, PLD. "In acel moment, indiferent de ce i-ar promite inainte Basescu PSD-ului, nimeni nu-l va putea impiedica pe presedinte sa-si incalce promisiunea si sa numeasca un premier din PD sau PLD, iar acest guvern minoritar va ramane in functie numai de teama parlamentarilor ca s-ar putea declansa anticipate, din care ar avea de castigat numai democratii", spune analistul.
Ieri, cel mai vocal partid s-a dovedit a fi PSD-ul, care nu a anticipat mersul discutiilor despre majoritatea dispusa sa sprijine guvernul. Liderul PSD Mircea Geoana a spus doar ca liderii PSD au decis ca, in cadrul discutiilor cu celelalte partide politice in vederea identificarii unei formule majoritare parlamentare, social-democratii sa solicite sprijin pentru promovarea unor proiecte sociale, de stanga, specifice electoratului partidului.
Liderii PSD nu au stabilit nici calendarul de discutii politice cu celelalte partide parlamentare, nici componenta precisa a echipelor de negociere. Geoana a spus ca el, ca presedinte de partid, va conduce delegatiile si ca va stabili componenta echipelor "in functie de specificul" fiecarei negocieri. Intrebat cand vor incepe aceste negocieri, el a raspuns: "Cat de curand".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO