Politică

Coalitia, "ametita" de decizia Curtii Constitutionale

16.11.2005, 19:38 11

Puterea a reactionat cu rezerva la decizia Curtii Constitutionale care a invalidat, luni seara, posibilitatea revocarii mandatelor presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor in cazul reconfigurarii majoritatii parlamentare.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, a afirmat ca asteapta argumentatia deciziei Curtii, inainte de a face alte comentarii. Partenerii din coalitie, Emil Boc (PD) si Marko Bela (UDMR) considera insa ca decizia Curtii nu este una corecta. "Conform Constitutiei, presedintii celor doua Camere pot fi revocati, nu doar de grupul care i-a numit. Trebuie sa existe o solutie prin care sa rezolvam aceasta situatie", a subliniat Marko Bela.

El a refuzat sa spuna daca decizia Curtii este una politica.

"Nu-mi place sa acuz Curtea Constitutionata de imixtiune politica. Respect aceasta institutie. Asteptam motivatia si apoi vedem cum vom putea modifica din nou regulamentele celor doua Camere. Acest lucru va fi discutat, insa, in coalitie", a conchis liderul UDMR. Liderul PD Emil Boc crede ca revocarea din functie a presedintilor Camerelor Parlamentului "nu este imposibila".

El a adaugat ca, in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, ramane valabila revocarea din functie a presedintilor Camerelor pentru savarsirea de abuzuri, iar "carul este plin de abuzuri". Liderul PD a facut referire la refuzul acestora de a convoca Parlamentul in sesiune extraordinara si de a introduce pe ordinea de zi a Camerelor anumite proiecte legislative.

Conservatorii saluta insa decizia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, apreciind ca este justificata. Sergiu Andon, presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, a apreciat ca principiul revocarii celor doi presedinti numai pe criteriul schimbarii majoritatii politice nu va putea fi vreodata declarat constitutional, indiferent de forma pe care o va imbraca aceasta prevedere.

Presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase a interpretat decizia drept o victorie a PSD. Potrivit lui Adrian Nastase, s-a reusit impunerea arbitrajului Curtii Constitutionale in fata "muschilor coalitiei".

Vida explica

PreSedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a explicat ieri ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului vor putea fi schimbati la propunerea grupului care i-a numit sau de catre majoritate, in cazul in care vor incalca legea fundamentala sau regulamentele.

De asemenea, Vida a respins acuzatiile conform carora judecatorii Curtii ar lua decizii fiind influentati de PSD.

"Noi suntem judecatori, nu majoritate PSD. Unde ati vazut, in lume, ca un senator sau un deputat nu poate fi promovat la Curtea Constitutionala", a replicat Vida, referindu-se la faptul ca unul din judecatorii Curtii, Ioan Predescu, a fost senator PSD pana in 2004.

In privinta modului in care vor putea fi schimbati Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, Vida a spus ca, in cursul unei legislaturi, cei doi pot fi inlocuiti doar daca se va dovedi ca au incalcat grav regulamentele celor doua Camere sau Constitutia. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO