Politică

Comisia Europeana confirma aderarea la 1 ianuarie

27.09.2006, 19:56 8

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso si comisarul pentru extindere Olli Rehn au confirmat ieri in fata Parlamentului European ca Romania si Bulgaria vor adera la UE la 1 ianuarie 2007, avertizand insa ca cele doua tari ar putea suferi rigorile clauzelor de salvgardare - pe justitie, fonduri structurale si siguranta alimentara - daca dupa aderare cele doua tari nu-si intaresc institutiile
Cei doi inalti oficiali au confirmat: "conditionalitatile" care va trebui indeplinite pentru evitatea clauzelor vor fi mult mai riguroase decat in cazul celorlalte tari, iar penalitatile ar putea incepe sa curga din a doua jumatate a lui 2007.
"Este o realizare istorica care permite unificarea Europei. Ii felicit pe cetatenii bulgari si romani si pe autoritatile din cele doua tari pentru eforturile pe care le-au facut pentru a indeplini conditiile de aderare. Aderarea celor doua tari este un lucru pozitiv atat pentru ele cat si pentru Uniunea European, contribuind la intarirea cresterii economice a Uniunii", a declarat seful Comisiei in fata parlamentarilor.
Despre un moment istoric au vorbit si reprezentantii administratiei de la Bucuresti si partidele. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au facut declaratii impreuna la Palatul Cotroceni.
Comisarul pentru extindere s-a concentrat, la prezentarea raportului, pe masurile de salvgardare care ar putea fi impuse celor doua tari, iar Rehn a adus argumente pentru aplicarea unui asemenea sistem: Comisia este "gardianul tratatelor", iar chemarea ei este sa apere interesul cetatenilor UE.
Rehn a spus ca Romania indeplineste in mare criteriile de aderare si a facut progrese insemnate, dar a amintit lucrurile care mai trebuie facute, lucruri care vor fi monitorizate cu atentie dupa aderare.
Monitorizarea (un mecanism numit "colaborare si verificare") va interveni mai cu seama in domeniul justitiei. Rehn a spus ca in domeniul justitie s-au facut "progrese remarcabile" si exista progrese "tangibile" in lupta impotriva coruptiei si a coruptiei la nivel inalt. Recomandarile Comisiei: continuarea luptei impotriva coruptiei, atat la nivel central cat si local, infiintarea unei agentii de integritate pentru controlul averilor demnitarilor, cresterea responsabilitatilor CSM. Raportul prezentat ieri de Rehn precizeaza ca, dupa aderare, Comisia va stabili un mecanism de "colaborare si verificare" a progreselor in aceste domenii, mecanism care se va baza pe articolele 37 si 38 din actul aderarii.
Romania, ca si Bulgaria, trebuie sa raporteze regulat Comisiei masurile luate. Primul raport trebuie prezentat Comisiei pana la 31 martie 2007, iar Comisia va raporta Parlamentului in iunie. Daca una din tari nu va reusi sa indeplineaca conditiile la acea data, Comisia va aplica masurile de salvgardare cuprinse in Tratatul de aderare - justitia fiind, asadar, primul domeniu in care au fost invocate posibilele clauze.
Cel de-al doilea domeniu in care pot aparea clauzele sunt fondurile structurale. Fondurile pot fi suspendate, intrerupte sau anulate, daca se constata neregularitati, acte de coruptie sau nu exista suficiente masuri de control din partea administratiei a spus Rehn: "Comisia are acest drept de a reduce fondurile pentru un stat, dar speram ca nu este nevoie sa recurgem la aceste masuri".
Functionarea agentiilor de plati - prin intermediul carora vor fi distribuiti banii europeni -, implementarea Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) pana la data aderarii, 1 ianuarie 2007, sunt problemele semnalate aici.
Comisia crede ca agentiile de plati din agricultura ar putea sa nu fie operationale la data aderarii, problemele sesizate vizand sistemul IT, care trebuie sa fie functional la 1 ianuarie 2007, imbunatatirea capacitatii administrative, furnizarea spatiilor si dotarilor necesare birourilor agentiilor si finalizarea manualelor cu proceduri de management si control.
Pentru a contracara riscul aparitiei unor erori in managementul fondurilor structurale, CE poate decide, in 2007, sa retraga provizoriu 25% din fondurile acoperite de IACS, daca semnaleaza probleme in managementul sumelor.
Cel de-al treilea domeniu in care pot interveni clauzele este securitatea alimentara, a spus Rehn.
Referitor la sistemul de control veterinar pe piata interna, Comisia precizeaza ca ar putea fi nevoie de masuri de tranzitie pentru rezolvarea problemelor legate de calitatea laptelui, doar o cantitate redusa fiind corespunzatoare cu normele Uniunii Europene.
Interdictia de a realiza export de porci vii si carne proaspata de porc din Romania catre alte state membre ale UE ramane in vigoare, din cauza pestei porcine. Comisia isi rezerva dreptul de a interzice exportul si pentru alte produse provenite din cele doua tari, daca standardele nu sunt respectate, aceste masuri fiind in interesul cetatenilor UE, potrivit lui Rehn.
Comisia va mai face in primavara viitoare un raport care va stabili daca se impun clauzele de salvgardare pe domeniile de mai sus, iar Romania si Bulgaria trebuie sa faca ele insele raportari periodice catre Comisie pentru a spune in ce stadiu se afla. Rehn a indemnat statele care nu au ratificat Tratatul sa se grabeasca, argumentand ca sistemul de monitorizare ofera garantii suficiente pentru ca cele doua state sa progreseze.

Pozitia grupurilor parlamentare din PE
Liderii grupurilor socialist (PSE), popular (PPE - ED) si liberal (ALDE) din Parlamentul European au sustinut ieri la Strasbourg ca Romania si Bulgaria trebuie sa intre in UE la 1 ianuarie 2007, in vreme ce verzii au anuntat ca se opun acestei variante. Martin Schulz, liderul socialistilor din Parlamentul European, a declarat ca grupul sau a sustinut de la bun inceput aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007, insa a precizat ca presiunile pentru continuarea reformelor in aceste tari trebuie mentinute. Liderul liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, a declarat ca "cel mai bine ar fi" ca Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie 2007. El a subliniat insa necesitatea ca in situatia in care se vor constata deficiente sa se recurga la "anumite perioade de tranzitie" sau eventuala activare a unor clauze sectoriale. Liderul PPE, Hans Gert Poettering, a afirmat ca cele doua tari au depus "eforturi uriase", dupa 50 de ani de comunism, pentru a ajunge in postura in care se afla in prezent. Grupul verzilor din PE a anuntat ca se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007, considerand ca cele doua tari nu sunt pregatite.

De bine si de rau
Traian Basescu, presedinte: "Desi avem o clasa politica criticata si criticabila, in doua obiective care au fost afirmate - intrarea in NATO si UE - toate guvernele si-au pastrat orientarea catre Vest. Insa orice anunt ca odata cu integrarea vine bunastarea nu poate fi considerat decat o grava eroare".
Calin Popescu-Tariceanu, premier: "Romania intra in UE pe baza meritelor sale, si nu datorita unor proptele politice. Romanii au astazi un motiv de mandrie nationala. Aderam la Uniunea Europeana in aceleasi conditii ca si celelalte zece state candidate care au intrat in clubul european in 2004 si fara clauze de salvgardare".
Mircea Geoana, presedintele PSD: "Daca vrem sa devenim o Spanie a Europei Centrale, trebuie ca actualul guvern sa schimbe politica. Putem vorbi de o capacitate de absorbtie a fondurilor europene de maximum 15%, daca nu se schimba politica guvernamentala. PSD are solutii concrete pentru perioada postaderare".
Emil Boc, presedintele PD: "Raportul reprezinta un succes al actualului Guvern si al guvernelor anterioare, care au reusit sa ramana unite in acest obiectiv comun al integrarii Romaniei in UE. Este sfarsitul unei etape si inceputul unui nou drum care s-ar putea sa fie mai greu decat cel incheiat astazi".
Marko Bela, presedintele UDMR: "Consider ca, intr-adevar, putem vorbi despre un moment istoric. De fapt, in Romania s-a terminat procesul de tranzitie, dar nu se termina perioada integrarii si bineinteles ca nu vom face o confuzie intre data intrarii noastre in UE si realizarea integrarii".
Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL: "Raportul este un moment important care valideaza actul de guvernare si arata ca optiunea PNL de a evita alegerile anticipate a fost corecta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO