Politică

Comisia Iuscenko-Basescu, solutia pentru rezolvarea divergentelor cu Ucraina

22.04.2005, 21:32 18

Presedintii Ucrainei si Romaniei, Viktor Iuscenko si Traian Basescu, au stabilit ieri sa formeze o comisie pentru solutionarea, pana la sfarsitul anului, pe cale bilaterala, a diferendelor dintre cele doua tari.

De asemenea, cei doi au semnat o declaratie politica comuna care confirma dorinta celor doua parti de relansare a relatiilor bilaterale si de rezolvare a problemelor sensibile.

Iuscenko s-a aflat ieri in vizita oficiala la Bucuresti, unde s-a intalnit cu omologul sau roman, cei doi urmand sa participe astazi la reuniunea GUUAM - organizatie economica care reuneste un grup de state foste sovietice, Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova. Romania participa in calitate de observator, presedintele Basescu fiind invitat la reuniune de presedintii Georgiei, Ucrainei si Moldovei.

La reuniune va fi discutata si problema Transnistriei, iar Republica Moldova sustine implicarea Romanei in rezolvarea conflictului.

Iuscenko este primul sef de stat care viziteaza Romania de la preluarea mandatului de catre Traian Basescu.

El a rostit un discurs in plenul Parlamentului, intr-o sala in care auditoriul era format, peste jumatate, din personalul celor doua Camere legislative, pe fondul absentei masive a parlamentarilor din PSD, ocupati cu desfasurarea Congresului.

Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Iuscenko, relatiile cu Romania, foarte tensionate in ultimii ani, s-au imbunatatit considerabil.

Pasi au fost facuti de ambele parti. Abia ales in fruntea statului, Basescu a mers la Kiev pentru a asista la investitura omologului sau, Viktor Iuscenko.

Dar sunt multe lucruri de rezolvat. Cele doua tari nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, dupa semnarea Tratatului politic in 1997.

Negocierile bilaterale care au durat mai multi ani nu au dus la o solutie acceptata de ambele parti, astfel ca in toamna lui 2004 Romania a sesizat Curtea de la Haga pentru rezolvarea acestei probleme. In 2004, relatiile bilaterale au fost tensionate si din cauza inceperii de catre Ucraina a constructiei canalului Bistroe fara a anunta partea romana. Situatia Insulei Serpilor este o alta problema in litigiu.

Presedintele Basescu si-a exprimat, la inceputul anului 2005, speranta ca Romania si Ucraina vor putea ajunge la un acord in problemele aflate in divergenta, fara a apela la instante internationale. Dar lucrurile vor merge greu. Iuscenko si-ar pierde rapid sustinerea populara, daca ar ceda in aceste chestiuni.

Ieri, Basescu si Iuscenko au stabilit, in timpul discutiilor de la Cotroceni, sa formeze o comisie pentru solutionarea pana la sfarsitul anului 2005 pe cale bilaterala a problemelor aflate in litigiu intre cele doua tari. Cei doi presedinti au anuntat infiintarea "comisiei Iuscenko-Basescu", in cadrul careia vor functiona trei comitete. Acestea vor viza urmatoarele probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatii romane din Ucraina si a celei ucrainene din Romania, canalul Bistroe.

Viktor Iuscenko si Traian Basescu si-au propus solutionarea acestor probleme la nivel bilateral, ca si redeschiderea discutiilor bilaterale in privinta delimitarii platoului continental.

Presedintele Basescu a spus ca principalul merit al convorbirilor cu omologul sau ucrainean a fost acela ca au avut curajul sa abordeze toate problemele bilaterale aflate in litigiu. El a precizat ca atat in problema canalul Bistroe, cat si a delimitarii platoului continental, in problema transnistreana, precum si in privinta minoritatilor nationale cele doua tari au luat decizia de rezolvare a acestora in baza legislatiei internationale, a conventiilor la care Romania si Ucraina sunt parte, a principiilor europene, plecand de la premisa ca Romania va semna luni Tratatul de aderare la UE, iar Ucraina isi propune sa devina membra a Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO