Politică

Conservatorii forteaza din nou mana Aliantei D.A.

Conservatorii forteaza din nou mana Aliantei D.A.

Dan Voiculescu

27.06.2006, 19:54 15

La o zi dupa ce si-au anuntat partenerii ca raman, conditionat, la guvernare si au solicitat renegocierea protocolului coalitiei, conservatorii au venit cu detalii concrete.
Partidul Conservator doreste infiintarea unei agentii pentru investitii si mediul de afaceri in cadrul executivului, pentru care exista deja o nominalizare: Maria Grapini, lider al organizatiei din Timis, presedintele Pasmatex.
Solicitarea, venita printr-un comunicat de presa, nu reprezinta decat o noua provocare din partea conservatorilor care au sustinut la sfarsitul saptamanii trecute ca vor iesi de la guvernare in sase luni, daca pretentiile nu le vor fi indeplinite.
Lideri ai PNL si PD au replicat ieri ca protocolul nu va fi renegociat, ci doar respectat. PNL considera ca nu este nevoie de o renegociere a protocolului coalitiei, asa cum a solicitat PC, ci de respectarea acestuia "cu si mai multa convingere", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.
La randul sau, presedintele democrat Emil Boc a sustinut ca "PD considera inacceptabil ca un partid al coalitiei sa puna conditii sau sa dea ultimatumuri".
O intrebare legitima reiese, asadar, in urma acestor luari de pozitie: Este oare Partidul Conservator in masura sa puna conditii celorlalte partide din coalitie?
PC si-a consolidat faima de partid oportunist dupa ce a intrat de doua ori in Parlament pe listele PSD. In sondajele de opinie, cota maxima cu care este creditat nu depaseste 2%, in conditiile in care pragul electoral este de 5%. El are totusi grupuri parlamentare proprii, cu 20 de deputati si 11 senatori si acces la pozitii cu vizibilitate in ierarhia Camerei Deputatilor si Senatului. Dupa alegerile din decembrie 2004, desi avea o intelegere ferma cu PSD, a sarit in barca Aliantei, insa numai dupa ce a negociat la sange pozitii cheie in executiv. A obtinut o pozitie de vicepremier, una de ministru - intr-un domeniu cheie, energie, un ministru delegat, opt secretari de stat, sefi de agentii.
Legitimitatea morala a formatiunii a fost intotdeauna pusa la indoiala prin prezenta fondatorului si presedintelui sau, Dan Voiculescu (desen), acuzat ca a fost colaborator al Politiei Politice. Recent, Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a confirmat faptul ca Voiculescu a facut politie politica.
Tot din motive legate de persoana lui Voiculescu, formatiunea nu are usile deschise in familiile politice europeane. In vara anului trecut, Partidului Conservator a intentionat sa adere la Partidul Popular European, insa candidatura a fost respinsa, conform relatarilor din acea perioada, dupa ce au fost ridicate obiectii cu privire la persoana lui Dan Voiculescu. Ulterior, PC a incercat sa intre la liberalii europeni, cu sprijinul PNL, insa nu au primit inca un raspuns ferm.
In plus, nici doctrinar nu este foarte clar unde PC este asezat acum. El a fost proiectat initial ca formatiune de orientare "umanista", se numea pe atunci Partidul Umanist Roman, s-a orientat catre social-liberalism, apoi catre conservatorism, prin schimbarea denumirii in Partidul Conservator.
In plan intern, Partidul Conservator a dat impresia de cele mai multe ori ca merge pe cont propriu, desi se afla in coalitie alaturi de inca trei formatiuni: PNL, PD, UDMR. Din start conservatorii au refuzat sa revoce mandatele lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase la presedintia Senatului si Camerei Deputatilor, care fusesera alesi cu sprijinul lor. Acest lucru le-a atras calificativul de "solutie imorala" din partea presedintelui Traian Basescu. Au persistat in aceasta atitudine, desi au semnat, alaturi de ceilalti parteneri, un angajament ferm in acest sens la inceputul lunii septembrie. Au sustinut puncte de vedere contrare partenerilor de coalitie in domenii precum justitia, drepturile minoritatilor, finante.


"Tradarile" PC

S-a impotrivit modificarii regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, blocand implicit inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, ambii PSD, de la conducerea camerelor parlamentare

A optat pentru vot secret la cererea ministrului justitiei privind perchezitionarea lui Nastase, cerere care a fost ulterior respinsa de Parlament, cu sprijinul unor deputati din arcul guvernamental

A propus un candidat propriu la presedintia Camerei Deputatilor, obligandu-si partenerii sa caute sprijin la PRM pentru sustinerea lui Bogdan Olteanu (PNL)

S-a opus unor masuri fiscale ale Guvernului si a promovat in Senat, cu sprijinul opozitiei, TVA redus cu 10% la alimentele de baza

S-a opus mai multor legi importante: legea statutului minoritatilor, ordonanta privind infiintarea DNA si a cerut demisiile ministrilor din cabinet care s-au
opus propriilor proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO