Politică

Copos si Seculici, dati in judecata de o ONG

09.08.2005, 19:56 12

Ministrii de stat Copos si Seculici vor fi dati in judecata de reprezentantii Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) intrucat sunt singurii membri ai cabinetului Tariceanu care au refuzat sau omis sa raspunda unor solicitari ale organizatiei referitoare la completarea declaratiilor de interese. "Ministrii de stat George Copos si Gheorghe Seculici vor ajunge cu noi in instanta", a declarat ieri, pentru Mediafax, avocatul CRJ Catalina Radulescu.

Radu Nicolae, coordonator de program al CRJ, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Seculici nu a trimis nici un raspuns la solicitarea CRJ de a completa declaratiile de interese cu "functiile, calitatile si activitatile desfasurate de rudele de gradul I si de soti sau sotii". Copos in schimb a refuzat sa comunice informatiile cerute, motivand ca "nu are calitatea de conducator al vreunei institutii sau autoritati publice", astfel ca legea invocata de CRJ nu se poate aplica in cazul sau, au mai sustinut reprezentantii organizatiei. In ceea ce ii priveste pe ceilalti membri ai Guvernului, toti cei care au primit o solicitare in acest sens de la CRJ (22) au raspuns complet cererilor, desi noua dintre ei au facut-o dupa ce au primit o reclamatie administrativa.

Printre cei noua se numara premierul Tariceanu si ministrul justitiei, Monica Macovei. "In legislatura trecuta am trimis cinci solicitari si am primit cinci raspunsuri nesatisfacatoare, insa logistica de atunci nu ne-a permis sa mergem in instanta decat in doua cazuri. Este un progres acum, cand doar doi membri ai Cabinetului nu au dat curs cererii noastre, dintr-un numar total de 24 de solicitari. Ii asiguram insa pe demnitarii romani care nu respecta principiul transparentei ca vom face tot ceea ce ne sta in putinta pentru a obtine informatiile pe care le solicitam", a mai declarat avocatul Radulescu. Pe langa ministri, CRJ a adresat solicitari similare si altor persoane aflate in functii de conducere in cadrul autoritatilor locale sau in cadrul unor Companii Nationale. In unele cazuri, in baza unor sesizari preluate din mass-media, CRJ a depus chiar sesizari oficiale la PNA sau Parchetul General impotriva celor pe care ii considera incompatibili, unele fiind inca nerezolvate.

Ulterior anuntului CRJ, vicepremierul Seculici a dat publicitatii copii dupa declaratiile de interese a sotiei sale, fiicei si mamei sale. Declaratia sotiei sale, care locuieste in Statele Unite - unde are o afacere, a fost completata chiar de ministrul Seculici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO