Politică

Coruptia: O problema practica pentru unii, o chestiune teoretica pentru altii

17.04.2003, 00:00 24

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti Michael Guest a lasat deoparte uzuantele diplomatice si, intr-un discurs fara precedent prin duritatea lui, a criticat, luni, coruptia care care macina clasa politica romaneasca. Prezentam, in continuare, fragmante din discursul diplomatului american la deschiderea Conferintei donatorilor anticoruptiei de la Bucuresti.
@ "Am insistat in interventii publice sau private ca s-au facut eforturi de stopare a coruptiei dar intotdeauna a fost cineva cere sa-mi spuna: <Dar domnule ambasador, nu intelegeti>. Ei bine dragi prieteni, inteleg chiar foarte bine. Inteleg de ce oameni de afaceri care au relatii inlauntrul sistemului sau se afla de o parte sau de alta a esichierului politic nu vor ca legi noi sa fie votate si implementate"
@ "Inteleg de ce unele privatizari iau atat de mult in cazul in care se produc. Stiu ce inseamna <lichidatori> si care sunt relatiile lor; stiu ce se intampla cu comunitatile, din nefericire, si cu conturile lor din banci atunci cand cumpara o firma. Stiu, de asemenea, ce se intapla, sau ca sa fiu mai precis ceea ce nu li se intampa oamenilor din afara sistemului cand oamenii din afara pierd o afacere in favoarea celor din sistem. Si dumneavoastra stiti acest lucru. Si este o rusine pentru aceasta tara".
@ "Inteleg de ce medicamentele care combat HIV- Sida costa aici cu cel putin 50% mai mult decat in Statele Unite. Cred ca, cu totii stim, ce se intampla cu medicamentele inainte ca ele sa ajunga in spitale. (...) e vorba de incompetenta? E vorba despre aranjamente? Nu ma pot gandi la alte explicatii. Dar daca nu vor fi bani indeajuns pentru a raspunde necesitatilor medicale ale tarii, pentru mentinerea oamenilor in viata, ce veti face?"
@ "Prieteni, nu tratati coruptia ca pe un joc politic, de zvonuri si declaratii si nu-mi spuneti asa cum un reprezentant al societatii civile mi-a spus, in mod rusinos, ca noua lege anticoruptie este un pas inapoi. Nu este o lege perfecta dar este cel putin un inceput bun. Imbunatati-ti-o dar folositi-va de ea ca sa avansati. (...) Daca nu o veti face, va invinge coruptia si aceasta tara risca sa falimenteze moral."
@ "Daca tinerii acestei tari nu-si pot gasi slujbe pe merit, trebuie sa inceapa este timpul sa incerce sa-si construiasca cariere in alta parte. Daca multi oameni din interiorul sistemului iau bani destinati refacerii strazilor si instalarii conductelor de apa, in timp ce pensionarii care au trait in unul dintre cele mai dure regimuri comuniste, nu au bani sa-si plateasca caldura atunci acesti oameni traiesc intr-o tara straina."
@ "Suntem hotarati sa fim parteneri, sa investim in lupta impotriva coruptiei. Intr-adevar, am si investit iar unii dintre noi sunt pregatiti sa cheltuiasca mai mult. In schimb, am dori sa cerem tuturor romanilro indiferent de functie, fie ca sunt in Guvern sau in societatea civila: investiti in dumneavoastra insiva (...) perteceti mai putin timp analizand problemele si actionati. aplicati legea si acordati sanctiuni indiferent de ce ar putea pica. Convingeti-va ca puteti schimba lucrurile, si schimbati lucrurile".

Politicienii ridica din umeri
Spre deosebire de liderii puterii, care au vazut in discursul ambasadorului SUA doar referiri de principiu, fara o directie politica anume, liderii partidelor de opozitie admit, direct sau indirect, ca avertismentele lui Michael Guest vizeaza intreaga clasa politica si ca coruptia nu s-a nascut in 2.000 odata cu venirea PSD la putere. Exceptie face PRM, care crede ca mesajul ambasadorului american este directionat doar spre PSD. Dar toti accentueaza ca fenomenul coruptiei a fost amplificat in ultimii doi ani de catre "baronii" PSD.

Presedintele Ion Iliescu
Presedintele Ion Iliescu a declarat, ieri, ca afirmatiile ambasadorului SUA la Bucuresti Michael Guest referitoare la coruptie exprima "principii, pozitii de principiu", fiind facute cu "simpatie" pentru eforturile Guvernului si ale societatii in vederea combaterii acestui fenomen.
"Este o exprimare a unor principii, a unor pozitii de principiu privind acest proces si, cat am citit eu, ambasadorul o face cu simpatie pentru eforturile pe care noi le facem si guvernarea, dar si societatea romaneasca, impotriva unui fenomen care afecteaza consolidarea noastra economica si sociala", a spus seful statului.

Traian Basescu
"Discursul ambasadorului Guest a atins doua paliere. Cel mai important lucru cred ca eete faptul ca s-a adresat intregii clase politice. Ambasadorul Statelor Unite nu a facut referire numai la actuala guvernare. Inbtregii clase politice i se poate reprosa fenomenul coruptiei. Guvernul insa trebuie sa perceapa acest mesaj ca un inceput in adoptarea si aplicarea legislatiei anticoruptie. Un lucru important de asemenea, este ca mesajul nu este intamplator. Vine din partea ambasadorului Statelor Unite, un stat aliat si din partea unui ambasador care este prieten Romaniei. Deci, ne-a spus aceste lucruri nu sa ne jigneasca si sa ne atraga atentia asupra unui fapt."

Theodor Stolojan
"Apreciem pozitia sincera pe care domnul ambasador a adoptat-o in legatura cu problema coruptiei in Romania. Coruptia se intalneste in toate timpurile, indiferent de culoarea politica a guvernarii. Dorim sa facem o precizare esentiala pentru actiunile noastre de combatere a coruptiei. Intr-un stat sau altul, coruptia poate creste sau scadea. Din pacate in Romania, in ultimii doi ani, coruptia s-a agravat, iar PSD se ocupa cel mai mult de propria imagine decat de aceasta realitate. Am indoieli ca PSD poate lupta impotriva coruptiei pentru ca ar insemna sa lupte impotriva propriilor baroni locali si centrali, care au favorizat si sunt implicati in acte de coruptie. PNL va monitoriza aplicarea pachetului anticoruptie si va face propuneri legislative pentru corectarea deficientelor majore pe care acest pachet le are".

Victor Ciorbea, PNtCD
"Dezbaterea a fost consacrata situatiei actuale. Ambasadorul SUA a facut nu numai o radiografie, ci un rechizitoriu la adresa coruptiei institutionalizate. 
Flagelul coruptiei nu a fost inventat de actualul Guvern, de actuala putere, dar a atins cote extrem de ingrijoratoare in ultimii doi ani. Credem ca proiectul nostru de lege acre vizeaza control averii demnitarilor ar fi un instrument util pentru combaterea coruptiei."

Frunda Gyorgy, senator UDMR
"Michael Guest stie in mod concret care sunt sursele coruptiei in Romania si ce trebuie facut. Discursul sau, adresat intregii clase politice, are acelasi numitor cu Raportul Departamentului de Stat care critica coruptia din Romania. Doamna ministru (Rodica Stanoiu- n . red.) trebuie sa priveasca lucrurile in fata. Este bine ca a fost arestat un sef al politiei pentru ca a luat mita. Dar nu este destul. Ii stim cu totii pe marii corupti care isi bat joc de lege si se plimba cinic in libertate. Imi vine in minte un nume:  Sorin Ovidiu Vantu. Trebuie inceput cu marii rechini ai coruptiei si nu cu pestisori. Daca acestia nu sunt arestati, nu facem nimic. Trebuie inceput cu schimbarea legislatiei in ceea ce priveste zecile de institutii care care controleaza finantele in baza unor legi interpretabile. Trebuie inceput cu modificarea sistemului de taxe si impozite care ii sufoca pe micii intreprinzatori. toate acestea trebuie incepute astazi si nu maine."

Augustin Bolcas, PRM
Discursul domnului ambasador este adresat actualului partid de guvernamat pentru ca el vorbeste de coruptia de astazi din Romania nu de cea trecuta sau cea viitoare. El vorbeste de corupti care fac coada la usa  celor aflati acum la putere. Ce e de facut? Un lucru este clar: actuala putere nu mai este capabila sa gestioneze problemele tarii si cu atat mai putin pe cele ale coruptiei deci trebuie sa lase loc altor forte. Ma refer, in primul rand, la PRM care si-a dovedit, in timp, vocatia justitiara.

Florin Georgescu, PSD
PSD a primit "cu satisfactie" aprecierile ambasadorului Statelor Unite privind coruptia si considera ca ambasadorul american nu a adus nici o critica PSD, ci l-a indemnat sa continue pe aceeasi linie, a declarat, luni, vicepresedintele PSD Florin Georgescu El a adaugat ca ambasadorul american a vorbit despre coruptie in general atunci cand s-a referit la existenta unor oameni si institutii care pot sa-si exercite influenta pentru a deturna avantaje in interese de grup sau personale sau sa primeasca foloase necuvenite.
"Acel pasaj face parte din definitia in general a coruptiei, nu despre ceea ce se intampla in Romania. Ambasadorul american a spus ca fenomenul coruptiei nu cunoaste culoare politica", a aratat Georgescu.

Petre Roman, PD - Reactia PSD la afirmatiile ambasadorului american Michael Guest pe tema coruptiei reprezinta dovada unei propagande de tip ceausist, a declarat, ieri, pentru Mediafax, senatorul PD Petre Roman, raportor NATO pentru Romania. "Cum altfel se poate caracteriza ideea ca este mult rau, dar partidul si liderii lui n-au nici o vina", a aratat Roman. El a aratat ca, astfel, credibilitatea eforturilor luptei anticoruptie nu are cum sa creasca, atat timp cat PSD recunoaste ca in Romania exista coruptie, dar nu-si asuma nici o vina pentru acest fenomen, desi domina toate sectoarele administrative.
In opinia lui Roman, discursul lui Guest implica si o "problema de ordin pragmatic" legata de relatia Romaniei cu Uniunea Europeana. "Cata vreme exista impresia ca banii publici sunt cheltuiti pe culoarele coruptiei, este absolut imposibil ca UE sa califice Romania pentru integrare", a spus Roman.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO