Politică

Criza in Alianta dupa demisia lui Ticu Dumitrescu din CNSAS

29.03.2006, 00:00 14

Constantin Ticu Dumitrescu a demisionat ieri din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), dupa ce reprezentantii conducerii institutiei l-au ales pe Corneliu Turianu - PD in functia de presedinte.

Conform intelegerilor politice, Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, urma sa ocupe acest post.

Ticu Dumitrescu a fost propus de Guvern si, inaintea votului, liderii tuturor partidelor politice, cu exceptia PRM, anuntasera ca il sustin in aceasta functie.

Dumitrescu, initiatorul legii de functionare a CNSAS, si o mare parte a parlamentarilor liberali l-au acuzat direct pe presedintele Traian Basescu si PD de implicare in "jocurile" pentru alegerea presedintelui institutiei. De altfel, PNL a amenintat, ca urmare a votului din colegiul CNSAS, ca nu va sustine proiectele de lege privind securitatea propuse de Traian Basescu.

Conducerea CNSAS este asigurata de un Colegiu din care fac parte reprezentantii tuturor partidelor parlamen-tare si cate unul din partea Presedintiei si a Guvernului. Acestia, dupa validarea propriilor candidaturi de catre Parlament, isi desemneaza structura de conducere (presedinte, vicepresedinte, secretar) prin vot secret.

Ieri dimineata, in cadrul sedintei de alegeri Corneliu Turianu - fost judecator - si-a anuntat in mod surprinzator candidatura la sefia CNSAS si a fost votat de 6 din cei 11 membri ai Colegiului. Reprezentantii PSD, PRM, PD si ai Presedintiei l-au sustinut pe Turianu, in timp ce Ticu Dumitrescu a beneficiat doar de voturile PNL, UDMR si al sau.

Colegul lui Ticu, Dan Lazea, propus de PD, a demisionat imediat dupa ce a fost ales vicepresedinte al institutiei, au declarat surse din cadrul CNSAS. Lazea ar fi spus la inceputul sedintei colegiului ca asupra sa au fost facute presiuni si a sugerat ca au fost facute "jocuri" in alegerea conducerii CNSAS, au afirmat aceleasi surse. El nu a putut fi contactat telefonic.

"A fost o adevarata lovitura de teatru. Faptul ca Ticu Dumitrescu nu a fost ales este dramatic, pentru ca acest om reprezinta un simbol la care nu putem renunta", a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS.

Ticu Dumitrescu a invocat o "lucratura" politica, in urma careia nu a fost desemnat presedinte al Colegiului.

"Serviciile au intrat in panica cand au aflat ca eu s-ar putea sa ajung la conducerea CNSAS", a afirmat Dumitrescu.

El a sustinut ca presedintele Traian Basescu nu este strain de aceasta situatie, deoarece "fara sa stie" seful statului nu se face nimic. "Lucratura asta este la nivelul de sus", a mai spus el. El a apreciat ca aceasta situatie demonstreaza ca, de fapt, nimeni nu doreste deconspirarea fostilor securisti, nici actuala putere.

Aflat in vizita la Shanghai, China, presedintele Basescu nu a vrut sa comenteze afirmatiile lui Ticu Dumitrescu.

Liberalii le-au solicitat democratilor "sa-l convinga" pe Corneliu Turianu sa demisioneze si sa-i permita astfel lui Ticu Dumitrescu sa se reintoarca la sefia CNSAS. Gestul de onoare din partea lui Corneliu Turianu de a-si retrage candidatura la sefia CNSAS ar putea constitui solutia de rezolvare a problemei privind conducerea Consiliului, problema care pune in pericol spiritul si credibilitatea Aliantei, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. "Este mai degraba un fel de conspiratie pentru ascunderea adeva-rului in ceea ce priveste o componenta importanta a perioadei comuniste. Regret foarte mult ce s-a intamplat", a spus Tariceanu.

In plus, consilierul primului-ministru pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea, l-a acuzat direct pe seful statului ca s-ar fi opus alegerii lui Ticu Dumitrescu la sefia Colegiului CNSAS, intrucat ar avea o problema in privinta deconspirarii fostei Securitati.

"Il felicit pe Traian Basescu pentru aceasta reusita. Se vede treaba ca avea o problema in ceea ce priveste deconspirarea fostei Securitati, daca

s-au intreprins atatea eforturi pentru a deturna sensul legii", a declarat Oprea.

Revenirea la negocierea politica initiala este foarte complicata intrucat nu exista mijloace legale pentru fortarea demisiei sau demiterea lui Corneliu Turianu. Alianta s-a mai confruntat cu o situatie similara in fosta legislatura cand PNL a vrut sa-l revoce din functie pe presedintele de atunci Gheorghe Onisoru. Acest lucru nu a fost insa posibil din cauza ca in colegiul CNSAS nu a existat o majoritate favorabila acestei propuneri, iar parlamentul nu are mijloace de sanctionare a CNSAS.

PD nu intentioneaza sa dea curs solicitarii liberalilor si a sugerat conducerii CNSAS sa colaboreze in structura actuala.

Ei au sustinut, prin liderul Emil Boc, ca, de fapt, nici nu au stiut ca Turianu va candida si ca, pana la urma, a castigat cel care a reusit sa se faca mai simpatizat de colegi. Liderul PD a mai spus ca, din informatiile pe care le detine, "se pare ca Ticu Dumitrescu nu a convins ca poate face echipa". "Iar ultimele declaratii ale domnului Dumitrescu imi adancesc aceasta convingere", a adaugat Boc.

O sedinta extraordinara a conducerii Aliantei era programata ieri seara la Guvern pentru solutionarea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24