Politică

Croaţia, al 28-lea membru UE. Parlamentul European i-a aprobat aderarea

Croaţia, al 28-lea membru al UE. Parlamentul European i-a aprobat aderarea

Autor: Iulian Anghel

01.12.2011, 18:12 1133

Parlamentul European a aprobat aderarea Croaţiei la UE, dar a cerut Zagrebului rezolvarea problemelor încă existente, precum cele din sistemul juridic şi continuarea luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Croaţia ar putea deveni aşadar, al 28-lea membru UE pe 1 iulie 2013.

Propunerea de aprobare de către Parlament a aderării Croaţiei la UE a fost adoptată cu 564 de voturi pentru, 38 împotrivă şi 32 de abţineri. Următorul pas este semnarea tratatului de aderare de către Croaţia şi statele membre UE în cadrul Consiliului european din 8-9 decembrie. "Astăzi este o zi bună pentru Croaţia şi UE", a subliniat preşedintele Parlamentului, în aplauzele deputaţilor.

"Parlamentul European şi-a folosit toată puterea pentru a sprijini aderarea Croaţiei. Am dat un semnal clar al dorinţei noastre de a avea Croaţia în interiorul UE. Croaţii vor avea în curând posibilitatea de a a-şi demonstra sprijinul pentru UE printr-un referendum."

Parlamentul European cere Croaţiei să continue reformele structurale în economie, să stimuleze ocuparea forţei de muncă revitalizând piaţa muncii şi să încurajeze consolidarea fiscală pentru stimularea competitivităţii, dar şi să lupte împotriva corupţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO