Politică

CSAT a cerut procurorilor mai mult curaj impotriva marilor corupti

16.04.2004, 00:00 13



Seful Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, a venit ieri in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) cu o serie de solicitari menite sa creasca autonomia acestei institutii si sa-i mareasca eficienta in lupta impotriva marii coruptii. Sedinta CSAT a fost prezidata de presedintele Ion Iliescu, un partizat al independentei PNA.



Mai exact, este vorba despre cresterea numarului de personal a Parchetului National Anticoruptie cu aproximativ 50%, ceea ce ar insemna, potrivit sefului PNA, un plus de 200 de angajati. Nu este prima data cand stafful acestei institutii a reclamat faptul ca numarul procurorilor este foarte mic in raport cu dosarele aflate in ancheta, insa este prima data cand este ceruta ferm suplimentarea schemei acestei institutii. In plus, Ioan Amarie a spus ca este nevoie de masuri de stimulare a procurorilor PNA, insa nu a explicat in ce ar consta acestea. In paralel cu marirea numarului de procurori, seful PNA a spus ca se impune ca institutia sa aiba doua functii de procuror-adjunct. Pana acum cateva zile adjunctului lui Ioan Amarie a fost procurorul Marcel Sambetru, insa acesta a fost numit prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie.



O alta cerere importanta a procurorului Ioan Amarie vizeaza independenta financiara a Parchetului National Anticoruptie. Institutia este acum coordonator secundar de credite, primeste fondurile bugetare de la Ministerul Justitiei prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.



Ioan Amarie a explicat ieri ca a prezentat in CSAT o informare privind combaterea coruptiei intrucat marea coruptie poate atinge chiar siguranta nationala. Insa, ulterior, Amarie a calmat spiritele spunand ca prezenta sa in Consiliul Superior de Aparare a Tarii nu este motivata "de o situatie exceptionala". Indemnul pe care CSAT l-a facut PNA a fost, potrivit lui Amarie, sa lupte cu mai mult curaj impotriva marii coruptii, care produce prejudicii de mii de miliarde de lei.



Solicitarile sefului PNA au avut un raspuns imediat intrucat, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, se precizeaza ca CSAT a aprobat Strategia privind dezvoltarea institutionala a Parchetului National Anticoruptie in vederea consolidarii autonomiei si cresterea rolului in combaterea marii coruptii. Administratia Prezidentiala nu da alte detalii cu privire la continutul acestei Strategii insa afirma ca PNA a actionat cu competenta pentru prevenirea si combaterea coruptiei.



Autonomia Parchetului National Anticoruptie a provocat o disputa politica la sfarsitul anului trecut cand, intr-o lege propusa de fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, adoptata de Camera Deputatilor, PNA era trecut in subordinea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia a provocat nemultumirea sefului PNA Ioan Amariei dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, care a sustinut ca este necesara independenta acestei institutii. De altfel si ieri, Ilie Botos a spus ca sustine "intrutotul" autonomia Parchetului National Anticoruptie.



Desi politic hotararea subordonarii PNA a fost luata ea nu este inca operationala intrucat proiectul legislativ este inca in dezbaterea Parlamentului. Pana acum nu a fost dat nici un semnal politic daca prevederea care aduce PNA in subordinea Parchetului va fi mentinuta ori se va renunta la ea.



Tot in directia accentului pus pe lupta anticoruptie, procurorul general Ilie Botos a anuntat ieri ca o echipa a Parchetului de pe lana Inalta Curte de Casatie si Justitie va verifica activitatea Parchetelor din teritoriu. Urmare a acestei verificari, "uscaturile" din parchete - adica cei care nu inteleg "rolul, responsabilitatile si importanta procurorilor intr-o societate democratica" - vor fi inlaturate, potrivit lui Ilie Botos.



Pe de alta parte, procurorul general a explicat ieri ca procurorul Ilie Piciorus - fostul sef al procurorului Cristian Panait care s-a sinucis in urma cu doi ani - a fost schimbat din functie la cererea sa. Fost adjunct al Sectiei de Analiza, Studii, Resurse Umane si Perfectionare Profesionala a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ilie Piciorus a fost schimbat recent prin ordin al ministrului justitiei. Potrivit lui Botos, Piciorus a cerut sa fie schimbat motivand ca nu ar dori sa-si mai neglijeze atributiile de procuror, avand in vedere faptul ca este si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar functia de conducere ii solicita mult timp.





Romania isi mentine soldatii in Irak



CSAT a decis ieri sa nu retraga soldatii romani din Irak, in conditiile escaladarii confruntarilor dintre coalitia antiterorista si gherilele irakiene. Consiliul a reafirmat pozitia Romaniei de a sprijini, in continuare, Coalitia internationala si, in acelasi timp, a a cerut MApN sa intensifice masurile de garantare a securitatii soldatilor romani trimisi in Irak. Totodata, CSAT a aprobat instituirea Sistemului national de alerta terorista ca mijloc de prevenire, descurajare si combatere a actiunilor de pregatire si desfasurare a unor eventuale atacuri pe teritoriul Romaniei. Pe de alta parte, Consiliul precizeaza ca a aprobat noua structura organizatorica a Serviciului de Informatii Externe, in concordanta cu statutul Romaniei de membru NATO, insa nu da nici un detaliu in acest sens.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO