Politică

CSM face verificari in legatura cu interceptarile telefonice in cazul Hayssam

CSM face verificari in legatura cu interceptarile telefonice in cazul Hayssam

Radu Stroe vrea sa stie daca "Profesorul" invocat de Omar Hayssam este Traian Basescu

14.01.2008, 17:58 18

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu la finele saptamanii in legatura cu materialele de presa referitoare la interceptarile telefonice in cazul Omar Hayssam si a dispus efectuarea de verificari de catre Inspectia Judiciara din cadrul acestui for.
CSM a comunicat ca, potrivit legislatiei, are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu cu privire la orice act care ar crea suspiciuni referitoare la independenta sau impartialitatea judecatorilor sau procurorilor.
Mai multe convorbiri telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu si sirianul Omar Hayssam, inregistrate autorizat de Serviciul Roman de Informatii, au fost declasificate si folosite in procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirian sa paraseasca Romania la bordul navei sale, caz judecat de Curtea de Apel Bucuresti. Interceptarile au fost realizate in perioada 14 august - 18 septembrie 2006.
Agentia Mediafax a facut publice transcrierile convorbirilor telefonice dintre Omar Hayssam si procurorul Cirpian Nastasiu, din care rezulta ca sirianul a parasit Romania la bordul unui avion si nu cu un vas, asa cum se credea.
In urma publicarii acestor convorbiri, presedintele Comisiei de control al activitatii SRI, Radu Stroe (PNL), a solicitat ca procurorul general al Romaniei sa discute cu procurorul Nastasiu in legatura cu transcriptul discutiilor telefonice cu Omar Hayssam, pentru a afla cine este personajul "Profesorul", de care Hayssam pomeneste in convorbirea cu Nastasiu. "Inseamna ca domnia sa (Nastasiu - n.n.) stia cine este acest profesor. Din dialogul respectiv rezulta acest lucru. Poate ca eu ma insel si atunci e cazul ca si cineva sa dea lamuriri. E o obligatie sa se dea lamuriri, cu atat mai mult cu cat ideea ar putea duce catre presedintele Romaniei. Mi-ar fi foarte greu sa cred ca domnul presedinte este asa de bine apreciat de un terorist, cum este Omar Hayssam, si ca procurorul Nastasiu ar avea stiinta despre asemenea posibilitate", a spus Radu Stroe.
Stroe a aratat ca se refera la unele "afirmatii", "unele acceptari tacite sau implicite" referitoare la o serie de "personaje" nominalizate intr-un fel sau altul.
"Ma refer la profesor, la cei la gatul carora ar fi sarit profesorul. Eu intuiesc ca e vorba de sefii de servicii. De altfel, intr-un mod explicit, se si face o referire la seful direct al lui Nastasiu, e vorba de fostul procuror general", a adaugat senatorul PNL.
In convorbirile interceptate de SRI, atunci cand este intrebat de Nastasiu despre starea de sanatate, Hayssam se vaicareste si spune ca sunt niste magarii comentariile privind faptul ca nu ar fi bolnav, chestiune speculata, spune acuzatul, de zona politica.
"Astea sunt niste magarii, ca altceva nu pot fi... Pe scena politica vrea s-o foloseasca. Dar, parerea mea, cum a procedat Profesorul foarte bine, ca a sarit la gatul lor chiar daca si-a sacrificat niste oameni pe care, in afara de seful dumneavostra (Ilie Botos - n.r.), meritau ei", spune sirianul, potrivit conversatiei inregistrate de SRI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO