Politică

Curioasa istorie a dosarelor fostului premier Adrian Nastase

Curioasa istorie a dosarelor fostului premier Adrian Nastase

Adrian Nastase

16.06.2009, 17:50 517

Reprezentantii celor trei formatiuni s-au retras de la dezbateri, iar presedintele Camerei, Roberta Anastase (PD-L), a declarat inchisa sedinta din lipsa de cvorum, dupa ce Adrian Nastase a criticat de la tribuna Parlamentului decizia procurorului general Codruta Kovesi de a cere pentru a doua oara ridicarea imunitatii si a acuzat-o ca a incalcat Constitutia.

"Orice om de bun-simt, chiar daca termina o scoala de tinichigii, si cu atat mai mult procurorul general al Romaniei, stie ca nu poate sa solicite Parlamentului aplicarea retroactiva a unei decizii a Curtii Constitutionale", a afirmat Nastase.
Procurorul general a cerut pentru a doua oara ridicarea imunitatii lui Nastase in acest dosar de coruptie (el este cercetat in inca alte trei), ca urmare a unei modificarii a regulamentului Camerei Deputatilor, potrivit careia imunitatea poate fi ridicata mai usor - cu majoritate simpla.
In baza acestei noi prevederi Parlamentul a mai decis, la inceputul acestei sesiuni, ridicarea imunitatii si in dosarul Trofeul Calitatii, in care fostul premier este acuzat ca ar fi strans ilegal bani de campanie in 2004, si care a fost suspendat ieri in instanta (s-a contestat urgenta infiintarii parchetului National Anticorutie prin ordonanta, o institutie creata de Adrian Nastase in timpul mandatului sau de premier ca sa arate Comisiei Europene ca lupta impotriva coruptiei). Si dosarul Zambaccian 1, (in acest caz ancheta impotriva lui Nastase a inceput oficial in 2006, dupa o sesizare a fostului deputat liberal Mona Musca) a mai fost intors o data de pe masa judecatorilor de avocatii lui Nastase, care au contestat legea raspunderii ministeriale, iar Curtea Constitutionala i-a dat dreptate fostului premier, care spunea ca pentru a fi cercetat este nevoie de un aviz al Camerei din care face parte. Intreaga procedura juridica a fost reluata de procurori, iar ieri in Camera cercetarea lui Nastase a fost blocata dupa retragerea de la dezbateri a parlamentarilor din PSD, PNL si UDMR.
Povestea dosarelor nu a influentat insa votul in circumscriptia prahoveana unde a fost ales fostul premier, Nastase obtinand peste 60% din voturile locuitorilor din zona Mizil la alegerile parlamentare uninominale din toamna anului trecut. 
 
S-au retras din cauza lui Traian Basescu
Filmul evenimentelor de ieri din plen a fost unul previzibil, dupa cum au decurs ostilitatile in sedinta liderilor Parlamentului de luni, in care urma sa se decida modul de vot la cererea procurorului general.
Nastase, care este si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a amenintat-o din nou pe presedintele forului Roberta Anastase ca va cere revocarea ei din functie daca va supune la vot cererea "neconstitutionala" a procurorului general, iar punctul sau de vedere a fost impartasit de toti reprezentantii PSD.
Ieri, in plen, parlamentarii PSD, UDMR si ai PNL au sustinut ca parasesc lucrarile din cauza modului in care Anastase a condus sedinta, iar liderul deputatilor social-democrati Viorel Hrebenciuc a plusat, afirmand ca vina este numai a lui Traian Basescu.
"Cand un prost da cu piatra in balta, cinci destepti se chinuiesc sa scoata piatra, aceasta este situatia in care ne aflam", a declarat Hrebenciuc. "Nu ne mai intoarcem la lucrari pana cand se hotaraste domnul presedinte Basescu sa respecte legile in tara asta", a mai spus deputatul PSD la iesirea din sala de plen.
Anastase s-a declarat "uimita" de reactia lui Hrebenciuc.
Istoria conflictelor dintre Hrebenciuc si Basescu are radacini adanci, dar reactia de ieri a social-democratului reflecta punctul de vedere al intregului partid ca Traian Basescu duce un razboi personal impotriva lui Adrian Nastase, pe care l-a infrant in alegerile prezidentiale din 2004.
De altfel, Nastase si-a construit toate iesirile publice de pana acum pe tema dosarelor sale cu argumente legate de dorinta lui Traian Basescu de a controla Justitia. In acest spirit a comentat recent si un document intern al Ambasadei Austriei, in care se spunea ca "Basescu a cerut capul lui Nastase", referindu-se la o reuniune care a avut loc la inceputul anului la Palatul Cotroceni, in care seful statului a cerut capilor din Parlament si din Justitie sa rezolve problema dosarelor politicienilor blocate in Parlament, pentru ca Romania sa beneficieze de un raport pozitiv al Comisiei Europene privind Justitia.
 
Dosarele demnitarilor, test pentru ridicarea monitorizarii UE
Reprezentantii Comisiei Europene au cerut in repetate randuri deblocarea dosarelor politicienilor aflate in Parlament, in conditiile in care Romania este supusa in continuare monitorizarii, aceasta procedura echivaland cu un vot de neincredere la modul de functionare a Justitiei.
Saptamana trecuta, Senatul a aprobat ridicarea imunitatii lui Serban Mihailescu, fostul secretar general al Guvernului in timpul lui Nastase, care ar fi luat mita arme de vanatoare, in vreme ce dosarele fostilor ministri Decebal Traian Remes (PNL), Ioan Avram Muresan (PNTCD), Paul Pacuraru (PNL), Zsolt Nagy (UDMR), Codrut Seres (PC) sau Tudor Chiuariu (PNL), acuzati de fapte de coruptie, se afla in diferite stadii procedurale la Parchet sau in instanta.
 
Dosarele lui Nastase
 
  • Dosarul Zambaccian 1 - Fostul premier trebuie sa justifice provenienta unor geamuri de tip termopan si a mai multor materiale de constructie pentru locuintele sale.
  • Zambaccian 2 - este disjuns din primul. In acesta este cercetat si fostul ministru al transporturilor si constructiilor Miron Mitrea (PSD) si se refera la modul in care au fost facute anumite numiri in functii publice.
  • Trofeul Calitatii - Acest dosar tocmai a fost blocat din motive procedurale in instanta si se refera la banii folositi de Nastase in cursa prezidentiala din 2004, pe care a pierdut-o in fata principalului sau inamic politic Traian Basescu.
  • Matusa Tamara - Fostul premier social-democrat este chemat sa dea explicatii in legatura cu o mostenire de 1 milion de dolari despre care a spus ca ar fi primit-o de la Tamara Cernasov, matusa sotiei sale.
 
Procesul In dosarul "Trofeul calitatii" a fost suspendat
 
Procesul in care Adrian Nastase este judecat in dosarul "Trofeul calitatii in constructii" a fost suspendat si dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, dupa ce instanta suprema a admis ieri o exceptie de neconstitutionalitate privind ordonanta de infiintare a DNA invocata de avocati. Avocatul Dianei Gasparovici, unul din fostii functionari publici acuzati in dosar, a sustinut ca infiintarea Parchetului este neconsitutionala pentru ca Guvernul nu a motivat urgenta introducerii ordonante prin care se infiinta acest organism. Nastase, fost presedinte al Partidului Social-Democrat, este acuzat in acest dosar de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in 2004, an electoral. Inspectoratul de stat in constructii ar fi organizat la acea vreme un simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". Prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Nastase, sustine DNA, iar prejudiciul ar fi de 69.611.552.132 de lei vechi (aproximativ 2,5 mil. de euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO