Politică

Curtea Constitutionala, ultimul hop al noii Constitutii

23.10.2003, 00:00 15

Senatul si Camera Deputatilor s-ar putea reuni astazi in sedinta comuna pentru a audia hotararea Curtii Constitutionale privind validarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, - dupa ce ieri Biroul Electoral Central (BEC) a trimis Curtii datele centralizate pentru a fi validate.
Potrivit legii referendumului (3/2000), Curtea Constitutionala trebuie sa prezinte Parlamentului un raport privind respectarea legalitatii in desfasurarea referendumului si decizia institutiei de validare a rezultatelor.
Legea de revizuire a Constitutiei intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Curtii Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului.Totodata, Curtea Constitutionala publica rezultatul referendumului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.
Potrivit datelor care au fost transmise de Biroul Electoral Central Curtii Constitutionale s-au prezentat la vot 55,7% dintre alegatori - 89, 7% dintre acestia au votat pentru aprobarea Constitutiei, 8,81% au votat impotriva, iar 1,49% din buletine de vot au fost declarate nule.
BEC a inaintat ieri spre validare Curtii Constitutionale situatia centralizata privind referendumuli, dar  documentul final nu a fost semnat de reprezentantii PNL si PD si PRM.  Cei sapte judecatori de la CSJ, precum si reprezentantii PSD UDMR si PUR au aprobat documentul. Daca PRM  cere invalidarea rezultatelor motivand "vicierea" rezultatelor - potrivit unei contestatii inaintate ieri Curtii Constitutionale - PD si PNL invoca nereguli si cere sanctionarea vinovatilor. Tot ieri PRM a cerut constituirea unei comisii parlamentare de ancheta a "fraudelor" comise in timpul referendumului si a cerut PNL si PD sa se asocieze acestui demers. Parchetul cerceteaza mai multe cazuri in care au existat sesizari ca referendumul nu s-a desfasurat potrivit legii. La Bacau, de pilda, primarul PSD Dumitru Sechelariu si toti consilierii locali vor fi audiati de procurori dupa ce au organizat o tombola la care puteau participa doar cei cere votasera. In sectile de votare au fost instalate,  alaturi de urne, cutii in care erau introduse bilete pentru tombola - lucru ce contravine legii si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani.
Presedintele UDMR Marko Bela a apreciat ieri ca ar trebui modificata Legea referendumului astfel incat  validarea rezultatului consultarii populare sa nu mai fie conditionat de prezenta la urne a cel putin 50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot. Liderul UDMR a spus ca in Ungaria, nu se cere o participare de peste 50% a cetatenilor, ci este suficient daca 25 % din totalul persoanelor cu drept de vot se pronunta "pentru". O astfel de idee a fost lansata luni de presedintele Ion Iliescu, sustinuta ulterior de liderii PSD, dar respinsa de toate celelalte partide de opozitie.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO