Politică

Dan Ioan Popescu a intrat in vizorul lui Adrian Nastase

18.02.2003, 00:00 22

Conducerea PSD  este nemultumita de  "coordonarea la nivel politic" a organizatiei de partid Bucuresti si de lipsa de reactie a acesteia la actiunile primarului general al Capitalei Traian Basescu. Aceste critici formulate, ieri, de presedintele PSD Adrian Nastase in cadrul Delegatiei Permanente a partidului vin la doar doua saptamani dupa ce seful organizatiei PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu anuntase ca nu va mai raspunde la atacurile lui Traian Basescu. Aceasta decizie a fost apreciata de presedintele Ion Iliescu care, saptamana trecuta, s-a oferit sa medieze conflictul dintre primarii si consilierii PSD, pe de o parte, si primarul general, de cealalta parte, pe tema creditelor externe pentru Bucuresti.
Reactia premierului a fost motivata de faptul ca primarul general a inceput, ieri, o campanie de strangere de semnaturi in favoarea derularii proiectelor cu finantare BEI deja aprobate de institutia de credit. Consilierii PSD din cadrul Consiliului General doresc ca banii sa fie redirectionati catre refacerea strazilor.
Secretarul general al PSD Cozmin Gusa a declarat ieri ca nemultumirea premierului fata de lipsa de reactie a organizatiei la actiunile lui Traian Basescu a fost impartasita de toti membrii Delegatiei Permanente dar ca nu s-a intrat in amanunte intrucat Dan Ioan Popescu a lipsit "motivat" de la sedinta avand de rezolvat mai multe probleme la Ministerul Industriilor, pe care il conduce.
"In Bucuresti se intampla lucruri care frizeaza absurdul. (...) Traian Basescu incearca sa sugereze opiniei publice ca lucrurile pe care doreste sa le realizeze, si numai acelea, sunt importante pentru bucuresteni. Adica parcarea dar nu si cele 1200 de drumuri. De la nivel politic, in Bucuresti, organizatia trebuia sa raspunda obiectiv la populismul pe care Traian Basescu il afiseaza", a rezumat Gusa pozitia conducerii partidului.
Presedintele Ion Iliescu a anuntat, saptamana trecuta, dupa intalnirea cu parlamentarii PD, ca va avea in aceasta saptamana o intalnire cu primarii de sectoare si cu presedintele organizatiei PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu, pentru a incerca o mediere a "razboiului" dintre primarul general Traian Basescu si consilierii locali si primarii PSD. Seful statului a apreciat ca decizia lui Popescu de a-si tempera declaratiile in acest conflict este un pas in directia depasirii crizei.

La judecata partidului
Situatia va fi discutata, probabil, saptamana viitoate cand activitatea organizatiei Bucuresti va fi analizata de conducerea PSD.
Astfel de analize au inceput saptamana trecuta cu 10 organizatii si au continuat, ieri, cu reprezentantii a 11 organizatii. Conducerea PSD analizeaza situatia acestora in ceea ce priveste cazurile care au afectat imaginea partidului. Presedintele PSD Adrian Nastase a declarat saptamana trecuta, ca liderii locali care afecteaza imaginea PSD trebuie "marginalizati". Alte teme luate in discutie la aceste intalniri sunt plata cotizatiilor, cumpararea sediilor si pregatirea pentru alegeri.
Urmatoarea runda de intalniri va avea loc, maine. Potrivit programarilor organizatia Bucuresti este ultima care se va prezenta in fata conducerii PSD. Cozmin Gusa a precizat, ieri, ca dupa epuizarea discutiilor cu toate organizatiile va fi programata, pana la sfarsitul lunii februarie, o sedinta extraordinara a Biroului Executiv Central la care se vor lua decizii de sanctionare a celor vinovati.

Functii executive, nu. Actiuni, da
Pe de alta parte, PSD considera ca parlamentarii nu trebuie sa detina functii executive in societati comerciale de stat sau private, dar pot sa detina actiuni deoarece acesta este dreptul fiecarui cetatean iar actionariatul nu da posibilitatea influentarii unei decizii, a declarat, ieri, Cozmin Gusa. Aceasta lege va face parte din pachetul pentru care Executivul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului. Gusa a mai spus ca in acest domeniu mai trebuie reglementate unele aspecte "tehnice",  pachetul de legi anticoruptie urmand sa fie definitivat in sedinta de Guvern din aceasta saptamana.
Gusa a aratat ca textul definitivat va fi supus, apoi, atentiei celorlalte partide si societatii civile, iar acele propuneri foarte bune vor fi incluse in pachetul de legi. Purtatorul de cuvant al Executivului Claudiu Lucaci anuntase, saptamana trecuta, ca Guvernul a decis, deja, ca parlamentarii sa nu poata face parte din CA si AGA ale societatilor comerciale, indiferent de capitalul acesteia.

PSD sigur pe el
Conducerea PSD nu este ingrijorata de rezultatele ultimelor sondaje CURS, IMAS si INSOMAR si nu considera ca partidul a scazut in preferintele electoratului, a declara, ieri, secretarul general al PSD Cozmin Gusa. El a aratat ca, oricum, PSD are un scor mult peste cel obtinut in urma alegerilor din 2000 si ca o situatie similara, in care PSD a scazut usor in sondaje, a fost inregistrata anul trecut in luna ianuarie, dar aceasta scadere a fost recuperata pana la sfarsitul anului. "Nu avem senzatia de prabusire", a spus Gusa. Conform unui sondaj CURS, dat publicitatii saptamana trecuta, PSD inregistreaza 46% din intentiile de vot, fiind urmat de PNL cu 15 %, PRM - 14%, PD - 10%, UDMR - 6%, PUR - 4%, PNtCD - 3%, alte partide - 2%. In sondajele de anul trecut PSD inregistra intre 50-55% din intentiile de vot.

Clujul nu are probleme cu coruptia
Presedintele organizatiei PSD Cluj, Ioan Rus, a declarat, ieri, dupa intalnirea cu conducerea partidului, ca organizatia nu are probleme legate de baroni locali sau de coruptie. "Nu avem chestiuni speciale legate de baroni, de probleme de coruptie. Sunt unii colegi criticati in presa, dar, fara nici o exagerare, nu exista probleme spectaculoase", a precizat Rus, care este si ministru de Interne si vicepresedinte al PSD. Rus a precizat ca Adrian Nastase a criticat organizatia Cluj pentru faptul ca are restante in plata cotizatiei si ca nu a castigat Primaria Cluj-Napoca. El a aratat ca are o foarte mare problema la Cluj cu primarul Gheorghe Funar si a spus ca, daca sondajele vor releva ca il poate invinge pe Funar in batalia pentru Primarie, va candida "instantaneu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO