Politică

Dezastru la absorbtia fondurilor europene: proiecte de 3 mld. euro, plati de 100 mil. euro

Dezastru la absorbtia fondurilor europene: proiecte de 3 mld. euro, plati de 100 mil. euro
19.05.2009, 00:00 186

Situatia absorbtiei fondurilor structurale este profund deficitata in conditiile in care intre 22 decembrie 2008 (data instalarii actualului Guvern) si mai 2009 au fost depuse proiecte de finantare pentru cele sapte Programe Operationale (PO) de trei miliarde de euro, dintre care au fost aprobate proiecte in valoare de aproape un miliard de euro, dar platile catre beneficiar nu insumeaza, in perioada mentionata, decat 100 de milioane de euro.

Coalitia de guvernare PD-L-PSD a decis sa-i cheme la Bucuresti, saptamana viitoare, pe toti presedintii in exercitiu ai agentiilor de dezvoltare regionala pentru a-i mustrului pentru slaba absorbtie a fondurilor europene de miliarde de euro.
Ministrul dezvoltarii regionale Vasile Blaga a prezentat ieri liderilor coalitiei un raport privind absorbtia fondurilor pentru Programul Operational Regional (POR, unul dintre cele sapte programe prin intermediul carora vin banii europeni), din care reiese ca media absorbtiei este de 30%.
POR are alocate in perioada 2007-2013 aproape 3 mld. euro bani nerambursabili, iar valoarea fondurilor depaseste 4,5 mld. euro, daca se adauga aici cofinantarea nationala obligatorie.
In 2009, pentru POR sunt alocati din fonduri europene 450 mil. euro. Potrivit lui Blaga exista o discrepanta majora intre absorbtia fondurilor pentru POR pe cele opt regiuni de dezvoltare.
Astfel, Regiunea Nord-Est are 35% dintre contracte semnate pentru fondurile alocate, Regiunea Centru 32%, in vreme ce Regiunea Bucuresti-Ilfov sau Regiunile Sud si Vest au procente infime ce nu depasesc 2% din fondurile alocate.
Saptamana trecuta, Blaga a amenintat ca fondurile care nu vor fi cheltuite de aceste din urma regiuni vor fi redirectionate catre alte regiuni. "Inseamna ca Regiunea Bucuresti-Ilfov nu are nevoie de 400 de milioane de euro", a declarat Blaga.
La nivelul tuturor celor sapte programe operationale situatia este si mai proasta. Romania are alocate de la UE, pentru 2007-2009, 5,6 mld. euro, insa, potrivit unui raport al Ministerului Finantelor, la finele lui aprilie rata de absorbtie a fondurilor UE (platile efectuate pe proiecte din banii Uniunii) era cu putin peste 4% din totalul fondurilor alocate (224 mil. euro). In total, la finele lui aprilie erau depuse 7.738 de proiecte pentru fonduri europene. Proiectele aprobate pana in prezent (ale caror plati nu sunt totusi efectuate) acopera 34% din totalul fondurilor puse la dispozitie de UE.
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, spunea recent intr-un interviu pentru ZF ca Trezoreria statului are in vistieria sa 2 miliarde de euro primiti de la UE, bani care nu pot fi disponibilizati insa, intrucat nu exista proiecte aprobate. In aceeasi vreme, contributia Romaniei la bugetul UE depaseste si ea doua miliarde de euro, ceea ce face din Romania un contributor net la bugetul Uniunii.
Cel mai prost sta Programul Operational Transporturi (alocari intre 2007-2009 de 1,3 mld. euro) si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (89 mil. euro alocari in 2007-2009) care nu au luat niciun ban de la UE. De remarcat ca aceste programe se adreseaza chiar statului care le si gestioneaza.
 
Ce ne dau, ce luam
  • Intre 2007-2009 alocarile pentru Romania din fondurile UE sunt de 5,6 mld. euro.
  • Proiectele aprobate pana in prezent acopera doar 34% din totalul sumelor alocate de UE pentru 2007-2009.
  • Doar 4% din sumele alocate de UE pentru 2007-2009 au ajuns la beneficiari.
  • Transporturile, care intre 2007-2009 au alocate de la UE fonduri de 1,3 mld. euro, nu au cheltuit niciun ban.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO