Politică

Disputa CNSAS scoate la lumina lipsa de proiecte comune in Alianta

30.03.2006, 00:00 15

Disputa dintre PNL si PD pe marginea CNSAS a capatat ieri accente ridicole. Dincolo de latura serioasa a problemei, analizand prestatia protegonistilor, analistii politici isi amintesc de ceea ce filosoful francez Raymond Aron spunea in urma cu 30 de ani: "Cea mai mare greseala pe care o fac comentatorii este ca subestimeaza prostia politicienilor".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a primit ieri, demonstrativ, pe Constantin Ticu-Dumitrescu, cel care, in urma unui votului de marti din Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a pierdut sefia acestei institutii in fata lui Corneliu Turianu, propus de PD. Tariceanu s-a dorit ferm: Ticu sa ramana, iar Turianu sa plece. Aceasta este insa doar o dorinta intrucat, din punct de vedere legal, Turianu nu are nici o problema.

Tot in cursul zilei de ieri, acelasi Ticu-Dumitrescu si-a amanat anuntata demisie pana dupa o intalnire cu Traian Basescu, intalnire care nici nu fusese fixata. Liberalii i-au transmis presedintelui mesaje in care ii cer sa-l primeasca pe Ticu-Dumitrescu, in vreme ce democratii

l-au implorat pe acelasi Ticu-Dumitrescu sa nu demisioneze. Unii dintre liberali au continuat sa denunte ieri "tradarea" PD si au vazut acest gest ca un pas in directia iesirii de la guvernare. Altii l-au indicat pe Traian Basescu in spatele acestei actiuni, iar tonul a fost sigur: Traian Basescu se teme de dosarele Securitatii. Situatia a fost astfel dramatizata incat s-a uitat miezul problemei - ce mai inseamna si cata relevanta mai au dosarele Securitatii.

Analistul Daniel Barbu nu crede intr-o conspiratie, ci mai degraba ca la mijloc este multa lipsa de coerenta politica: "In acest caz trebuie sa-l citam pe Raymond Aron care spunea ca cea mai mare greseala pe care o fac comentatorii este ca subestimeaza prostia politicienilor". Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a admis ieri: "Alianta functioneaza cu sincope". Analistul Stelian Tanase spune insa ca dosarele Securitatii ascund inca multe secrete, iar miza nu este sefia CNSAS, ci chiar aceste dosare.

Asadar, noii membri ai CNSAS l-au ales marti, prin vot secret, pe Corneliu Turianu (propus de PD) in functia de presedinte al acestei institutii. Constantin Ticu-Dumitrescu, propus de Guvern, a pierdut sefia CNSAS, desi atat PNL, PD, dar si PSD anuntasera ca il sustin pentru aceasta pozitie. Dumitrescu, fost disident, a stat in inchisorile comuniste 17 ani, a initiat legea de deconspirare a Securitatii ca politie politica si parea natural ca el sa detina presedintia institutiei care ii verifica pe fostii securisti. De altfel, a conditionat prezenta sa in acest organism de preluarea conducerii lui, promisiune primita, dar infirmata de rezultatul votului.

Liberalii au acuzat un complot din partea PD si a lui Traian Basescu si au cerut retragerea lui Turianu, desi legal, acest lucru este imposibil. Turianu s-a complacut in acest joc, afirmand ca demisioneaza doar daca acest lucru ii este cerut de Traian Basescu sau de PD.

A spune insa ca soarta CNSAS si a deconspirarii fostei Securitati sta in mana unui singur om - Ticu-Dumi-trescu -, asa cum lasa sa se inteleaga unii liberali, este departe de realitate.

La 16 ani de la revolutie si la sapte ani de la constituirea CNSAS, prea putine nume de oameni cu pozitii in stat au fost deconspirate ca facand parte din structurile Securitatii sau avand calitatea de colaboratori ai acesteia. De pilda, CNSAS a aratat ca a fost colaborator al Securitatii fostul lider liberal Mircea Ionescu Quintus, care a stat in inchisorile comuniste 15 ani, dar nu si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, despre care un membru al CNSAS, Mircea Dinescu, a spus in repetate randuri ca a avut legaturi stranse cu Securitatea. Un fost senator liberal, poetul Stefan Augustin Doinas a fost si el "deconspirat" de CNSAS. Despre Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Traian Basescu institutia spune insa ca acestia nu au dosar, desi Iliescu, cel putin, ca fost demnitar comunist, nu avea cum sa nu fie macar urmarit de Securitate (ceea ce presupune existenta unui dosar de urmarire informativa), intrucat aceasta era procedura.

Potrivit legislatiei in vigoare, toti demnitarii trebuie sa declare daca au colaborat sau nu cu Securitatea. Insa a fi fost colaborator al acesteia nu presupune existenta vreunei masuri punitive, intrucat in Romania nu a fost adoptata o lege a lustratiei - abia in aceste zile ea este dezbatuta in Parlament.

Pot exista repercursiuni doar daca cel in cauza minte in declaratii, caz in care este aplicat articolul din legea penala privind falsul in inscrisuri publice. Si mai exista si oprobiul public care se abate asupra respectivei persoane.

"Nu Ticu este problema, ci dosarele", spune analistul Stelian Tanase. "Imaginati-va ca apar date despre un ministru, un om cu functie inalta, ca fiind colaborator cu Securitatea. Sau ca un altul a facut avere cu banii lui Ceausescu, s-a imbogatit in urma acestei relatii. Ce s-ar intampla? Dosarele con-tin aceste date. Si de aceste dosare se tem politicienii", afirma Stelian Tanase.

Ieri, Mircea Dinescu, membru in CNSAS, a venit cu teoria potrivit careia presedintele Basescu se teme de Ticu-Dumitrescu pentru ca ar putea avea de suferit, el sau apropiatii sai, daca de-conspirarea fostilor securisti va fi dusa pana la capat de fostul detinut politic.

"Da, lui Basescu ii este frica de Ticu-Dumitrescu. Pentru ca, daca se merge pana la capat cu cercetarea, s-ar putea sa sufere nu neaparat domnul presedinte - desi nu se stie niciodata -, dar chiar oameni din jurul lui. Ticu-Dumitrescu este ultimul tren pentru deconspirarea fostilor securisti. Era intr-un fel o forma de reverenta facuta lui Ticu-Dumitrescu si ''Legii Ticu'' inscaunarea lui la CNSAS. Aduceai o statuie cazuta pe vechiul piedestal. Desi il ironizau, spunand ca ar fi o stafie, un nefericit, un ga-ga, de fapt, unor fosti tovarasi, actuali domni, le e frica de Ticu-Dumitrescu", a declarat ieri Mircea Dinescu.

Democratii au incercat ieri sa mai dreaga ceva in relatia cu PNL. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, spune ca Alianta functioneaza cu sincope, pentru ca liberalii si democratii isi prezinta public deciziile luate in forurile de conducere interne, iar apoi, "chipurile", le dezbat in conducerea Aliantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO