Politică

Doar 73 mil. euro, absorbţia fondurilor UE în aprilie - un plus de doar 0,4%

Doar 73 mil. euro, absorbţia fondurilor UE în aprilie -...

Autor: Iulian Anghel

07.05.2013, 19:04 252

Gradul de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune ale UE (rambursările de la Bruxelles) a crescut nesemnificativ în luna aprilie, cu doar 73 mil. euro în plus faţă de martie.

Ţinta de atragere a 6,5 mld. euro în 2013 va fi compromisă definitiv, dacă nu se va petrece nimic spectaculos.

Un singur program din cele şapte programe operaţionale a reuşit să primească bani de la Bruxelles (rambursări în contul plăţilor efectuate), anume POSDRU (programul pentru resurse umane). În rest, zero absorbţie pe POS Mediu sau pe Programul Operaţional Regional, iar POS Transporturi şi POS Creşterea Competitivităţii Economice  sunt în continuare presuspendate.

În aceste condiţii, ţinta de a atrage 6,5 mld. euro în 2013 se îndepărtează pentu că România a primit, în primele patru luni ale anului, rambursări de doar 376 mil. euro (303 mil. euro în T1, restul în aprilie). O medie lunară acceptabilă ar fi trebuit să aducă, de la începutul anului până acum, rambursări de 2 mld. euro pentru atingerea ţintei de 6,5 mld. euro în 2013. Ţinta de 6,5 mld. euro este vitală - tot ce nu este absorbit în 2013 până la această sumă este pierdut definitiv în cadrul procedurii de dezangajare automată (dacă nu atragi banii într-o perioadă anume nu-i mai primeşti deloc).

Gradul de absorbţie rămâne aproape nemişcat 13,4% din totalul fondurilor structurale şi de coeziune de aproape 20 mld. euro acordate României între 2007-2013 (13% la finele lui martie).

Inerţia se observă şi în privinţa plăţilor făcute către beneficiari care au primit în aprilie, pe toate cele şapte programe operaţionale, 581 mil. lei (132 mil. euro).

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a spus de mai multe ori că lucrurile se vor schimba fundamental în lunile ce vin. Potrivit acestuia, până la finele lui iunie vor fi transmise Comisiei Europene cereri de rambursare de 2,5 mld. euro - 1 mld. euro până la finele lui aprilie şi 1,5 mld. euro în mai-iunie, banii urmând să intre în ţară în cursul verii.

Sumele nu includ programele Transporturi şi Creşterea Competitivităţii Economice care sunt încă presuspendate, dar care ar urma să fie reluate la plată în vară şi atunci cererile de rambursare vor creşte.

"Dacă vom avea până la sfârşitul lui iulie 2,5 mld. euro intraţi în ţară, ţinta de absorbţie de 6,5 mld. euro este perfect realizabilă pentru că vom pune şi tot sistemul pe picioare", a declarat recent ministrul într-un interviu pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO